Utolsó kommentek

Feszegetem a cigánykérdést

2007.11.15. 21:00 | Xinaf | 3 komment

Címkék: filozófia hétköznapok rasszizmus harag

Egy haveromat kirabolta 3 cigánygyerek. Ment az uton, megállt a kocsi mellete, berántották, kirabolták, kidobták az útra. Mintha mi se történt volna.
Ilyenkor eszembe jut, hogy van nekem egy Tamás, egy Lajos, és egy Renátó nevű haverom, akik mind roma származású, a köznép szemébe cigány. És mindig felszexuálta az agyam, ha valaki csak rosszul nézet rájuk. Mert rendesebb srácok, mint sok "hazafi".
Milyen társadalomban élünk? Fiatal emberek, akiknek az erkölcsi mércéje olyan alacsony, hogy gond nélkül vadászik magának áldozatot! Mit tanultak ezek a szüleiktől? És mit tanítanak majd a gyerekeiknek? Pedig nekik sem jó ez így. Nem látnak más utat, nem is keresnek, hiszen a mércéjük, ahogy az apjuk mércéje szerint ez teljesen jó életmód. És a társadalom is ezt várja el tőlük.
A legszarabb helyzetben a dolgozó romák vannak. Őket utálják a magyarok és a cigányok is. Senkinek nem felel meg. Szar társadalomban élünk, ahol gyülölnek valakit a börszíne miatt, ahol kirabolhatnak, megverhetnek, mivel többen vannak, és náluk ez elfogadott. Szar a közbiztonság, szar a népjólét, szar az oktatás. Amíg nem tudnak beileszkedni, gyűlölni fogják őket. Amíg gyűlölik őket, nem tudnak beileszkedni. És tényleg sajnálom, aki romának születet, de tiszteségesebb, mint sok magyar. Sok ilyen van. De a szeretteim és önmagam mégjobban sajnálom, amikor kirabolják őket, vagy "csak" megverik. És, érdekes, ezek a sztorik 90%-ban cigányokhoz kötődnek. (nem romákat írtam, direkt)
Ha nem változik valami sürgősen, nagy baj lesz ebből. Utálom a gyűlölködést, és az erő jogán létező mikrotársadalmakat.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr19230479

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Prueba a estos chicos 2017.11.07. 06:50:10

Egy lakás új ruhája 9. - de!sign

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2007.11.16. 18:39:51

Láttunk már ilyet, nem is egyszer. Gazdasági pangás (mindig van), élesedő társadalmi ellentétek (ez is), növekvő feszültség (hajajj!!!). Azt is tudjuk (sajnos), hova vezet ez. Kiontott vérhez... :(

zoleytaylor 2007.11.19. 13:25:11

amikor szóbakerül ez a téma, mindig az jut eszembe, hogy amikor pl a fasizmusról, nácizmusról (és annak egyéb korcsosulásairól) tanítják a felnövő generációt, miért nem verik a fejükbe, hogy ezek milyen téves "ideológiák", az emberi léttel ellentétes gondolatra alapulnak. ugyebár mi különbözteti meg az embert a többi élőlénytől? a tudata, hogy gondolkodik. szín, szag, méret és hasonló tulajdonságok alapján számtalan csoport felállítható, ami alkalmazható akár az összes állatra is, ésatöbbire... már ennyiből kiolvasható, hogy épp azokat kéne kirekeszteni, akik ilyen csoportosítást alkalmaznak, konkrét példával, akik rasszokba sorolva rekesztenek ki embereket...

gondolkodjunk! ez a kulcsszó. ha már annyira el akarunk különülni egyes csoportoktól, talán tegyük ezt aszerint, hogy ki hogyan gondolkodik. akinek lopáson-csaláson (és csupa negatív dolgon) jár az esze, az nem illik bele egy normális társadalomba... tehát gondolatok, ismeretség alapján kell ítélkezni! ("nem ismerni és belerugni, mindig ez a legkönnyebb...")... valószinűsítem hogy azért nem követnek ilyen elveket a nagy kirekesztők, mert ők maguk lennének az elsők, akik fennakadnának a rostán. ostobák...

ja és megjegyzem, sokak a "rasszistára" szinonímaként használják a "szkinhedet"... nagyon tévesen. az első skinheadek épp azokat a gondolatokat hirdették, amit föntebb én is leírtam, "gondolatok alapján tegyünk különbséget! ismerjük meg azt akit megszólunk, talán rájövünk, hogy nincs is okunk megszólni csak amiatt mert az első benyomás - a külső, pl bőrszín - az átlag előítéleteinek köszönhetően negatívvá formálta a személyt... értelmes embereket akarunk látni a világban, nem bugyuta jelszavakkal dobálózó hippiket, nácikat, hazug pártokat..."

ehhez hasonló gondolatokkal álltak elő a punkok is. a különbség talán annyi volt hogy míg a skinhead mozgalom egyenesen, egyértelműen mondta ki mindezt, addig a punk épp az ellentétét mondta, ironizált. eljátszotta hogy szélsőjobboldali faszfej, és nevetségessé tette az eljátszott szerepet. ezt is értette mindenki, lehet még hatásosabb impresszió is volt egy egy ilyen polgárpukkasztó kijelentés vagy egy horogkeresztes póló, egy lehányt angolzászló, stb...

(nem vagyok se skinhead, se anarchista punk, se más. ember vagyok, de azt hiszem ezek a nézetek az elfogadhatóak mind közül. nem engednek a népbutításnak, nem kötnek kompromisszumot. ami nem tetszik nekik, azt megszólják, és kőkeményen szólnak ellene míg el nem tűnik... bár sajnos az igazi skinheadek és a punk is halott már...)

kicsit hosszú lettem és elkanyarodtam az alap témától, de remélhetőleg nem annyira... (ha felkeltettem az érdeklődést pl skinhead témában, ajánlom a tiszafüredi linx zenekar dalszövegeit. pl. az erőszak dal című számot...)

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2007.11.19. 23:40:50

Elöszőr is: üdv itt a blogomon zoleytaylor!

A skinheadek már nagyon régóta egyet jelentenek a rasszizmussal. Olvastam én is, hogy ez régen máskép volt. Ha ma az ember egy skinheadet lát, akkor nem az angol kopaszfejű munkásokra gondol, hanem a vér és becsületre. Hiába emlékszünk vissza a régmúltra és a gyökerekre, ha ma már maguk a skinheadek se veszik ezt komolyan.
Amúgy vannak ma is punkok. Nem a fodrásznál taréjt készítető úrifiukra gondolok, hanem a mentalításra. Vannak, csak kevesen.
Hogy a punk hogy lett baloldali, arról majd írok külön bejegyzést. Igazából egy anarchista irányzatnak szerintem politikától teljesen mentesnek kéne maradni, de ez az én véleményem, ezért lehet itt a blogomon.:)
süti beállítások módosítása