Utolsó kommentek

"Közeleg a tél..."

2012.03.23. 17:47 | Xinaf | komment

Címkék: poén érdekesség ismerős

Mivel nagy rajongója vagyok Westeros világának (és igen, már a filmsorozat előtt is az voltam!), kicsit gondolkodtam. Azon elmélkedtem egészen pontosan, hogy az általam személyesen is ismert kommentelőim vajon kik is lennének a Tűz és Jég dalai könyvekben (az első 4-ből). Kiválasztva a legaktívabb, és általam valóban ismert kommentelőket, plusz magamat:

Alister: Doran Martell

Doran Martell, a Martell ház feje. Idős ember, köszvénnyel küszködik. De nem ezért soroltam Alister mellé.
Doran kiemelkedően mesteri intrikus, márpedig aki belekóstolt már a Trónok harcába, az tudja, hogy mekkora szó ez...
Míg az eszesebb szereplők 2-3 lépéssel járnak a többiek előtt, Napföld hercege 5-6 lépést ver az emberekre. Hideg logika, türelem és tisztánlátás jellemzi. Képes akár évtizedekig várni, hogy beteljesíthesse a bosszúját. Soha nem kapkod el semmit, ezért sokan lágyszívűnek és / vagy ostobának gondolják. Ezzel ő is tisztában van, de rég felülemelkedett már a mások véleményén. Egy biztos: egész Westeroson számolnak erejével, hatalmával, és tekintélyével.
Azért választottam Alister karakterének, mert ahogy Doran Martell, ő is szeret hosszú, nagyon hosszú, rohadt hosszú távra tervezni, és minden részletet kidolgoz az utolsó vesszőig.

Carlota: Sansa Stark

Sansa egy tipikus példánya az arisztokrata kamaszlányoknak. Ismeri nemességét, ismeri az illemet. Minden körülmények között úrinő tud maradni, feltétlen dekoratív és tisztelettudó.
Személyiségét tekintve romantikus, álmodozó fajta, az a típus, aki már óvodában megtervezi, milyen ruhában fog esküdni.
Ahogy az eddigi világa darabokra hullik a történet folyamán, egyre ügyesebben alkalmazkodik az új környezethez, és bár sokszor azt hiszik a körülötte lévők, hogy ostoba, valójában nagyon is okos. Bár sokszor csak úgy sodródik az árral, és nem tudja befolyásolni a körülötte történteket, valahogy mindig talál egy biztos kapaszkodót, aminek segítségével át tudja vészelni a viharokat.
Azért választottam Carlota karakterének Sansa Starkot, mert a romantikus álmok terén nagyon hasonlóan állnak, és egyikük sem szívesen nő fel.

Malkav: Robb Stark

Robb Stark egy kőkemény, de még nagyon ifjú férfi, akinek fiatal kora ellenére sikerül elérnie észak népének hűségét. A becsületére rendkívül kényes (az apja hagyatéka), de közben rendkívül furfangos. Teljesen emberi, mer tő is fél, izgul, szerelmes lesz, vagy éppen dühös, de mégis képes uralkodni az erős érzelmein.
Persze senki sem tévedhetetlen, így Robbot is át lehet ejteni, de elmondhatjuk, hogy amikor a szükség úgy hozza, megáll a saját lábán, és talpra tud állítani másokat is.
Az sem mellékes, hogy a csatába vitézül helyt áll, együtt harcol, szenved, akár éhezik az embereivel.
Azért választottam Malkav karakterének Robb Starkot, mert a becsület, a kemény igazságérzet, és a rábizottak rajongása megtestesül mindkettejükben.

mezeinewsee: Septa Mordane

Septa Mordane a Stark ház nevelőnője. A végletekig erkölcsös, és szinte már-már határtalan szeretettel és törődéssel ügyel a rábízottakra, a két Stark lányra.
Másodpercig nem kérdés, hogy meghalna-e értük? Természetesen. A szeretete hatalmas, de nagyon kemény és nagyon szigorú. Tudása szintén nem elhanyagolható, amit tudnia kell, azt több, mint elégségesre tudja.
Az a fajta nő, akit talán a rábízott gyerek egy adott pillanatban túl szigorúnak is érezhet (egy kreatív büntetésnél pl), de évek múlva akkora hálával gondol vissza rá, mint a tulajdon szüleire.
Azért választottam Septa Mordane-t mezeinewsee karakterének, mert mindkettejükben megvan a választott eszmény iránti hűség, és az óriási, leírhatatlanul gondoskodó szeretet.

Mogyee: Arya Stark

Arya Stark igazi kis vadóc. Ellentétben a nővérével, Sansával, neki "nem áll jól" az udvari etiket. Szeles, hirtelen lány, aki jobban szereti a fakardot (vagy igazit) forgatni, mint a varrótűt. Forrófejű, előfordul, hogy előbb cselekszik, és csak utána gondolkodik. Sokszor improvizál, de ötleteit általában sikerre viszi éles esze, és kreativitása.
Vannak kifejezetten fiús alürjei, és a magáról alkotott képben is inkább lovag szerepel, mint dáma, de az olvasók tudják, hogy bár sokan csúfolták "lóarcú" Aryának, szinte megszólalásig hasonlít apja elhunyt húgára, a gyönyörűséges Lyannára.
Azért választottam Arya Starkot Mogyee karakterének, mert ugyanaz a temperamentum fűti mindkettejüket, és ugyanazzal a hévvel vágnak bele bármibe.

Morvin: Havas Jon

Havas Jon Eddard Stark fattyú fia. Egész életében végigkíséri egy kettősség, mert külsőre sokkal inkább tűnik Starknak, mint bármelyik testvére (kivéve Aryát), mégsem bír joggal. Nagy szíve van, és vágya rá, hogy a JÓT tegye, legyen az akármi is (ez helyzettől függ). Bátor, de talpig becsületes férfi, aki a számára vadidegen környezetben is feltalálja magát. Saját értékeivel tisztában van, és rosszul esik neki, ha mások nem ismerik el azokat, de helyt áll olyan helyzetekben is, amik alapvetően távol állnának tőle.
Nem igen találja helyét a világban, mert talán ő sem tudja, mit is akar pontosan. Boldogulni, életben maradni, sikeressé válni... De bármi is történjen, ő helyt áll, és a helyes úton marad.
Azért választottam Havas Jont Morvin karakterének, mert ugyanaz a tűz hajtja őket, ha egy feladatról vagy a becsületről van szó. És ha valami közéjük és a céljuk közé áll, és semmi módon nem tudják megmászni az akadályt, ugyanazt a belső harcot vívják mindketten.

És végül Xinaf: Tyrion Lannister. Már leírtam, amit erről kellett.

Nem feltétlen a kedvenc karaktert társítottam az ember mellé, ennek az oka, hogy nem szimpátiát akarok elnyerni, hanem jellemző szereplőt kerestem, és szerintem találtam is. Kommenteket várok, ha valaki még szeretne bekerülni a fiktív Westerosunkba, az írja le kommentbe, és társítok hozzá szereplőt!

KÖZELEG A TÉL!

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr744335497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mezeinewsee 2012.03.23. 17:53:58

Tök jófej karaktert kaptam. Egészen elérzékenyültem...
De csakazértis: KÖZELEG A NYÁR!!!

Malkav 2012.03.23. 17:58:40

(számomra) Meglepő, de megtisztelő összehasonlítás.
Akkor most nincs más dolgom, mint hadba hívni az ország északi felét... :D
Kérek egy rokont, aki otthon marad, elvégre "Deresben mindig lennie kell egy Starknak!"

Mogyee 2012.03.23. 22:39:03

Már többször említetted szóban, de így leírva egészen meghatott... :) Forrófejű vagyok, és büszke rá! ;) A többiek is nagyon jók lettek. Mezeinewseera eszembe sem jutott Septa karaktere... De milyen igazad van! Tetszett :)

Közeleg a tél!

Morviniuszka 2012.03.24. 11:33:50

Kedvenc karakterem a könyvben, és a sorozatban is. Már alig várom a 2. évadot, illetve az 5. könyvet magyarul.

Carlota 2012.03.24. 16:53:15

Bár tudom, néhányan most furcsán fognak nézni, hiszen nem sokan kedvelik Sansa karakterét, de nagyon megtisztelő, jóleső, hogy vele hasonlítottál össze. Sansa az első köyvben még nagyon gyermek, de később hihetelenül kinövi magát. Egy gyenge kislányból erős nő lesz. Ő az a karakterem a történetben akit eleinte nem szerettem, most a kedvenc karakterek között tartom számon.
Szóval köszönöm:)

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2012.03.26. 21:34:06

Ez alapján jól sikerült belőnöm a karaktereket, mindenki elégedett. (kivéve Alistert, de ő még nem szólt a témához, de remélem ő is az lesz) Ennek örülök :)

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2012.03.26. 23:15:46

@Xinaf: Én is elégedett vagyok :)
És öcsémre is stimmel a Vörös Vipera (aki ugye Doran öccse :) ), szóval megáll az analógia.

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2012.03.26. 23:16:32

@Alister: //Bár azért a szívem mélyén valahol egy kicsit Rhaegar is vagyok...//
süti beállítások módosítása