Utolsó kommentek

"Gondolj a gőzölgő pitére..."

2012.08.14. 22:23 | Xinaf | Szólj hozzá!

Címkék: kritika idézet leírás érdekesség

Amikor az ember elér egy bizonyos kort, akkor a hormonok elsöprő erejű támadást indítanak. A szex, a szexualitás központi szerepet kap, és minden ekörül forog. Legalábbis úgy tűnik.
15-20 év között a legintenzívebb a hormon robbanás. Ebben a korban ez szinte mindennapos téma, legalábbis abban a közegben, amiben én mozogtam, központi téma volt. Ment a verseny, hogy ki mikor vesztette el a szüzességét... ki igazat mondott, ki kamuzott. Egyházi közegben ez persze nem így működik, de a világi középiskolás évek legdíjnyertesebb témája bizony a szex. Mert ugye kivel feküdnél le? Vagy lefeküdnél vele? Benne lennél hármasban? Lenyeled? Fájt az első? És millió ilyen kérdés.
Az USA-ban a szalagavató bál utáni bulin szinte már-már kötelező a szex. Persze, ez sem mindenkire igaz, de hagyománya van. Ezt két helyről is tudom. Az egyik egy AIDS megelőző ifjúsági oktatófilm, a másik pedig az Amerikai Pite című klasszis.
Bár a középiskolákban jelenleg is kötelező a szexualitás felvilágosítás témájú előadások biztosítása, de ezek elég felemás eredménnyel végződnek. Legtöbbször az ilyen-olyan tapasztalattal (vagy fantáziával) bíró kamaszok egyszerűen kinevetik az előadót, és így az előadást is. Akkor is, ha valójában sok mindent nem tudnak. Talán érdemes lenne kicsit jobban megválogatni az előadókat, és a már fent említett Pite megtekintése sem ártana nekik. Csak, hogy jobban megértésék, hogy gondolkodnak a hormonhuszárok :)

Az Amerikai Pite filmek nagy rajongója vagyok, és ezt nem mindenki érti, hogy is lehet. Nos, akkor megkísérlem elmagyarázni.

Történt egyszer, hogy a kicsi Xinaf, a 11. és 12. év közötti nyáron (tehát 2006 nyarán) rohadtul unatkozott egyedül otthon. A szülők nyaraltak, a testvérei dolgoztak, vagy buliztak. Elhatározta, hogy megnéz valami filmet. Nézzük, mi van itthon... akkoriban az apukája egy csomó dvd-t begyűjtött, mert az egyik bulvár laphoz adtak ajándékba, minden héten egy filmet. No, de hát nem a legjobb filmek voltak ezek... köztük az Amerikai Pite.
A kis Xinaf annyit tudott erről a filmről, hogy megdugnak benne egy pitét. És ez nem vonzotta. Hasonlóan nagy véleménnyel volt a filmről, mint a Hangyák a gatyában című filmről, amiről a mai napig annyit tud, hogy a kamasz srácnak beszél benne a pénisze...
De végül csak megnézi a pitét, és betegre röhögi magát... a többi pedig már történelem...

Na, de ezzel ne zárjuk le!

Miről is szól ez a film valójában? Igen, a szexről. És a társas kapcsolatokról. A barátságról. Az élet nagy tanulságairól. Az egymásért hozott áldozatokról. Az alkalmazkodásról. És még számtalan dologról.

Nézzük, kik is a főszereplők!

Jim Levenstein
Jim a megtestesült looser, akinek semmi sem sikerül. Ha egy lány tetszik neki, lefagy, vagy hülyeségeket beszél. Az a típus, aki képes egy hatalmas, nyitott kaput megcélozva is falnak ütközni. Nagyon könnyen izgalomba jön, túlságosan is könnyen... Viszont segítőkész, kedves, és a alapjáraton nagyon tisztességes fiú, akit azonban könnyen lehet befolyásolni, és rosszba vinni - aminek általában Jim issza meg a levét. Végül is a történet végére egy nem zökkenőmentes, de boldog házasság vár rá.

Chris 'Oz' Ostreicher
A barátai csak Óznak hívják, vagy Novának a Cassanovából. Az amerikai gimikre jellemző alfahím megtestesítője. Gátlástalan, ha csajozásról van szó, sikeres sportember, aki általában vezető szerepet tölt be a társaságokban. A barátaiért azonban tűzbe menne.
Az egyik legnagyobbat fejlődő karakter a történetben, megtanulja, hogy a valódi szerelem többet ér ezer románcnál!

Kevin Myers
Hősszerelmes típus, aki minden apróbb eseményből egy igazi drámát varázsol. Bár magabiztosnak és erősnek mutatja magát, de valójában belül félénk srác, aki retteg attól, hogy elveszítheti a párját. Általában ő szervezi meg a programokat, izgága alak, aki nem szeret tétlenkedni.

Paul Finch
Kiemelkedően művelt, sokat olvasott, túlságosan is igényes, már-már kényes srác, igazi művészlélek. Az egész élete tele van manírral. A finomság és a kultúra megtestesítője - amerikai módra.
Vevő mindenre, ami eltér az átlagtól, és kiemelheti a szürke közegből. Két dologról szokták megjegyezni: nem hajlandó az iskolai wc-be üríteni, higéniai okokból, és hogy ő dugja meg többször is Stifler mamáját.

Steve Stifler
Gazdag, arrogáns, sikeres sportoló, műveletlen, csajozógép, primitív... mivel is lehetne őt a legjobban jellemzeni? Nem érdeklik a társadalmi normák, egy igaz állat! Magát bráner-maisternek emlegeti. Fontos neki, hogy népszerű legyen, ezért gyakran bulikat szervez, amik általában a piáról és a szexről szólnak. De ennek ellenére sem igen kedvelik, féktelen bunkósága miatt.

Persze vannak lányok is. Én itt megállnék viszont, hogy elmondjam: az egyik ok, amiért rajongok a Pite filmekért, hogy ezekben a felsorolt szereplőkben mindegyikükben felfedeztem egy kis darabot a 15-20 éves kori énemből! Jim lányokkal szemben esetlensége, Óz érzelmi fejlődése, Kevin külső magabiztossága, Finch erőszakos műveltsége, és Stifler állatsága... ezek mind megvoltak bennem.
Aki látta a filmeket, észrevehette, hogy a szereplők bemutatásánál leginkább az első filmbeli szerepükre korlátozódtam. Most röviden összeírom, mik is történnek a filmekben.

SPOILER VESZÉLY

Amerikai Pite
Jim, Óz, Kevin és Finch attól félve, hogy szűzként kell elkezdeniük a főiskolát, egyezséget kötnek, hogy legkésőbb a szalagavató bál utáni buliig MINDENKÉPPEN szexelni fognak. Miközben rengeteg energiát ölnek a dologba, viszontagságokkal kísért útjukon elérkeznek ahhoz a bizonyos estéhez, és rájönnek, hogy valójában a szex nem is olyan fontos. Végül, ennek ellenére (vagy pont ezért) mindnyájukkal megtörténik a dolog.
Jimet csellel megszerzi magának a perverz és ninfomán Michel Flaherty, ki később még fontos szerepet kap.
Óz beleszeret a gyönyörű, kedves és érzékeny Heather-be, a kórista lányba, aki olyan fontos lesz számára, hogy még az év utolsó lacrosse meccsét is otthagyja, hogy inkább vele énekelhessen duettet. Érdekesség, hogy Óz az egyetlen a srácok között, aki utólag NEM számol be a többieknek arról, hogy sikerült elvesztenie a szüzességét - talán ő értette meg leginkább, miről is szól a szeretkezés.
Kevin végül lefekszik a barátnőjével, Victoria 'Vicky' Lathum-mel, de utána szakítással ér véget a kapcsolatuk.
Finch pedig, ahogy fentebb írtam, megdugja Stifler mamáját.
A film legnagyobb tanulsága: a szex nem minden, bár jó dolog.

Amerikai Pite 2
A film az első egyetem utáni nyárról szól. A srácok nem tudnak mit kezdeni magukkal, ezért elhatározzák, hogy közösen melózni fognak, hogy összegyűjtsenek némi pénzt, és egy utolsó, nagyszabású bulit csapjanak!
Jim ebben a filmben a szépséges Nadyia-ra vágyik, aki rövid időre feltűnt az előző filmben is, egy kis affér erejéig. De mivel szexuálisan még elég ügyetlen, felkeresi a szüzességét elvevő Michel-t, hogy tanítsa ki. A gyakorlás közben azonban egymásba szeretnek, így a szépséges Nadyia végül is hoppon marad.
Óz Heather-t várja, aki külföldi tanulmányi úton van. Mindketten hűségesek maradnak a másikhoz, és a film végén ismét találkoznak.
Kevin újra Vicky-re hajt, de végül belátja, hogy ennek már vége, és végül jó barátsággal válnak el.
Fimch ismét megdugja Stifler mamáját :D
A film legnagyobb tanulsága: A szerelem nem azon múlik, mennyire néz ki jól a másik. Sokkal több szimpla tetszésnél.

Amerikai Pite 3 - Az esküvő
Jim és Michel esküvőjéről, és annak előkészületeiről szól a film. Amit nagyon bántam, hogy Ózt teljesen kihagyták belőle. Viszont fontosabb szerepet kap Stifler, aki a film alatt Michel szűz húgára, Cadence-re hajt, Finchel együtt. Egy véletlen folytán kénytelenek egy ideig egymást játszani, tehát Finch primitív nagymenőnek, Stifler pedig művelt úriembernek mutatja magát. Jim pedig a végén persze elveszi Michel-t. :)
A film legnagyobb tanulsága: Légy önmagad, és ha eléggé szereted a párod, át tudod hidalni a szakadékokat!

Ezek után jött egy csomó "amerikai pite" film, de ezek nem tartoztak soha az American Pie sorozathoz. Ezeket úgy jelenítették meg, hogy: "American Pie Present", tehát "Az amerikai pite bemutatja". Ezek lazán kapcsolódnak az eredeti filmekhez, nem is rosszak, de meg sem közelítik az eredetieket. Mindegyikben van egy állat Stifler, és Jim okoskodó papája, és kb. ennyi.

Amerikai Pite 4 - A találkozó
A 13 éves érettségi találkozóra összegyűl szinte minden régi szereplő - egyedül Michel családja maradt ki. Igazi hakni film, ami a régi filmekre utal vissza örökkön örökké. Sokan lehúzták, hogy az idő múlásával lehettek volna kevésbé "primitívek" a poénok, mert "ami 1999-ben még jó volt, az 2012-ben már kevés". Én ezzel nem értek egyet. Szerintem aki leül megnézni ezt a filmet, ugyanazt akarja látni, mint a másik háromnál. És meg is kapja! De ebbe a filmbe lett egy kis dráma, egy csipetnyi jellemfejlődés... én nagyon elégedett voltam vele.
Jim és Michel házassága romokban, de igyekeznek felépíteni.
Ózból sport kommentátor, és celeb lett.
Kevinnek felesége van, akit szeret, de furcsa neki ismét látnia Vicky-t.
Finch és az anyákkal való szex ismét megjelenik. :)
A film legnagyobb tanulsága: "Minden korban van valami, ami akkor és ott jó, és éppen attól válik széppé, hogy vissza nem hozható. Megmarad nekünk néhány dal, mint emlékeztető, hogy az életünknek nincs refrénje, de ismételhető!"

Összefoglalás:
Ezek a filmek többek, mint a szexualitás nyílt ábrázolása, vagy az arra való buzdítás. Rengeteg humorral, erkölcsi és morális kérdéssel megfűszerezett, valóban elgondolkodtató filmalkotások. Sokan elvből nem nézik meg őket, ami a világ egyik legnagyobb hülyesége. Megint mások egyszerűen nem értik meg a filmet. Ők talán egy jót nevetnek, talán húzzák a szájukat, de a lényeget nem fogják meg. Szerintem egyszer érdemes egy kísérletet tenni velük, és végignézni.

A filmekről a mottómat a Gyűrűk urából merítettem: "Van mi arany, bár nem fénylik díszesen!"

Az egész sorozatot értékelve:
10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr344712632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása