Utolsó kommentek

Vidámság vs kereszténység

2012.08.26. 22:14 | Xinaf | komment

Címkék: video vallás idézet filozófia heti gondolat

Kedves olvasók!

Gondolom mindannyian ismeritek ezt a gyönyörű jelenetet (és zenét) a "Legyetek jók, ha tudtok" című filmből. Most itt van, olaszul, szó szerinti fordítással szövegezve. Szerintem elgondolkodtatóbb, mint aminek látszik, ezért elemezném kicsit.

Leszögezném: az ismert "Végre elmúlt, ennek is vége" kezdetű slágernek ehhez a dalhoz egy köze van: a zenéje. A szövege egy másik dimenzió, aminek a kicsúcsosodása az "ugye tényleg nem fog fájni" rész, amiről nekem valahogy mindig a szüzesség elvesztésére való célzás ugrott be. De lehet, nekem piszkos a fantáziám...
A másik  érdekesség, hogy a dalnak van egy nagyon szép fordítása, amit egy nagyon művelt ember fordított, még régen. Ezt a fiatal embert Orosz Lászlónak hívták akkor, ma már más a neve :) mezeinewsee, ha van kis időd, majd pötyögd be nekem kommentbe, vagy küld el e-mailbe a dalszöveget! (Inkább ez utóbbi, akkor meg tudom mutatni a kedvenc kolléganőmnek is! És majd utólag kiírom én.)

A szöveg lényege voltaképpen egy jó leírás a szerintem is helyes keresztény gondolkodásról. Hogy ne mulandó élvezeteket gyűjtsünk, és ne aggodalmaskodjunk, hanem bízzunk az Úrban, bármilyen nehéz is, és dicsérjük Őt, még ha éppen nehéz is. Nem ezt szeretném elemezni, ezen nincs nagyon mit...

Egyrészt, nagyon tetszik, hogy a kicsi és nagy gyerekek együtt zenélnek. A főszereplőnek (Cirifischio) láthatóan új ez az élmény. Illetve, az egész élmény, hogy a gyerekek játszanak. A másik új, hogy mindezt a templomba. "Miféle szertartás ez?" Az Egyháztól távoli gyereknek a templom a merev, szigorú szertartásokat jelenti kizárólag.
Sajnos ez néha ma is így van. Na, nem azt mondom testvérek, hogy menjünk bulizni a templomba... a templom az imádság háza! De ha kicsit elvonatkoztatunk, akkor érthető lesz:
Sokan azt hiszik, kereszténynek lenni egy állandó szigor és önszopatás. Hogy a kereszténység az, mikor komor arccal, bőszen imádkozva megtagadjuk magunktól a földi örömöket. Vallási fanatikus módjára, őrült aszkétaként élünk, és nem esünk a vidámság bűnébe...
Az önmagában szomorú, hogy van aki így gondolja, de sok esetben keresztények is így élik meg a dolgot. Tudjátok, amikor szertartás alatt is már a többi embert fürkészik, hogy "nem hajolt meg elég mélyen", "mi ez a különös ruha" stb. Amikor egybefonódik a templom gondolatával a komorság.
"... vidámak vagyunk. Ettől az Úr is bizonyára boldog."
Itt a lényeg, kedves olvasók! Az Úr szeret minket! Akkor miért ne akarna vidámnak látni! Ezért szoktam hangsúlyozni annak fontosságát, hogy a pap érezze jól magát szertartás közben! Ha ő szereti is elvégezni a szertartást, akkor örül neki, és ha ő örül, ez ki fog hatni a hívekre is! A templom illemét, és az Istennek kijáró tiszteletet persze adjuk meg, de hát miért ne lehetne valaki egyszerre vidám és kulturált!

Az Istent lehet azzal is dicsőíteni, ha vidámak vagyunk. Ha a vidámság nem a másik kárára megy. Mert a káröröm nyilván nem kedves az Úrnak, de VALÓDI boldogító érzést nem is ad, csak egyfajta rövid elégedettséget.

Összefoglalva, kereszténynek lenni lehet vidáman is! És szerintem alapból csak így érdemes!

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr994733818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pappagiv 2012.09.01. 15:59:06

Mezeinewsee, ha lehet, kérlek linkeld be az Orosz László-féle fordítást. Nagyon régóta keresem.

mezeinewsee 2012.09.01. 21:52:29

Közkívánatra, úgy, ahogy emlékszem rá:

Legyetek jók, ha tudtok

Ne keresd itt lenn, ne keresd ott fenn, hisz kincsed benn van a szívedben,
ami több van az életedben, alig élvezed, elröppen.
Brilliánst forgatsz, aranyat gyűjtesz, hogy boldogságodat élvezhesd,
ezeregy örömöd hol lesz, alig élvezed, elröppen.

Pillants szét a világban: minden oly ismerős!
Alig élvezed, látod: ezer arany és pompa mit sem ér!

Mire jó mindez? Hova lesz mindez? Csak a tiszta szívű ember örvendez,
Ti legyetek jó, ha tudtok, a többi nem számít.
Mire jó mindez? Hova lesz mindez? Nagy, szent Urunkat dicsérjétek!
Áldjátok szeretettel, és semmi más nem kell!
süti beállítások módosítása