Utolsó kommentek

A jó és a rossz örök harca

2013.02.09. 16:37 | Xinaf | komment

Címkék: vallás filozófia érdekesség

Van egy kép...

Egy kép, amit mélységesen utálok. Egy kép, ami képes felhúzni, ha csak egy pillantást is vetek rá. Egy kép, aminek legalább akkora az anti-teológiai jelentés tartalma, mint amekkora teológia van egy ikonban...
Ez a kép a következő:

devil-vs-jesus.jpg

Elemezzük ki ezt a képet!

Adott a sátán, a sötétség fejedelme, a pokol ura, és vele szemben Krisztus, a béke hercege, a megváltó. A pokol tüzes, apokaliptikus ereje csap össze a menny békéjével és harmóniájával. A jó és a rossz harca Elszánt tekintettel, acélosan megfeszülő izmokkal hadakoznak (szkandereznek), és a küzdelem tétje nem csekély: az egész világ!

Na jó... nézzük, mi is a bajom?
1. A képre nézve az első ösztönös gondolat, hogy a bal oldali rész vagány. De nem? Itt nem azt látom, hogy valami gennyes, büdös, mocskos, undorító, taszító féregszerű izé csap össze egy hatalmat árasztó, hófehér fénnyel izzó, erőt, bátorságot és hősiességet sugárzó, vonzó férfival. Itt valami erős, félelmetes hatalmas lény szkanderozik egy nyálas valakivel.
2. A kép azt sugallja, hogy itt egyenlő felek küzdenek egymással. Bár a sátán sokkal látványosabb, de Jézus térfele valamivel nagyobb, így az összhatás kb. azt adja, hogy a küzdelem még csak elkezdődött, és a kimenetel bizonytalan.
Testvérek, ez a küzdelem már eldőlt, Krisztus a kereszthalállal beteljesítette a küldetését. A sátán elbukott, és jelenleg semmiféle csata nincs, csak a vesztes fél kétségbeesett kapálózása. 
Persze mondhatjuk: és ha a kép a Megváltás ELŐTT játszódik? Jogos. Csak éppen akkor is egyenlő felek küzdenek egymással rajta, és Jézus minden egyes találkozáskor fölényesen legyőzte a sátánt.
3. A kép giccses! És ebből fakadóan, a Menny egy kicsit sem vonzó alternatíva számomra, ha a képre nézek.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de egy ilyen alkotás szerintem rengeteget árt, anélkül hogy akarna. Mert abban biztos vagyok, hogy jó szándék, és szeretet vezette, csak éppen szerintem eléggé rosszul fejezi ki a mondanivalót. Nem tudom, ki az alkotó, nem megbántani akarom, de a Világ Királyát egy szinten mutatni a sátánnal, számomra elfogadhatatlan. 
És nektek, kedves olvasók, van véleményetek a képről? Írjátok le ha igen, akár pozitív, akár negatív! Érdekelne, mások hogyan látják ezt a szkander meccset!

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr525059623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Malkav 2013.02.09. 20:10:00

Az általam elképzelt kép, a Tenacious D c. film után szabadon:

(A Plagizátor kitör a föld mélyéből, egy felbőszült középföldi balrog rettentő hasonmásaként)
Sátán: I am complete!
Emberek: Fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu...
Jézus: Stop! Satan, you are a loser!
Sátán: Fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu...
(Sátán dünnyögve visszavonul, magára zárva a frissen kirobbantott több méternyi anyaföldet)

"Komolyabbra" fordítva, minden ponttal egyet értek a fentiek közül. :) Csak zenei aláfestésnek a bal oldalra valami atomhörgős porszívómetál (vagy bütyköspusztai disznótoros kocametál), a jobb oldalra meg a egy csingilingi "Szeressük egymást gyerekeeek" jellegű gitárplömplöm illene. :D

mezeinewsee 2013.02.09. 20:54:59

Nagyjából... szörnyű kép! A sátán egy lúzer Krisztussal szemben, nem partner!

Mogyee 2013.02.10. 23:04:09

Malkav kommentjéhez bekapcsolódva, nekem egy konkrét dalocska jutott eszembe a képről:

"Sótlan a föld, könnybe fúlnak dalai,
Meg kell ma váltani újra..." ;)

Malkav 2013.02.11. 15:35:24

@Mogyee: Kiütéses győzelem, megyek remetének a Mátrába. XD

mezeinewsee 2013.02.12. 10:34:02

@Malkav: Megyek veled :( Tényleg kiütés.
süti beállítások módosítása