Utolsó kommentek

Nosztalgia Faktor - A 2000-es évek metál világa Magyarországon

2013.04.16. 22:29 | Xinaf | komment

Címkék: zene nosztalgia faktor

A 80-as, 90-es évek metálzenéje elsősorban a mára már klasszikussá váló Ossian, Pokolgép, Moby Dick, Omen, stb. zenekarokat jelentette Magyarországon. Most tekintsünk el a külföldi zenekaroktól, Magyar földön Magyar nosztalgia! :)

Nade volt egy bizonyos 2000-es évek, amikor is egy nagy fellendülés kezdődött a metál zene világában. Heavy, trash, power, és egyéb metál zenekarok törtek elő, kihasználva az új generáció új ízlésvilágát, és a külföldről beáramló, nekünk magyaroknak igencsak új irányvonalak megszilárdulását az ifjú rockerek és metálosok ízlésében.

Ez a bejegyzés egy kis nosztalgia azokról a zenekarokról, amik meghatározták a nagy klasszikusok mellett azt az időszakot, amikor még fesztiválokra jártam, és aktívan látogattam a koncerteket! Talán leszünk páran, akik jót mosolygunk az emlékeken, és elmerengünk a múltnak ezen nagyon is kedves korszakán!

Első helyen álljon a Cross Borns zenekar! 
Ha valamit fel akarok mutatni tőlük, az mindenképpen a "Kalandozások Középföldén" címet viselő metál-opera, ami voltaképpen a Gyűrűk Ura 3 könyvének (figyelem, nem a filmeknek, hanem ténylegesen a könyveknek!) a metál zenei feldolgozása volt. Több önálló, fantasy témákat feldolgozó albumuk is volt, de ez a fent nevezet volt a legjobb albuma a korszaknak. 
Magam Tolkien mester 111. születésnapja alkalmából rendezett alkalmon találkoztam a bandával elöszőr, amire Morelight hívott el. A koncertet a Corvin mozi egyik termében ülve tomboltuk végig, a hangulat fergeteges volt, és a végén vettünk a zenekartól egy-egy eredeti cd-t, amit helyben dedikáltak is. 
Példa: A bátrak diadala, mely az armeni angmari boszorkány úr bukásának állít emléket, a bátor Éowynnak, és a hős hobbitnak, aki a végzetét okozza a múlt királyának!

Szorosan a nyomában következik az Obstruction zenekar, akiket akkoriban azzal csúfoltak, hogy az Ossian és a Pokolgép klónjai. Ők álltak mondjuk valóban a legközelebb a híres-neves heavy metálhoz, amit itthon ismertünk. Én magam pontosan a fenti két zenekar zenéjével való hasonlóság miatt szerettem őket.
Példa: Újra metál, ami kicsit hosszú introval indít, de egy élmény újra ezt a klasszikus heavy koncertőrületet hallani, mint a Totális metál, vagy a Heavy Metál születése a klasszikusoktól!
Jah, majd elfeldtem: róluk egy rock magazinban olvastam, és kíváncsiságból megvettem (még kazettán!!!!!!) az egyik albumukat. Később még koncerten is hallottam őket, nem okoztak csalódást!

Kihagyhatatlan a felsorolásból a Tűzmadár, ami talán a legsikeresebb zenekar a felsoroltak közül. Őket egy Ossian koncert előzenekaraként hallottam először, és az állam is leesett, mert ilyen profi színpadi látványt, és jó zenét kevés "amatőr" zenekar tud felmutatni. Profik voltak, na! És ma sem kevésbé azok, ha a híreknek hinni lehet.
Példa: Természetesen a legjobb, az örök, a zeneileg magával ragadó, igényes heavy Jégkirály! Már csak az is jól hangzik, hogy valaki a Tűzmadártól a Jégkirályt hallgatja!

Eddig nagyjából heavy vonalon mozogtak a zenekarok, ideje távolodni!

Az egyik legsikeresebb formáció, ami metál táborokat is szervezett(!!!!!!), kétségtelenül az Alhana volt. Aki ismeri kicsit a klasszikus fantasyt (konkrétan a Dragonlace/Sárkánydárda világát), az fel is kapta az elf hercegnő nevére a fejét... Kevéssé ismerem a munkásságukat, konkrétan a Sziget fesztiválon egy koncertjükön voltam, de a Csillagszellő Alhana - Lorac elf király duettjét leképező számuk megragadt bennem, így ez is a példa: 
Csillagszellő.

Akik a sötétebb hangulatot kedvelik, ők sem maradtak zenekar nélkül. A Nevergreen együttes nekem már-már túlságosan darkos zenéje miatt sosem volt a kedvencem, de egy-egy száma tetszett. A nagyon jól megcsinált borítójuk miatt szereztem be egy albumot tőlük.
Példa: A legjobb számuk szerintem a Carmina Burana feldolgázásuk volt, aminek a hangzatos Ó, Fortuna címet adták.

Akik a színpadi látványt értékelték, azoknak a Fekete Sereg zenekart ajánlottam volna akkoriban. Az ő koncertjükön voltak a színpadon kardpárbajok, láncingben léptek fel, és a koncertjük egy külön show volt. De persze a koncertjeik között sok "hagyományos" jellegű volt. Zeneileg a trash metál táborát erősítették, nem is akárhogyan! 
Példa: Áruló a neved. Annyira nekem nem jött be ez a zenekar, de a koncertjük hangulata tényleg jó... egy Sziget fesztiválon találkoztunk.

A listámról egy név még nem hiányozhat, akik bár angol nyelven játszottak, de kikerülhetetlenek voltak abban az időszakban, és így én is meghallgattam őket (és nem is bántam meg), a Demonlord. Egyetlen koncertjükön voltam, ami nem volt rossz, de mivel nem értettem a szövegüket... 
Példa: Buffet Rock

Ők voltak a 2000-es években a magyar metál zene új hulláma. Persze még temérdek zenekar tett kísérletet befutni, voltak köztük sikeresebbek és kevéssé sikeresek, jobbak és rosszabbak, tehetségesek és vészesen rosszak... most pár nevet felsorolok minden további infó nélkül, hogy képet kaphassatok, milyen bő volt akkoriban a metál választék kis hazánkban, ahogy éppen eszembe jut...
Stainles Steel
Szeg
Ektomorf
Defender
Echo of Dalriada
Mantra
Monstery
Sear Bliss
Wall of Sleep
Árnyak
Biztosan kihagytam egy csomó más zenekart is, de ők még állandó fellépők voltak a fesztiválokon...

A három legsikeresebb, ide köthető zenekar még: Depresszió (igen, én még voltam 2003-ban olyan Depresszió koncerten, amikor a kutya nem ismerte őket!), Ossian (tudom, 1998-ban alakultak újra, de a 2000-es években kezdtek el ismét elsöprően sikeresek lenni), és a Kalapács. 

A jelen metál világát már nem ismerem. Lassan elszoktam a koncertre és fesztiválra járástól, de mindig is a (fém) szívemben fogom őrizni azokat az órákat, amiket aktív headbangeléssel töltöttem, és mosolyogva gondolok vissza, mennyire belefájdult ebbe a nyakam... és a fentebb felsorolt zenekarok nélkül ma sokkal szegényebb lennék!

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr505230366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mogyee 2013.04.17. 22:48:32

ÁÁÁÁÁÁ, KÖSZÖNÖM, KÖSZÖNÖM, KÖSZÖNÖM!!!!

Nem is tudom pontosan, hány éve keresem az Alhanának ezt a számát :) Valaha volt tőlük egy válogatás CD-m, de valahogy elkeveredett, elkeveredett ez a zseniális szám is, én meg sajnos nem emlékeztem a nevére... de neked hála, most több év kutatómunkája után megvan :) Köszönöm!

Amúgy maga a bejegyzés nagyon tetszett. Bár ez nem annyira az én világom, pláne nem a kétezres évek első felében (hiszen a fenekemen volt még a tojáshéj), de mégis jól esett olvasni. Nosztalgiafaktor jöhet bárhol, bármikor, bármiről! :)

Malkav 2013.04.18. 12:39:35

Jók voltak azok a Sziget koncertek. :D

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2013.04.18. 16:54:22

Azta! Azt hittem, ez lesz az a bejegyzés, amit elolvasni sem fog senki, max bele-bele néz... örülök! :)

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2013.04.18. 19:22:11

Kis pontosítás: a Boszorkányúr Angmarból riogatta a népeket. :)
süti beállítások módosítása