Utolsó kommentek

Kritika - Megáll az Öszöd (trailer alapján)

2013.04.20. 22:49 | Xinaf | Szólj hozzá!

Címkék: politika video kritika botrány idézet harag

Kérdés: baj-e, ha egy film propaganda céllal készül?
Válasz: alapból nem. Ez attól függ, mennyire színvonalas. 

Volt már ilyen film jó is, rossz is. Alapvetően szerintem nem baj, ha a film befolyásolni akar. Valójában mindegyik akar egyébként. Hiszen mi a terminátor filmek eredeti lényege? "Ne hagyd, hogy a gépek uraljanak téged!" És még más, egyéb dolog is. De gyakorlatilag nem találni jó filmet, aminek ne lenne valamiféle üzenete.

Na, és az baj-e, ha kormány közeli szervezet (Nemzeti Kulturális Alap) pénzzel, akár milliókkal támogat egy ilyen filmet? 
Nem. Főleg, ha nem csinálnak ebből titkot. Persze várható, milyen típusú film lesz ez, nyilván a saját oldalukat próbálják majd pozitív színben feltüntetni.

Szabad-e ilyen filmet egy ma is élő emberről, ismert emberről, politikusról csinálni? 
De még mennyire! Főleg, ha közszereplő, akkor különösen bírnia kell a kritikát.

Május 2.-án kerül a mozikba "Elment az Öszöd" címmel, Dézsy Zoltán filmje.

A sztori:
"A történet a közeli jövőben játszódik, 2017-18 körül vagyunk. Négyen ülnek egy cellában: egy internetes szerkesztő (Szabó-Sipos Barnabás), egy klasszikus betörő (Újlaki Dénes), egy biztonsági őr (Ignáczi Attila), aki hatszázmillió forinttal lépett le, és a volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc (Sás Péter), aki az utolsó szó jogán készül elmondandó beszédére. A cellában visszamenőleg tárgyalják meg 2006 eseményeit. Mindhármuknak vannak történetei, mindenki a saját szemével látja a közelmúltban történteket.

Ez eddig rendben is van. Nézzük a trailert!

Sosem voltam Gyurcsány Ferenc rajongója. Nem kedveltem különösebben, és haj, de sok intézkedése nem tetszett... a trailer megnézésekor pedig ez a gondolatmenet fogalmazódott meg bennem:

EZ MEG MI A SZAR?

Komolyan, ilyen filmeket kell támogatni milliókkal? A színészi játék olyan szinten fos, hogy ehez képest a legendás Álom.net szereplői Oscar díjat érdemelnének! A film manipulálni próbál, de nem elegánsan, mint mondjuk az Amerikai História X tette, hanem megközelítőleg egy megvadult elefántcsorda finomságával! 
A színész még csak nem is igen hasonlít Gyurcsány Ferencre, de ezen még túllépnék, de arra nem vették a fáradtságot, hogy szemüveget tegyenek rá... ez pedig a nézők lenézése!

Tisztázzuk, még egyszer: nekem Gyurcsány Ferenc nem kutyám, nem macskám, és senki sem fizet azért, hogy védjem. De most a filmmel kapcsolatban tőle idézek: 

"Etessük a jobboldali szavazókat, de ennél még ők is jobbat, minőséget érdemelnének, nem? Hát őszintén szólva, ez lenézése a jobboldalnak. Aki úgy gondolja, hogy ez a szörnyű ocsmányság ez kielégíti a jobboldali választók egy részének a lelkét, annak igen rossz véleménye lehet a saját választóiról. Én jobboldali választóként úgy gondolnám, én ennél igényesebb vagyok, én ennél egy jobb, minőségi kultúrát szeretnék!"

És most teljesen lényegtelen, hogy kicsoda is Gyurcsány Ferenc. A 2006-os eseményekről elég jó propaganda filmet lehetett volna készíteni, de hogy én ezt a szemetet meg nem nézem, az biztos. És kicsit sem örülök, hogy az magyar állampolgárok adójának egy része arra megy el, hogy fikázzunk egy árnyékot. De ha már fikázunk, akkor könyörgöm... legyen már valami színvonal! Ennél a Cpg igényesebb kritikát fogalmazott meg Erdős Péterről a 80-as években...

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr835236861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása