Utolsó kommentek

Újra film kritika - Perben az ördöggel

2013.09.12. 23:11 | Xinaf | komment

Címkék: kritika vallás

Húgom mesélt róla, és a kedvesem megmutatta ezt a filmet.
Nem tagadom, először húztam a számat. Nem is húztam... de nem igazán ragadott meg a sztori. Persze gyanúsan sok, szavahihető ember mondta, hogy ez egy jó film, végül ezért is adtam neki egy esélyt. Megérte? Nos, ez hamarosan kiderül.

Amit tudtam a filmről, hogy egy fickó BEPERLI a sátánt. Jó ördögös film nem is egy van, elég a zseniális Az ördög ügyvédje, vagy a szintén remek A Bájkeverő filmekre gondolni. 

Nos, a Perben az ördöggel egyikre sem hasonlít olyan igazán. Viszont egy kitűnő, sőt, remek alkotás, amit nem csak hívőknek, hanem ténylegesen bárkinek ajánlani tudok, aki nem zárkózik el a spiritualitástól.

Szóval, történetünk főhőse Luke O'Brian egy jogászhallgató, csinos barátnővel, és közben tökéletesen üres élettel. Az édesanyját egy részeg sofőr vitte a halálba, a bankkártyájáról eltűnik a nehezen megszerzett pénze, és folyamatosan csak tragédiák érik. A híradó is gyilkosságokról, az olajárak emelkedéséről számol be, és Luke-nak tele szalad a töke. Fegyvert fog, és elindul végezni azzal az emberrel, aki elgázolta az édesanyját. Azonban, mielőtt megtenné, egy Biblia akad a kezébe, és mélységesen megrázza, hogy az egykor bizakodó önmagából egy gyűlölködő, megbocsátásra képtelen, mizantróp lett, aki képes lett volna megölni egy embert.
Rádöbben, hogy a világ minden bűnéért, a sok rosszért, a mocsokért a sátán, az ördög a felelős, és hogy a dühét kiadja magából, a bíróságon feljelentést tesz a sátán ellen.
Persze nem veszik komolyan (ki is venné?), de a hivatalok szigorú szabályai miatt kap 30 napot, hogy eljuttassa a vádlotthoz (esetünkben a sátánhoz) a feljelentést. Aki persze nem jelenik meg 30 nap múlva...

perben ördöggel.jpg

És de. Megjelenik. Eljön, hogy tisztázza magát a vádak alól, és nem mellékesen, hogy a fiatal ügyvédet tönkre tegye, amennyire csak tőle telik.
És kezdetét is veszi az egész világon közvetített csata a tárgyalóteremben, Luke O'Brian vs sátán. Luke csak egy régi barátjára, egy frissen diplomázott ügyvédre számíthat, míg a sátán megszerzi a világ legjobb ügyvédeit...

Miért olyan hihetetlenül jó ez a film?
Mert azt leszámítva, hogy a sátán nem ölt emberi testet, tökéletesen bemutatja a valódi természetét. Amikor kell elbűvölő és magával ragadó. Amikor kell, kegyetlen, brutális. Amikor érdeke úgy kívánja, úriember, ha nem fűződik érdeke, egy primitív bunkó. Ha úgy fordul a szekér, vagány, már-már bátor, ha másképpen, akkor gyáván megfutamodik.
És most olyat kell tennem, amit szinte sosem szoktam: méltatnom kell a sátánt alakító Malcom McDowell-t!
Ez az ember lubickol a szerepében. Azt hittem, Al Pacinonál senki sem tud jobb ördög lenni, de tévedtem. 
Elég csak ránézni erre a tekintetre:

Perben az ördöggel akt.JPG
A film maga rámutat az ember saját magából fakadó hibáira, hogy mennyire befolyásolhatóak is vagyunk. Ha nem vagy vallásos, akkor is sok érdekes gondolattal gazdagodhatsz arról, milyen is a gonosz. Én, mint vallásos, különösen meghatódtam azon, hogy SPOLIER Luke a bűnbánaton át találja meg ismét Istent, és mikor vele sikerült rendezni a viszonyát, megingathatatlan várfalként áll a sátán cselvetései előtt. De ehhez kellett, hogy ne másokat vádoljon. Ne a társadalmat, ne az olajvállalatok vezetőit, de még csak ne is a sátánt. Vállalnia kell a felelősséget a saját rossz döntéseiért, és amint ez megtörténik, az Úr mellé áll SPOILER VÉGE.

De elemezzük kategorikusan:

Történet - Hát, az hogy valaki beperli a sátánt, és az eljön, nem egy Oscar díjjas alapsztori szerintem. Sokáig berzenkedtem is miatta (a megtekintéséig). Az, hogy ebből ilyen jó dolgot össze tudtak hozni, legalább akkora meglepő, mint a Burok című borzalom alapvetően nem rossz ötletéből alkotott pocsék film. 
5/2,5

Színészi játék - Ezzel talán nem mindenki ért egyet, de szerintem kiválóak az alakítások. A fő elismerés persze a már fent említett Malcolm McDowell-é, de a többiekkel sincs gond. Itt ha valaki sír, az sír, ha örül, az örül. Amit kell, képesek előhívni magukból a színészek, és ez sajnos elég sok filmből hiányzik. Olyat, aki rosszul színészkedne, szerintem nem tudnék mondani.
5/5

Zene, hangok - Kellemes, illik a filmhez, hangulatot ad... és a hangok néha kifejezetten ijesztővé tesznek egy-egy jelenetet, a kellő pillanatban.
5/4

Látvány - Na, itt bajban vagyok. Néha az operatőri munka tökéletes, néha pár dolog egészen életlen. Időnként a vizuális megoldások elegánsak és remekek, néha óvodás szintűek. A sátánt kísérő effektek időnként kifejezetten segítik elérni a kívánt hatást, néha majdnem nevetségesek.
5/2,5

Felépítés, ütemezés - Jó! Minden érthető, egymáshoz illeszkednek a jelenetek, és egyenletes tempóba kapjuk az adrenalint és a drámát, ami miatt emlékezni is tudunk a jelenetekre. Néha éreztem úgy, hogy nem teljesen értem, most miért is látjuk azt amit, de ritkán volt csak ilyen, és az sem vont ki a hangulat alól.
5/4

Luke és a sátán.jpgA sátán és Luke a tárgyaláson.

Ezzel 25/18 pontot adok neki, de ha azt nézzük, nekem mennyire tetszett, akkor 10/8 simán megvan. MINDENKINEK ajánlom!

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr225506654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mogyee 2013.09.13. 23:17:46

Bizony, terjedjen csak! :) Szerintem zseniális.

Morviniuszka 2013.09.14. 09:16:04

A kritikád alapján, hamarosan megnézem ezt a filmet. :)

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2013.09.14. 23:24:00

@Morviniuszka:
Ennél nem kaphatnék jobb kritikát a kritikámra! Írd majd meg, hogy tetszett, mi volt a véleményed, stb :)

Morviniuszka 2013.09.17. 15:27:59

@Xinaf: Nagyon tetszett a film, amilyen alacsony költségvetéssel készült, tökéletesen bemutatja sátán munkáját világunkban. Illetve napjainkban élő keresztény emberek harcát a kísértő ellen. Ami nem tetszett: A vallásos gitáros zene. De ugyebár ez ízlése kérdése.
süti beállítások módosítása