Utolsó kommentek

Könyvkritika - Rácz-Stefán Tibor: Túl szép

2016.01.02. 08:49 | Xinaf | komment

Boldog új évet, kedves olvasók!

Idei első bejegyzésem nem egy merengős, átelmélkedős írás, hanem ismét egy kritika. Rácz-Stefán Tibor nekem még a Szókratészes időkben osztálytársam volt, és szerintem egyikünk se hitte volna (tán ő is csak álmodozott róla), hogy egyszer belőle tényleg író lesz. Mindenesetre neki összejött, és immáron a két könyves írók táborát erősíti.
Az első könyvéről anno mindenképpen akartam blogolni, de akkoriban ezt a blogot lezártam, így végül indítottam egy új blogot, egy kritika blogot. Csak két bejegyzést írtam rá, nem volt valami hosszú vállalkozás, az egyike volt a Fogadj el! kritikám
Amikor a Túl Szép könyvbemutatójára mentem a párommal, már tudtam, hogy a Xinaf - Az én világom blog hamarosan újraindul, és mondtam is Tibinek, hogy a könyvről mindenképpen írok majd kritikát, nos íme:

Az első dolog, amit le kell szögeznem: ez a könyv NAGYON LMBT. Aki nem tudná, mit jelent ez, annak leírom: Leszbikus-Meleg-Biszexuális-Transznemű. Aki ennek a gondolatától is rosszul van, az inkább NE olvassa el. Én a magam részéről heteró vagyok, sőt az sem titok, hogy abból is a konzervatívabb fajta, aki még a házasságon kívüli szexualitást sem támogatja, de ez nem azt jelenti, hogy ha egy filmben vagy könyvben megjelenik meleg karakter, akkor azt nem nézem meg/nem olvasom el. Szóval, ennek tudatában nézzük tovább, milyen is a könyv. 

Egy szóval: JÓ! Jobb, mint az író előző könyve volt! Jöjjön a spoiler MENTES kritika!


A Történet
Olivér, a doppingbotrányba belebukott úszó, és Márk, a túlsúlyos fiú egy munkahelyre kerülnek, ahol lassan ismerik meg egymás...
A történet vezetése gyakorlatilag megegyezik a romantikus történetek 90%-ával.
A szereplők találkoznak. - Nincsenek nagy véleménnyel a másikról. - Elkezdik megismerni egymást. - Rájönnek, hogy a másik több, mint azt elsőre hitték. - Egymásba szeretnek. - Hosszú, viszontagságos út, összeveszéssel. - Összejönnek. - Boldogok.
Hogy ezt Jane Austen, Stephanie Meyer, vagy éppen Rácz-Stefán Tibor művéről írtam, azt szerintem ennyiből baromira nehéz lenne megállapítani. És ez baj? Nem, nem baj. Ez egy nagyon régóta bevált recept, ami segít az olvasóknak, hogy beleéljék magukat a szereplők érzéseibe. Érezhetjük általa a szereplők örömeit, bánatait, a másik elvesztése okozta fájdalmat, majd az azt feloldó, lassan mindent elöntő boldogságot.
Most ebben a konkrét esetben három különleges, az átlag romantikus műtől eltérő elem fedezhető fel:
1. A szereplő két férfi.
2. Ebből az egyik nem előnyös külsejű, sőt, kifejezetten túlsúlyos.
3. Egyik sem gazdag.
Főleg a 3. pont kifejezetten a szívembe zárta a történetet! Végre valaki, akinek a tökéletes férfiasságához nem alapvető alkotóelem a sok pénz! Félreértés ne essék, teljesen normális, ha egy romantikus könyvben az etalon gazdag is, méghozzá nagyon (hiszen az ugyanilyen etalon nőben mindig jó alakú, és rövid, kivágott ruhát hord, stb.), de igenis felüdülés volt ilyet is olvasni.
10/5 - Semmi extra, de a felsorolt három elem miatt nem unalmas és lerágott csont.

A szereplők
Tibi könyveinek a legnagyobb erősségeinek egyike a szereplők ábrázolása. A két főszereplő nagyon jól kidolgozott, ennyire ez nem csak a romantikus, de semmilyen műfajban nem jellemző.

Olivér
Igazi élsportoló, az élsportolók minden arroganciájával, nagyképűségével, és beteges magabiztosságával. Gyerekkorától fogva arra nevelték, hogy mindenkinél jobb, többet ér, erősebb, stb. nem csoda, ha ez akkor is megmaradt, miután kibukott az élsport világából. De mivel ez egy regény, így viszonylag gyorsan lezajlik benne egy nagyon erős jellemfejlődés, amihez a valóságban évek is kellenének, itt elég néhány hónap. Megismerkedünk a családi hátterével is, és így a Tibi könyveiben jellemző (így, hogy két kötete megjelent, már mondhatunk ilyet) "persze neki sem fenékig tejfel" sorsot ő sem kerülhette el.
Nekem személyes kedvenc szereplőm volt, még akkor is, ha gyakorlatilag a legkevésbé sem hasonlítok rá.

Botond
Olivér legjobb barátjáról keveset tudunk meg. Szintén élsportoló, szintén magabiztos, csajozógép, akit nem zavar, hogy a legjobb barátja meleg. Talán a jövőben róla is megtudunk majd valamit, egy másik könyvben esetleg.

Márk
A túlsúlyos, önbizalom hiányos, meleg, egész gyerekkorában bántásoknak és zaklatásoknak kitett, szegény srác. Nagyon kíváncsi lennék, hogy az életben hány hasonló alappal induló ember talál boldog párkapcsolatra, és jó életre huszonéves kora előtt, és mennyire Túl szép ez ahhoz, hogy igaz legyen... Mindenesetre az biztos, hogy a könyvet főleg Márk érzései viszik előre. Olivér is fontos szereplő, de Márk érzelmi, belső harcai adják a motort, ami miatt ez a könyv működik. 
Márknak gyakorlatilag nincs rossz tulajdonsága, előnytelen külsejét és önbizalomhiányát leszámítva. Kedves, segítőkész, igaz barát, szíve tele jósággal. Sosem türelmetlen, sosem önző, de még lustának se lehetne mondani, sőt, igazából nagyon szorgalmas. Ez filmen jobban működne, ahol egy tényleg előnytelen külső nagyobb negatívum, ugyanis a könyv olvasása közben (bár az író folyamatosan emlékeztet rá), de simán elfelejtettem, hogy Márk mennyire kövér, mert tényleg túlságosan jó, kedves, tisztalelkű. De mivel, ez egy ROMANTIKUS KÖNYV, így ezt el kell fogadnunk a műfaj jellegzetességének, én magam nem gondolom, hogy túlságosan Gery Sue lenne, legalábbis nem idegesítően. Ugyanis TÉNYLEG szerethető. 

Dorina
Márk egyik barátja, és lakótársa. Ha volt ember, akit egy pofonnal jutalmaznék, az Dorina volt. (Persze sose ütnék meg nőt, de kedvem lett volna.) A csaj elkényeztetett, kicsapongó életet él, nem gondol a következményekre, ha bajba kerül, akkor mindent maga intéz, nem tűri el, hogy segítsenek, majd amikor rossz döntést hoz, mást hibáztat, amiért nem segített.
Nem akarok spoilerezni, így ennél részletesebben ezt nem fejtem ki. Dorina alapvetően egyébként szerethető figuraként jelenik meg, nagyjából az első konfliktusig. A könyvbemutatón kaptunk egy ígéretet, hogy lesz egy könyv, aminek ő áll a középpontjában, ezt nagyon izgatottan várom, ugyanis szerintem Tibi szerette volna, ha az olvasók kedvelik ezt a karaktert, ezért biztosan nem láttunk még belőle mindent.

Viki
Márk másik barátja, és osztálytársa. Ő kifejezetten kedves, segítőkész figura, de akárcsak Botondról, róla se tudunk meg többet, mint hogy remek barát, hogy Márkhoz hasonlóan, mindenéért meg kell küzdenie. Talán majd a jövőben feltűnik még, és több is kiderül róla.

Összességében a szereplők 10/8.

A Stílus
A könyv el fogja magát olvastatni veled. Ha elkezded, tutira nem teszed le, mert a fiatalos, de nem bugyuta nyelvezet beszippant. Ez a szereplők mellett a másik nagy érdeme Tibi írói munkásságának, remélem ez később se változik. Nincs mit részletezni ezen, a könyv stílusa magával ragadó és olvasmányos!
10/10

Összesen
30/23
Ez egy ponttal rosszabb, mint amit a Fogadj el! kapott, de nem azért, mert rosszabb lenne, sőt! Ez a könyv jobb. Viszont azt a kritikát szinte azonnal, az elolvasás után írtam meg, és néha kicsit túl lelkesedve, el-eltekintettem pár hibától, amit ma már nem tennék. (Azért a 30/20 ma is kijárna neki, az a könyv is jó!)

A könyv ezen kívül több morális kérdést is boncolgat, de mivel nem akartam spoilerezni, így ezt nem fejtem ki. Ezen a téren a könyv sokkal több, mint egy sima romantikus regény, ha ezt is osztályoznám, 10/8-at biztosan kapna.

Amiről még nem írtam: az a bizonyos meleg száll.
Kedves olvasó, ez a könyv nem fogja vissza magát. Itt bizony petting van, szex van, és mindenféle szexuális dolog van. Nem egyszer, nem kétszer. Az érzelmektől mentes baszáson át, a másik iránti szeretet kifejezéséig terjed a skála, így én sokkal inkább ezt a könyvet tettem volna 18-as karikássá, mint a Fogadj el!-t, ahol kb. egy csók szerepel, és egy ki nem fejtett szexjelenet. Itt kifejtett, részletezett szexualitás is lesz, és igen, két férfitól. Nekem személy szerint ez néha több volt, mint amit szerettem volna, de nem panaszkodom, mivel TUDTAM, hogy ez egy meleg könyv, és TUDTAM, hogy mire számíthatok, mivel Tibi külön figyelmeztetett, sőt igazából ő maga nekem nem ajánlotta ezt a könyvet, pontosan ezért. A kedvesen azonban ragaszkodott hozzá, és végül is nem bántam meg. 
Továbbra sem lettem az LMBT közösség lelkes támogatója, és továbbra sem fogok elmerülni a meleg irodalomban, de Tibi könyveit később is meg fogom venni. 
Pár éve vetítették a mozik a "Túl a barátságon" című, meleg cowboyos filmet, amit én nem láttam, de akik igen, azok rendre azt említették meg, hogy a két fickó minden előzmény nélkül egymásra mászik. Na, itt ilyen nincs.

Ha a könyv hetero kiadásban jelent volna meg, valószínűleg ugyanilyen lenne. Egy túlsúlyos, sokat bántott, szegény lány és egy doppingbotrányba bukott exsportoló pontosan ugyanezt tudná lejátszani egy ilyen könyvben. 

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr838224394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása