Utolsó kommentek

Nők és a fekvenyomás

2016.01.15. 12:51 | Xinaf | komment

Címkék: testépítés

Én tudom, és értem is, hogy nem érthet még egy edző sem mindenhez, ami a test formálásához kell. De azt hiszem, elvárható némi alapvető anatómiai és súlyzós gyakorlat ismeret, ha már mások azért fizetnek neki, hogy segítsen jobbá változtatni a testüket...

Régi sláger, hogy "a nők ne nyomjanak fekve". Eddig általában azt hallottam érvnek, hogy a gyakorlat elizmosítja a mellet, de most új érv is jött: konkrétan az egyik lányismerősömnek mondta a terem egyik edzője, hogy ne nyomjon fekve, mert 4 melle lesz tőle!!!!!!!!!!

Kedves olvasók, nekem nincs semmiféle papírom a témában, de némi tudást azért felszedtem. Szeretném leszögezni: a nők is nyugodtan edzhetnek fekvenyomással.

Tisztázzunk egy alapvető dolgot: a női mell zsírból áll. Az ember, mint faj a jégkorszakban alakult ki, így a testünk arra törekszik, hogy minél inkább zsírt halmozzon fel. Ez szerintem logikus, mivel tartalék tápanyag (a jégkorszakban nem sok ehető dolog maradt fent, mindent tartalékolni kellett), másrészt melegít (mivel ugye akkor hideg volt). Az izom a szervezetünknek egy nem kedves elem, mivel a puszta létezéséért is kalóriát éget el. Éppen emiatt nehéz annyira felépíteni, mivel a szervezetünk ha csak teheti, a lehető legminimálisabb izomzatot tartja meg. Biztos feltűnt mindenkinek, aki valaha is súlyt fogott a kezébe, milyen gyorsan veszítjük el az izomtömegünket, ha abbahagyjuk.
A fentieket figyelembe véve, segítségül hívjuk az általános iskolai biológia tanulmányainkat, és rádöbbennünk, hogy A ZSÍRT NEM LEHET IZOMMÁ ÁTALAKÍTANI! Rossz hír, hogy a szervezetünk zsírt akármiből tud nyerni, ezért lett a szénhidrát a közellenség. De izmot NAGYON nehéz felépíteni, hát még meg is tartani...

Jó, de akkor mi lesz, ha a mell feletti mellizom megnő?
Gondolom valami ilyesmi az alapja a "4 melle lesz" elméletnek. Nos, elmesélem: ha a női mell zsírszövete mellett megerősödnek a mellhez tartozó izmok...
... akkor egy fokkal feszesebb keblei lesznek a lánynak. Ennyi történik. Ez sem váltja ki azonban a melltartó viseletét, de segíti a mell tömegét megtartani. (A mell lógása az izmok gyengülése miatt következik be, amire a szoptatás rásegít.)

nagy_bettina_fekvenyom.jpg
Nagy Bettina is rendszeresen nyom fekve. Vajon amorf-e? Nézzünk meg egy másik képet róla, ugyanebből a korszakból:

nagybetti9.jpg

Nem is tudom, szerintetek elizmosodott a melle, vagy négy van neki?

Na jó, de akkor miért van a fitnesz modelleknek és a testépítő nőknek szilikon melle, ha nem azért, mert összébb ment?
A kérdés remek, de van rá válasz: ezeknek a hölgyeknek minden izma messze nagyobb, mint természetes állapotában lenne. A válluk és a hátuk nagysága groteszkké tenné a keblüket, mivel mint tisztáztuk, az zsírból áll, ezért NEM NŐ a melledzéstől. Nem is csökken, de nem nő. Ráadásul a színpadon ezek a nők csontra le vannak szálkásítva, amit extrém diétával és vízhajtással jár.
Na igen, diéta. A diéta (főleg az ennyire kemény diéta) ellenben NEM KICSIT fogyasztja a mellett, hiszen a zsír nem csak a hasról ég le, hanem a teljes testen. A mellről is. Ezért is kell a szilikon, különben a diéta miatt a versenyen olyan lenne, mint ha nem is lenne mellük.

Mivel mi, akik csak hobbi szinten edzünk, nem szoktunk versenydiétázni, így minket ez a veszély nem fenyeget, és az így edző nőknek sincs szüksége szilikonra, ugyanúgy megmarad majd a melle. Ellenben melledzésre szüksége van.

Mi a mellizom szerepe?
Azon túl, hogy jól néz ki, a mellizom szerepet játszik minden mozdulatnál, aminél a testünktől elfele tolunk valamit. Az, aki súlyzós edzést választ, de nem edz megfelelően a mellére (és ez alatt azt is értem, hogy pl. a tárogatás bőven nem elég) az legalábbis amorf lesz egy idő után. És akkor nagyobb gondja még nem történt.

El kéne végre fogadnunk, hogy a női és a férfi súlyzós edzés között a legnagyobb különbség a súlyok méreteiben jelentkezik. Pár apróság (pl. hogy a női guggolás szélesebb állásban történik, mint a férfi, a csípő miatt) kivételével egy nőnek és egy férfinak ugyanarra van szüksége, ha jobban akar kinézni: jól megválasztott étrend, kielégítő pihenés, és szabályos edzés. 

Kíváncsi vagyok, aki ezt az elméletet kitalálta, látott-e már legalább képen négy mellű nőt...

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr338274738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása