Utolsó kommentek

Nemzeti radikálisok és a skinhead zene

2008.05.20. 13:00 | Xinaf | 3 komment

Rendkívűl érdekesnek találom, amikor szélsőjobb vagy szélsőjobbnak mondott emberekel beszélgetek. Engem pl. meglepett, hogy milyen sokan kedvelik az arabokat azok közül a fiatalok közül, akik nyílaskeresztet viselnek, Hitler születésnapjára isznak, és alapvetően zsidó gyűlölők.
Mindenki tudja, hogy én nem vagyok antiszemita. Semmi bajom nincs a zsidókkal és az arabokkal se (mivel az arabok is szemiták ám!). Viszont sok szélen elhelyezkedő ismerősöm van.
Perverz módon rajongok a 70-es, 80-as évek ifjusági életéért, pl. a zene. Szinte minden, ma már klaszikusnak mondható népszerű magyar előadótól meghallgattam már legaláb egy számot ebből a korszakból. Így találtam rá a Mos-Oi nevezetű skinhead zenekar muzsikájára is. Nézzünk csak egy szöveget magyarország első skinhead zenekarától:

"Fehérnek születtem, árja vagyok
Mégis többet kapnak az állat, tolvaj arabok
Ösztöndíjjat, lakást, és ennél mi kell több?
Az igazság az országból távol költözött

Ref 1: Felszámolunk mindent, ami rossz
Eltűnik az aljas, a gonosz

Ref 2: A bevándorlók bére
Csak halál lehet
El kell innen üldözni a négereket
Az arabokra viszont golyószóró vár
És palesztína felett atomfelhő száll

Ref 1

Lehet hogy még egyszer
Elérjük a győzelmet
Egyedül csak ez a hit tartja bennem a lelket

És néha-néha felcsillan még a halvány remény
Hogy magyarország miénk lesz
A tiéd, s az enyém

Ref 1

Ref 2

Ref 1

Legalábbis nem az arabok iránti rajongás süt ebből a számból. Amúgy a radikális oldal és a skinhead zenei világ több ponton sem egyezik, az arabok csak az egyik fele a történetnek. Pl. a holokauszt tagadás is megosztott kérdés.
A nemzeti radikálisok közül sokan hallgatnak bőrfejű muzsikát. Vannak, akik túllépnek a nemzeti rock tipusú Kárpátián, a konszolidált Egészséges fejbőrön, és a Magozott cseresznyén. Ők találkozhatnak a "szókimondóbb" zenekarokkal, mint pl. a Mos-Oi, de ide sorolhatom a Divizió 88-at, vagy az Archívumot is. Van belőlük elég. Található néhány, akik igyekeznek megnyerni maguknak a radikálisokat, így a nemzeti oldalra támaszkodnak a szövegeik, és akadnak tradicionális skinhead együttesek, akik köpnek a népek véleményére, és továbbra is dúrva zenéjüket és szövegeiket harsogják.
Ez az írás pusztán egy kis érdekesség. Senkit nem akarok a bőrfejüek ellen hangolni, vagy az oldalukra állítani. Nem is írtam kritikát bele. Csak régóta foglalkoztat a gondolat.

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr94478377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CZ Typpy 2008.05.20. 19:16:13

Kedves Xinaf!
Most ezt taglalhatnánk az évek múlásának feltűnése nélkül, hogy miben bukik meg a mai világ fasiszta, és egyéb jobb oldali emberkéi viselkedésben. De a közmondás igaz. Amelyik kutya ugat, az nem harap. Vagy Bort iszik vizet prédikál, és még lehetne eme szép közmondásokat sorolni. Nem csak a mai világban, de akkor is megbukott, ésnem a második világháború végével, hanem már akkor. Ritka volt az igazi náci és többen ugattak, mint ahányan cselekedtek, és volt aki azért, mert ment a néppel, volt akinek nem volt kellő IQ száma, és sorolhatnám, hogy ki miért. De minden eszmény kép meg van bukva. Az emberek mások, és minél több a szabály annál többen fognak alkalmatlanok lenni.
Ez egy téma, amit reggelig lehet vitatni, beszélni.
Arról is, hogy a bőrfejűek, kit követnek? Vagy a fasiszták? Egy halott diktátort? Nevetséges. Legalább nekem volt eszem felébrednem. Könnyebb gyűlölködni, mint a megoldást megtalálni.
Hosszú.

skinhead 2008.06.24. 13:42:42

halott az akit követünk.igen mi tiszteljük,mert tett vmit,de nem is akátmit!...
de ezt csak az érti meg,aki azt vallja mint mi.aki tudja mi a küzdés,aki tudja,mi a kitartás,aki tudja,mi a bajtárs!!!de nem 2 mondatban!!! 88

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2008.06.28. 20:42:11

Üdv a blogomon skinhead!
No, akkor a válaszom: hogy kit követtek, ez a magánügyetek. Hogy Hitlernek mennyi köze van a hazafiassághoz, ez egy másik kérdés. Ez a bejegyzés csak rá akart világítani arra, hogy a skinhead és a nemzeti radikális nemhogy nem ugyanaz, de néha kimondottan egymás elleni nézeteket vall (lásd, az arabokkal való viszony).
Tudom, mi a kitartás, tudom ki a bajtárs, és mindezek ellenére úgy gondolom, hogy nem kell semmilyen gyilkost vagy diktátort követnem.
További jó blogolvasást!
(U.I.: Jézus Krisztus, aki amúgy zsidó volt, lényegesen jobb példakép Hitlernél, Sztálinnál, és a többi népvezérnél. Ajánlom mindenkinek!)
süti beállítások módosítása