Utolsó kommentek

Szaga van!

2009.03.30. 21:40 | Xinaf | 13 komment

"Szaga van nálunk,
Szaga van a szabadságnak
Szaga van nálunk
A holnaputánnak
A tegnapelötnek,
A kérdéseknek
És a válaszoknak,
Melyek még nincsenek meg..."

(Részlet az EDDA együttes: "Szaga van" című számából)

Mondjátok, kedves, és legfőképpen értelmes olvasók: miért van az, hogy:
- a rendőrségünk korrupt?
- a bíróság korrupt?
- hogy a "ruha teszi az embert" bizonyos közegekben nem ismert kifejezés?
- hogy már több, mint 23 jelölt volt a miniszterelnöki posztra?
- hogy a leginkáb kommunista ismerőseim is inkáb új választást akarnak, mint egy 1 évre megválasztott gyenge kormányt?
- hogy a válságkezelés egyetlen módját ismerik, ez pedig a megszorítás?
- hogy ez a lista szabadon bővíthető, mert szinte semmi sem működik jól?

Ezek persze nyílván költői kérdések. Valójában senki nem vár választ rájuk, és talán ez a baj! Most lehet Gyurcsányistának mondani, de azért valamin érdemes elgondolkodni az "Öszödi beszéd" című színdarab szövegei közül: Ebben a kurva országban mindennek szaga van! Most csöpöghet belőlünk a hazaszeretetnek hazudott agreszió túlcsordulás, aminek következményeképpen lángolnak a kukák az Andrásyn... ez akkor is így van! Ha van is néhány jó ötlet, ott is bűzlik valami.
Lásd példának a válság megoldási tervet: 1. munkanélküliség generálása, 2. nyugdíjkorhatár emelése, és 3. a  13. havi fizetés eltörlése.
1.: Munkahelyek bezárnak, ezáltal emberek kerülnek utcára. Őket is etetni kell, viszont nem adóznak. Gyakorlatilag mesterségesen generálják a válságot.
2.: Nyugdíjkorhatár emelése: Nem is tudom mi zavar jobban... az, hogy ha így folytatódik, akkor nem élem majd meg a nyugdíjaskort (kevesen élnek 75 éves korukig sajnos), vagy az, hogy a friss pályakezdők nem tudnak elhelyezkedni, mert a rég nyugdíjjas korú emberek még mindig munkára vannak fogva. (Midnkét esettel én szopom amúgy meg...)
3. A 13. havi bér: Tudtátok dráge feleim, hogy ez alanyi jogon jár mindenkinek? Hogy ez nem prémium? Hogy ez nem más, mint az a pénz, ami lemorzsolódott abból az átálásból, amikor a hetibérről átértünk a havibérre.
Mi lenne, ha egy tehenet is jelölnének miniszterelnöknek, hogy én is tudjak kire szavazni?
FEKETE PÁKÓT AZ ORSZÁG ÉLÉRE! Megszorítani ő is tud...
 

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr131036239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2009.03.31. 11:08:40

Azért itt súlyos tévedések vannak. A megszorításokra nem azért van (lesz*) szükség (akárki lesz is a miniszterelnök**), mert az bárkinek jó.

1. A vállalatok azért rúgnak ki embereket, mert nem tudják és/vagy őket fizetni, részben nyilván az abszurd adó- és járulékrendszer miatt (ami viszont Magyarországon egyfajta szent tehén, amihez senki nem mer alaposan hozzányúlni, mert akkor az eltartottak tömegei hisztiznének***, és a bérből és fizetésből élők is kénytelenek lennének egy csomó mindenben magukról gondoskodni****.

//*: lesznek (ennél még rosszabb) megszorítások, erre mérget vehettek
**: igen, a drágalátos Viktorkáék is megszorítanak majd, legfeljebb agresszív marketinggel megpróbálják Ferikéék nyakába varrni az egészet
***: esetenként jogosan, lásd az aktív éveiket végiggüriző szerencsétlen kisnyugdíjasokat
****: ne felejtsük, hogy itt még a vizitdíjat is sikerült elszabotálnia a nagyon okos, intelligens választópolgároknak - most képzeljük el, hogy mi lenne azzal a kormánnyal, ami esetleg TÉNYLEG fizetőssé tenné az egészségügyet (pölö te döntöd el mennyi TB-t fizetsz, aztán ha beüt a mennykő, kapsz egy számlát, amit vagy zsebből vagy a TB-számládról befizetsz, vagy megpályázol vele egy szociális támogatást - ahol élből kiröhögnek, ha aranyékszerben, Mercedes-szel érkezel)//


2. A nyugdíj korhatárt azért emelik, hogy az eltartó és eltartott népesség arányát ha nem is javítsák, de csökkentsék a romlását. Amúgy munkahelyek teremtése* vagy ennek elősegítése** nélkül ez semmit sem ér, de az se lenne rossz, ha az adómorál (ami mögött ismét csak a zseniális adó- és járulékrendszer, meg a '90 előtti gondolkodásminta*** áll) felkúszna a bányászbéka alól (mondjuk az adócsalókat nem megtapsolnák, hanem leköpnék****)

//*: ez az államnak pénzbe kerül
**: adó- és járulékcsökkentés, ami végső soron szintén pénzbe kerül az államnak
***: itt "az államot átverni virtus dolga" mentalitásra gondolok
****: meg nem lenne nemzeti sport az állam elleni csalás//

3. 13. havi bér: ugye a munkáltatók azért álltak át a heti bérezésről a havira, mert ez így negyedannyi könyvelni való ÉS (nem mellékesen) így három havi béredet egy-kettő-három hónapig a munkáltató használhatja - tehát neki kamatozik, stb. Így nyilván a dolgozót éri némi kár (ami a legtöbb esetben csak hipotetikus, de ebbe most ne menjünk bele) - de hogy ezért kompenzáció JÁRNA?* Pláne alanyi jogon???

Szóval kellene egy erős**, bátor***, hozzáértő kormány****, amelyik felvállalja, hogy csak egy ciklust lesz kormányon, és az alatt se azzal foglalkozik, hogy hülyére lopja magát, hanem hogy kitoljuk az országot a kátyúból. Na EZ lenne az igazi hazaszeretet, nem a részeg randalírozás a nemzeti ünnepeken!

//*: Xinaf, tudsz róla, hogy egyre nagyobb kommunista vagy? :D
**: nem kizárólag parlamentileg
***: nem botor, hanem a hosszútávú elképzeléseit végigvinni képes kormány (pölö amelyik nem állítja le az egészségügyi reformot, csak mert néhány százezeren tüntetgetnek - majd megunják és hazamennek)
****: direkt nem szakértőit írtam... Antall Józsefék is szakértők voltak, csak nem közgazdaságban, jogban, diplomáciában meg állami irányításban//

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2009.03.31. 14:10:05

1. Készítettem a kedvedért egy folyamatábrát:
Sok munkanélküli - sok kiadott munkanélküli segély - nincs adóbevétel - morális válság van.
2. De nem csökkentenék ám a rendőrök és a tűzoltók korkedvezményét a világért sem! Másoknak 63 éves korukig kell dolgozni, nekik 40... mielőtt a veszélyes munkakörre hivatkoznál, megemlítem az apám, aki vegyszerekkel kell dolgozzon... az sem veszélytelen ám!
3. Jár, mert így van kiszámítva a fizetés bruttója.

Összefoglalás: Amikor Széchenyi István bevezetette a tized mellé a kilenced és a nyolcad adót is, és ebből a pénzből végrehajtotta a reformjait... ja, hogy nem így volt? Érdekes, az ezelőtti reformkorban az embereknek azt jelentette a dolog, hogy jobban éltek, mint addig. Ma azt, hogy rosszabbul.
Az USA-ban a válságot a II. Világháború idején a New Dale programmal kezelték (munkahelyeket teremtettek!), Hitler fegyverkezéssel (munkahelyeket teremtett). Ezek után nem fogadom el, hogy csak úgy lehet reformot bevezetni, és válságot megoldani, ha az átlagember szív!

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2009.03.31. 15:24:26

1. A morális válság mi a francot keres az ábra végén?
2. Mondjuk nem tudom, hány rendőr meg tűzoltó van, de ez hogy kapcsolódik az én felvetésemhez?
3. Ja. És ha a vállalatnak rosszul megy, akkor kevesebbet tud fizetni. A végeredmény szempontjából oly mindegy, hogy havonta nyes le X Ft-ot, vagy az évvégén a 12X-es 13. havit, nem?

Az Összefoglalásra:
1. Szerintem Széchenyit kevered valakivel vagy valakikkel... ;)
2. A reformkorban nem volt válság, és pláne nem globális gazdasági rendszer. Az még egy sokkal másabb világ volt (hogy mást ne mondjak, azóta az ország területe az 1/3-ára csökkent - sziasztok természeti erőforrások!)
3. A nagy gazdasági világválság még a világháború előtt volt. ;)
4. A New Deal-hez azért kellett még egy és más (pölö hogy az emberek akarjanak utat meg gátakat építeni). És ott is először a gazdaságot rázták helyre, nem segélyeket osztogattak, és csak utána jöttek a szociális intézkedések.
5. A német fegyverkezés végül milyen eredményhez is vezetett? ;)
Amúgy persze, egy erőteljesebb, központibb kormányzás gyorsabban kisegítené az országot a válságból. De próbálna csak meg valaki akár csak egy autoriter berendezkedésű államban* tüntetni! Vagy akár csak hangosan ellenvéleményt megfogalmazni. Szóval nem biztos, hogy megérné a dolog (sőt, szinte biztos, hogy nem).

//*: lásd gróf Tisza István belügyminiszter esetét a vasutassztrájkkal//

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2009.04.01. 10:57:17

Alister:
1. Miért, nincs morális válság? Ez az egész nem okoz morális válságot? Amíg morális válság van, lesz bármiféle javulás az emberek hozzáállásában? Amíg nincs meg a társadalmi létbiztonság, addig válság lesz.
2. Úgy, hogy megint a kispolgári réteg kell szopjon, logikátlanul. Mert abban nincs logika, hogy emelni kell a nyugdíjkorhatárt, kivéve az amúgy is óriási korkedvezménnyel rendelkezőkét.
3. De nem a vállalatok, hanem a bármelyik leendő kormány tervezi a 13. havi fizetés eltörlését...

Összefoglalás:
1. "Irónia nem egy ország ahol irónok élnek..."
2. Tényleg nem volt válság. Viszont az elmaradásunk Európához képest sokkal nagyobb volt.
3. Részletkérdés. Csak kb. be akartam határozni melyik nagy gazdasági világválságra gondolok.
4. És akartak, mert kellet a munka. Ma is sokan akarnának, legalábbis inkább mint hogy éhen haljanak. Csak ma ilyesmi lehetőség fel sem
merült...
5. Most őszintén: kit érdekel a példa szempontjából, hogy mi lett az eredmény? Háború lett? Igen. De előtte kimásztak a válságból? Igen. Lettek új munkahelyek? Igen.
Látott már valaki olyan működőképes válságkezelést a történelembe, ahol munkahelyeket zártak be ahelyett, hogy újakat teremtettek volna?

Kiora 2009.04.01. 12:09:37

Idő hiányában csak egy apró hozzáfűzés:

Xinaf

senki nem vitatja (szvsz), hogy igenis van morális válság, csak valahogy az, hogy ------> "Sok munkanélküli - sok kiadott munkanélküli segély - nincs adóbevétel - morális válság van." egy kicsit logikátlan befejezése a folyamatábrának.
Merthogy a fenti ábrából nem morális, hanem szimplán válság van. Az, hogy mellette van morális is... az már egy másik dolog.
Szerintem Alister inkább erre gondolt...

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2009.04.02. 02:01:52

Első rész:
1. Lásd amit Kiora-csan írt: a morális válság, ha összefüggésben is áll a többivel, akkor is inkább ok, és nem okozat.
2. Tévedés ne essék: MINDIG a középen lévők szívnak leginkább. Aki nagyon alul van, az keveset veszíthet, aki nagyon felül, az meg ritkán szokott. Aki középen van, nagyjából félúton, az meg ráfarag.
3. Igazából ez Bokros Lajos programjának része, aki egyszer már kihúzta a szarból az országot - az istenek tudják, neki inkább elhiszem, hogy erre szükség lenne, mint a választók jóindulatáért remegő politikusoknak, hogy nem.

Második rész:
1. Azért ez messze nem volt egyértelmű... ;)
2. Plusz háromszor ekkora volt az ország és javarészt önellátó nyersanyagokból. És az egy teljesen más világ volt.
4. Azért Budapesten aki tényleg akar dolgozni, az talál munkát, nemde?
5. (Azt hiszem) értem, hogy mire gondolsz, de azért ez nem ilyen egyszerű, hogy az állam épít kétszáz egyenként ötezer főt foglalkoztató üzemet, és voilá, már is egymillió munkanélkülivel kevesebb...

mezeinewsee 2009.04.02. 08:05:09

Alister, Kyora: hála Istennek, még nem voltatok munkanélküliek. Úgy tűnik, a szüleitek sem. Az első hetekben még bizakodó és lelkes vagy, keresed a munkát, addig is tevékenykedsz. Aztán telnek a hetek és a hónapok, és egyre kevésbé vagy lelkes. Ha munka nélkül maradsz sokáig, esetleg évekig, akkor bizony eljön a "minden mindegy" állapot, a morális válság.
Én is azt hittem, Bp-en könnyű munkát találni. Kétszer voltam munkanélküli, mindkétszer hónapokba tartott, szám.tech. végzettséggel és 2 diplomával, fiatalként. Hogy találna akkor munkát valaki 50 évesen, 3 gyerekkel, érettségivel, úgy, hogy szuperül tud szöszmöszt szerelni? Őt csak a szöszmösz-szerelő üzembe veszik fel, de az bezárt (esetleg) a válság miatt! És akkor bizony jön a feleslegesség tudat, alkoholba menekülés, tehát a morális válság.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2009.04.02. 19:07:35

Kyora, Alister:
Levezetem nektek egy újabb logikai lánc segítségével:
Létbiztonság - elégedett dolgozók - jól (jobban) elvégzett munka - minőségibb termékek - jobb érték/ár arány - magasabb kereslet - nincs / kisebb / gyorsabban és könnyebben megoldhatóbb válság.
Morális válság- létbizonytalanság - elégedetlen dolgozók - gyengébb minőségű termékek - rosszabb érték/ár arány - alacsonyabb kereslet - gazdasági válság.

Kiora 2009.04.02. 22:15:32

@mezeinewsee: áááá dehogy... 3. hete dolgozom, előtte...jó oké most viszonylag hamar sikerült találnom melót...de fél évig voltam munkanélküli...amúgy meg 15 éves korom óta dolgozgatok, amikor tudok és amikor van mit. Ráadásul én még tanulok ugye, és elvileg (sic!) arra kéne koncentálnom... csakhogy anyám törleszti az otp-t, nekem meg segítenem kell egy másik törlesztésben, ami 35e ft., végülis csak létszükség, hogy dolgozzak egyetem mellett...
Apám pedig a 30-as évei közepén több mint 5! évig volt munkanélküli... hidd el mezeinewsee, nekünk se fenékig teljfel az élet.
És az, hogy ebben a morális válságos kérdésben Alisterrel értek egyet, az nem azért van, mert olyan "fene nagy fogalmam lenne" a jólétről, ill. fogalmam nem lenne a kialakult szar helyzetről, hanem egyszerűen azért, mert a gazdasági válságnak (nem a világgazdasági, hanem a szimplán magyarországi) szvsz nem morális alapja van, hanem csúnyán gazdasági. Természetesen van mellette morális válság is, csakhogy mondjuk míg a gazdasági válság leküzdésére közgazdasági szakemberek kellenének, akiknek legalább halvány lila fingjuk van egy gazdaság működéséről...természetesen ehhez kellenek jogalkotók is (vagyis kell országgyűlés), és kell egy végrehajtó hatalom (as. kormány), az hogy ez milyen, az számomra teljesen lényegtelen felőlem lehetnek timbuktui beduinok is (ha jók a szakmájukban), viszont a morális válság (ékes példája öszöd és az azóta történt bármelyik nap a magyar politika színpadán), ennek megoldására leginkább a jelenlegi (és NEM a mindenkori) kormány széjjelhajtását és személyük távoli uránbányába való küldését tudnám javasolni. Persze, mint ahogy azt már az infláció kérdéskörében megtanultuk a "hit" (term. most nem a vallási hitre gondolok) nagyon sokat számít, így mindkét típusú válság hat egymásra, de az alapja két különböző dolog
persze szvsz...

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2009.04.02. 22:47:19

newsee: De te a szakmádba akartál elhelyezkedni, nem?

Xinaf: A gazdasági válság oka az, hogy az emberek hitre és légvárakra építették a gazdasági viselkedésüket, és ész nélkül vették fel a hiteleket, aztán amikor már nem volt miből finanszírozni az újabb hiteleket, akkor az egész bedőlt. A néhány évvel ezelőtti Enron-botrány nagyban.

Kiora-csan: Elég messze lehetne visszamenni, ha ennek a morális válságnak a gyökerét keresnénk... és itt ez az elég messze minimum évszázadokat jelent.

mezeinewsee 2009.04.03. 19:59:46

Kyora: baromi más nem találni munkát egyetem mellett, mint x éve önállóan élve, magadért+családodéért felelősséget viselve. Arra nem igen emlékezhetsz, apád ezelőtt 20 évvel hogy élte meg... biztos, hogy morálisan is érintette.
Alister: McDonalds-tól kezdve mindenhol el akartam helyezkedni, nem ragaszkodtam a szakmámhoz. Most sem tanítok...

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2009.04.04. 15:54:28

newsee: Nem tisztem ugyan megvédeni Kiora-csant, de a "létszükség, hogy dolgozzak egyetem mellett" az ő esetében nem puszta szófordulat.

mezeinewsee 2009.04.04. 18:51:32

OK, elhiszem, te jobban ismered a helyzetet. De fenntartom, hogy a munkanélküliség akkor is okozhat morális válságot, és teljes összezuhanást.
És hogy egyetem mellett azért könnyebb, mert nem zuhanhatsz össze, mert azért dolgod van. Ha egész nap semmit nem tudsz tenni, csak önéletrajzokat küldözgetsz, az nagyon lehangoló, teljesen feleslegesnek érzed magad.
süti beállítások módosítása