Utolsó kommentek

A bűnről

2012.01.14. 08:08 | Xinaf | Szólj hozzá!

Címkék: vallás filozófia

"A hazugság, az árulás, az önbíráskodás,
A gyűlölet, a bosszúvágy, vagy ha más asszonyt kívánsz!
Van aki gyáva, de gyengét nem kímél!
És olyan is van, aki nagyon erős, csak a büntetéstől fél!

A kemény gőg, a hiúság, a pénzért adott szenvedély,
Az erőszak, a kapzsiság, a fénylő, hamis pénz!
Van, aki meglop, és szemedbe nevet,
És olyan is van, aki szépeket mond, neki önként adod pénzedet!"
-Pokolgép: A bűn-

Nemrégiben egy kolléganőmmel folytattam egy érdekes eszmecserét arról, mi a bűn. A Katolikus Egyház alapvetően két csoportba sorolja ezt a dolgot, a halálos és a bocsánatos bűn kategóriába. Én nem szeretem ezt a megnevezést, mert véleményem szerint minden bűn lehet ugyanúgy halálos, vagy bocsánatos, ez sokban függ a körülményektől. Viszont én is két definíciót használok, az egyik a halálos bűn hivatalos definíciója:

"Ha valaki tudva és akarva megszegi Isten akaratát."
Szeretem ezt a megfogalmazást, mert elég pontos képet ad. Ha alaposan végigkísérjük a 10 parancsolatot, és Jézus tanításait, abból eléggé kiderül, mi az Isten akarata. Ráadásul sok megmagyarázás útját vágja el. Pl. "Apádat és anyádat tiszteld!" Ez főleg lázadozó kedvű, kamasz olvasóimnak szól: ez nem kérése vagy javaslata az Úrnak, hanem parancsa. Ha a szenilis anyukád vagy apukád, szerinted oltári nagy baromságot csinál, még nem legyinthetsz rá, hogy vén hülye. Ugyanis:
1. tudod, hogy az Isten akarata, hogy tiszteld.
2. tudatosan, és akarattal vagy vele (a példa szerint) tiszteletlen.
De ez tényleg csak egy példa. Szerintem ezt csak az érti félre, aki nagyon akarja. Az Úr elég sokszor ad jelképes tanítást, de sokszor egyértelmű, mint egy iránytű.

A másik definíció így hangzik:

"Minden dolog, ami távolabb visz az Istentől - a bálványok."
Szinte látom, ahogy több olvasó (főleg a nem vallásosak) felhorkannak. Nézzük, mit is értek ez alatt?
A régi korokban ugye a zsidók néha bálványokat imádtak, így távolodva el az Istentől. A mai materialista világban a sátán is változtatott a módszereken. Már nem nagy, faragott képek a bálványok, hanem mindenkinek személyre szabottak. Pénz, szex, hatalom, gyakorlatilag minden, ami fontosabb neki, mint bármi más. Ez persze nem az jelenti, hogy a pénz = bűn. Nem feltétlen bálványok ezek a dolgok, de könnyen azzá lehetnek, és ha szétnézünk, sokaknál azzá is válnak. A szerzetesek ezért is fogadnak ugye 3 dolgot:
- szegénység (pénz)
- tisztaság (szex)
- engedelmesség (hatalom)
Gyakorlatilag pont a három veszedelmes bálvány elleni harcot vállalják.
A másik dolog, ami még ide tartozik: a hamis vallások.
Mielőtt megköveznének: Nem konkrét vallásokat kívánok gyalázni. Elfogadom igaz vallásnak az Iszlámot és a Buddhizmust, éppen úgy, mint a Reformátust, Evangélikust, Ortodoxot, stb.
Szerintem a hamis vallásnak három verziója van. Az egyik az úgynevezett érdek vallások. Erre remek példa a szcientológia. Ezek sosem szóltak másról, mint rengeteg pénzt beszedni a hívektől. Nem ad semmi értéket, sem támogatást, gyakorlatilag semmit. (Igen, tudom, sokan ide sorolják a Katolikus Egyházat is. Szólás és vélemény szabadság van, én az összes nagy világvallást igaznak és értékesnek fogom fel.) (Spoiler, jelöld ki, és meglátod, mit írtam oda.)
A másik remek példa, mikor egy-egy régi vallás köntösébe bújtatja az egyén a saját véleményét (vagy több vallásból guberálja össze), és kijelenti, hogy ő "szabad keresztény", vagy "szabadon gondolkodó". A lényege, hogy a vonzó részeket összecsipegeti, a nem vonzóakat kihagyja. Jellemzően semmi kötelessége nincs a szabad hívőnek, de lelke nyugodt, mert ő ebben vagy abban hisz. Gyakorlatilag olyasmi mint egy szekta, csak míg a szekták ugye csoportok, amik szép lassan önálló egyházként működnek, a szabad gondolkodó pedig még közösséget sem keres, hanem éldegél, mint hal a vízben.
Véleményem szerint bátor dolog kijelenteni, hogy valamihez jobban értünk, mint az adott több száz, vagy akár ezer éves vallások tanításai.
A harmadik csoport, amikor valaki Buddhistának, Kereszténynek, Muszlimnak, stb. vallja magát, és még büszke is rá, csak éppen nem tartja be a vallás előírásait. Vagy csak nagyon felületesen. Jár templomba, de egy csipetnyi szeretet sincs benne az emberek felé. Meditál, de közben valójában a tegnapi meccsre gondol. Meghajol Mekka felé bármennyiszer, de közben alkoholt iszik, és disznóhúst zabál. Nem dolgozik szombaton, de az üzleti tárgyalást azért megejti. És így tovább.
A másik fele pedig bár az adott vallásba vagy felekezetbe sorolja magát, de még csak meg se próbál úgy csinálni, mint ha ez neki fontos lenne.

És ott vannak azok a dolgok, amik a spirituális igényt támadják meg. Jósműsorok, asztrológia, reiki, agykontroll, szóval minden, ami eltávolít az Istentől, de közben valamiféleképpen próbál pótolni a lelki űrből. És ezek szintén bálványok. A modern idők bálványai.

Azt mondják a bölcsek, hogy minden emberben ott van egy Isten alakú lyuk, amit mindenáron be akar tömni. Tökéletesen csak az Isten fér bele, de valamennyit be lehet foltozni ugye az imént részletesen felsorolt bálványokkal is.
A sátán pedig okos. Mert neki nem szükséges, hogy dicsérjék. A sátánisták nagyon kevesen vannak, keveseket vonz ez a sötét oldal, így hát sokkal "civilizáltabb" módon támad. Mert, efelől ne legyen kétségünk, testvérek, a bűn a sátán fegyvere.   

Nem véletlen írja a Szentírás, hogy tartsunk bűnbánatot. "Nincs ember, aki él, és ne vétkezzék". De az a nagy szerencsénk, hogy van megbocsájtás. Szerintem bűnbánatot mindenki, vallástól független tarthat, de még a nem vallásosak is. Hisz bűneink mindnyájunknak vannak! Legalább néha bánjuk meg őket!

És kerüljük a bálványokat. A legveszedelmesebb fenevadak.  

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr263544632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása