Utolsó kommentek

Kalapács életmű koncert beszámoló

2012.09.14. 23:34 | Xinaf | 7 komment

Címkék: zene boldogság élménybeszámoló

Nincs fél órája, hogy hazaértem Kalapács József jubileumi nagykoncertjéről. 50 éves, és 30 éve énekel - mindkettő igen szép szám. Első indulatból fogom megírni, ezért még tisztán, de csiszolatlanul bennem vannak az érzések - elnézést érte, ha nem mindig fogalmazok újságíróhoz méltóan!

A koncert majdhogynem pontosan fél 7 fele kezdődött, és este 10-ig tartott! Emberek, EZ 3 ÉS FÉL ÓRA! Megkockáztatom, hogy ebből kb. 3 óra tényleges koncert!
Úgy volt felépítve a dolog, hogy végigkísérhettük Kalapács rock és heavy metál életművének részleteit, nagy vonalakban. A színházi rész teljesen kimaradt, de nem is hiányzott. A plakátokon rajta voltak a fellépők is:

kalapacs eletmu.jpg

A sorrend azonban nem ez volt. Valójában nem is egy, hanem hat koncertet kaptunk! Mindegyik fél órát játszott kb., kivéve a Pokolgépet, ami 3/4 órán át birtokolta nagyjából a deszkákat. Kalapács minden koncerten más ruhába jelent meg. Általában nem szeretem a sokszoros átöltözést, de ide illett, mivel ez valóban inkább 6 kisebb koncert volt, mint egy nagy! Ráadásul az Akusztika, a Hard és a Pokolgép pl. nem is hasonlít egymáshoz hangulatilag!
Meg kell emlékezni a technikusokról is, akik minden egyes koncert előtt beállították a hangszereket, berendezték újra a színpadot, és talán ha egyszer tartott 5-10 percbe ez a művelet... olyan gyorsak voltak, hogy fel sem fogtuk, hogy vége az egyik koncertnek, kezdődött a másik! Ezt megtanulhatnák a fesztiválok rendezői is!

Nézzük a beszámolót!

Első fellépő a Kalapács és Akusztika volt. Ez voltaképpen nem más, mint hogy különböző dalokat átkonvertálnak akusztikus verzióba. Felvezetésnek jó volt, mert egyébként nem hiszem, hogy sok ember beindult a dologtól, de nem voltak rosszak. 
Koncert legjobb pillanata: A gépinduló akusztikus verzióban! :) De ez is inkább a poén faktort erősítette, mint a   zúzást. :) És külön öröm volt, hogy ezt duettbe énekelték Rudán Joe-val! (A felvétel NEM ezen a koncerten készült, de visszaadja a feelinget.)

Másodjára a Hard nevezetű rock formáció állt a színpadra. Kevés számot ismerek tőlük, és a kedvencemet ki is hagyták, de zeneileg messze ők vitték a pálmát - a rockzenével még a legjobb heavy metál sem versenyezhet a szememben. 
Koncert legjobb pillanata: Az Égni kell, és egy teljesen új szám. Mindkettő nagyon tetszett!

A harmadik formáció a születésnaposról elnevezett Kalapács volt. Láthatóan összeszokott banda, és nagyon örülök annak, hogy van még ma is valódi Heavy Metált játszó zenekar! 
Koncert legjobb pillanata: Egyértelműen a Bűnöm a rock, ami nekem a legtombolósabb nótám a metál világában. Nálam ez a max, az ennél agresszívabb zenét nem szeretem. Ennél itt is nagyon beindultam, mint ha 10 évet fiatalodtam volna!

Negyedjére érkezett az első igazi klasszikus banda, a magyar metál zene trash-heavy királya, a legendás Omen, ami nagyon sokáig küzdött énekes gondokkal, mert Kalapácsot egyszerűen nem tudták pótolni. Most az énekesük Koroknak Árpád, akit sokan a Társulatból, mások a P. Box-ból ismernek. Az tuti, hogy a nagy öregek után ő a legjobb énekes ma a rock-metál világban. (A szintén Társulatos, ma a Pokolgépben énekló Tóth Attila messze gyengébb nála szerintem pl.) Most vendégként volt jelen, de nagyon szerényen viselkedett, engedte az ünnepeltet énekelni, Kori csak ritkán szállt be, de azt elég jó hanggal. 
Számomra ez volt a fénypont, remek számokat nyomtak el!
Koncert legjobb pillanata: És nem csak az Omen, hanem az egész este legjobb pillanata is lett számomra, a Kalapács-Koroknai által elduettezett Fagyott világ

Utolsó előttinek az Őspokolgép emlékére felállt alkalmi zenekar állt fel a deszkákra. A valódi Őspokolgépből már csak Paksi Endre volt jelen, és persze Kalapács. Endre elég bizonytalanul vágott bele a nyitó nótába (Gyilkológép), de aztán belejött, és végül egy nagyon durván eltalált duett-koncertet kaptunk! 
Koncert legjobb pillanata: A Maszk, amit szintén duettbe nyomtak el. Endrének egyébként nagyon jól állt a szám, látszik, hogy ő írta!

Végül megérkezett amire mindenki várt, Kukovecz Gábor kivételével a színpadon állt a régi Pokolgép! Olyan profin játszottak, mint ha fel sem oszlottak volna. Itt Józsi már láthatóan elfáradt, sokat beszéltették és énekeltették, vagy tapsoltatták a közönséget. Valószínűleg, ha nem ennyire fáradtak, ez a koncert nyeri nálam az estét, és nem az Omen. De amikor zenéltek, abban nem volt hiba! Huszonéves fiatalokat megszégyenítő energikussággal nyomták a metált! Rudán Jone itt ismét beszállt.!
Koncert legjobb pillanata: Nekem a legjobban az tetszett, hogy NEM hangzott el az Éjféli harang, se más sátánista gyanús szerzemény sem! De, ha ezt nem számítjuk, akkor nem tudok mit kiemelni, mert rohadt jó volt az egész! 

És végül az egyetlen, de annál nagyobbat ütő ráadás szám, a Jel következett, ami általában annyira nem indít be, de most félelmetesen megfogott! Egyszerre énekelt benne Kalapács Józsi, Rudán Joe, és Paksi Endre, a magyar metál három legjobb énekese! Méltó zárás volt!

Egyetlen dolog volt csak rossz ebben az estében, hogy a Kedvesem nem volt ott velem :( Nagyon remélem, hogy megéljük még, hogy egy legalább ennyire zseniális koncerten ott legyünk mindketten! Nagyon hiányoztál mellőlem, és sokszor eszembe jutott, hogy de jó lenne, ha együtt élhetnénk ezt át! 
Mert ezt át kellett élnem! Hamarosan betöltöm a 25. életévemet, és ezzel megéljük a 12. rocker évemet! Mert a 13. születésnapomra kaptam kereszt szüleimtől egy walkmant, amihez zenét kértem a bátyámtól. Akkor találtam rá a régi Ossianra és Pokolgépre. 

Fogalmam sincs, mi lesz a magyar rock és metál zenével, ha ezek az öreg zenészek eltűnnek... De még vannak, és én megkockáztatom, hogy ez volt életem legjobb koncertje! 

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr794778048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atrox 2012.09.17. 13:44:49

A koncert odabaszott! Jó volt látni, hogy ennyien összejöttünk egy ilyen koncertre újra, és öröm volt látni Rudánt meg Paksit is.
Mondjuk, ha csak most leszel 25, akkor nem nagyon lehetett igazi, korábbi emléked a Pokolgép és Omen (esetleg régi Ossian) koncertekről, így nálad a brutális nosztalgia faktor kimaradt, ami ott átitatta a legtöbb embert :)

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2012.09.17. 21:08:12

@Atrox:
Na igen, azt tapasztaltam... nekem ez egy nagy lehetőség volt, hogy átéljem azt, amiről hallottam, olvastam... Talán utoljára volt lehetőségem ezt a remek bulit így átélni. Fogalmazzunk úgy: megraboltak zeneileg, mert lemaradtam a fénykorról!
De nagyon állat volt!

Generica 2012.09.18. 08:48:49

"a rockzenével még a legjobb heavy metál sem versenyezhet a szememben."

Az ilyen megállapításokra aztán tényleg semmi szükség nincs. Szerintem a rockzenébe, mint összefoglaló stílusba lazán belefér bármilyen heavy metal zene.

Az Ómen mrg sosem volt thrash. (így h-val illik írni)

A buli legjobb pillanatai számomra az Ómen, és Pokolgép blokkok voltak. Felidézték a '95-ös Utolsó Merénylet koncertet, kár hogy Kukovecz Gábor nem tette tiszteletét. Ezek után már nem hiszem, hogy valaha összejön a classic line-up.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2012.09.18. 20:51:27

@Generica:
Szia!
Nézd, ez egy magánblog, egy magánvéleménnyel. Nem vagyok hivatalos kritikus, nem kapok érte pénzt. Hangulatkeltésnek is max. akkor nevezhetjük, ha valaki ezt akarja belelátni.
"a rockzenével még a legjobb heavy metál sem versenyezhet A SZEMEMBEN"
Had legyen meg a saját véleményem arról, hogy az én szememben mi a jobb zene... köszi!

Az Omen inkább heavy nem volt... szerintem.

Egyébként a rock és a metál zene maximum unokatestvéri viszonyban állnak. Persze, az életérzés fontos, de pl. míg a Piramis, vagy az Omega, ami tiszta rockzenét játszik, mégpedig hard rockot, nem igen hasonlít a Kalapács zenéjéhez. De még az életérzés sem. De ez nem is arról szól, hogy mi a jobb. Hiszen, bár fenntartom, hogy a rockot, mint zenét jobban szeretem a metálnál, ettől még nagyon jól éreztem magam a koncerten, sőt, még mindig életem legjobb koncertjének mondom!

Szóval, a lényeg: nem bomlasztani akarom a rocker egységet, csak én így éltem és élem meg a dolgokat.

Örülök, hogy ha te is jól érezted magad, a buli zseniális volt, napokkal később tért csak vissza a hangom!

Generica 2012.09.19. 08:47:07

Hello!

Igen, igazad van, a saját véleményedet bármikor leírhatod.

Egyébként, több internetes rock/metal portálnál, ahol már profi szinten írnak koncertbeszámolókat, lemezkritikákat és készítenek interjúkat, szintén nem kapnak érte pénzt, max. ingyen mehetnek be a koncertre, és kapnak promo cd-ket.

A korai Omen szerintem inkább a Power metalhoz állt közelebb, de tényleg felesleges vitatkoznunk a címkékről. A korai lemezeik mind klasszikus szinten állnak nálam.

Én magam is szeretem a dallamos rockzenét, vagy hívjuk AOR-nak, Hard rock-nak de ugyanakkor simán hallgatok durvább zenéket is. Egy Journey után lazán berakok egy Panterát. :)

Valószínűleg Te voltál a legelső, aki írt erről a buliról, sok sikert a további írásokhoz.

metal · http://electric.blog.hu 2012.09.23. 16:46:27

"És végül az egyetlen, de annál nagyobbat ütő ráadás szám, a Jel következett, ami általában annyira nem indít be, de most félelmetesen megfogott! "

Két ráadás szám volt, a B.S. emlékére is elhangzott!

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2012.09.23. 23:17:59

@metal:
Úgy emlékeztem, hogy az még a normál kereten belül volt, de elképzelhető, hogy tévedtem.
süti beállítások módosítása