Utolsó kommentek

Vak vezet világtalant...

2012.10.17. 22:26 | Xinaf | Szólj hozzá!

Címkék: vallás idézet filozófia érdekesség ima

Kedves olvasók, régóta készülök erre a bejegyzésre. Megkockáztatom, életem legnehezebb írása ez. Sajnos ennél jobb szó nincs rá.
Na, miről is van szó? Mi lehet az, amiről némi magyarázkodással indítok?
A Jézus imáról szeretnék írni pár szót.
Elöljáróban leszögezem, hogy nem véletlen adtam a bejegyzésnek éppen ezt a címet. Kezdő vagyok én még a Jézus imában, és soha nem leszek benne elég jó. Ez egy dinamikus dolog, itt nincs "szintet léptem", csak "folyamatosan szintet lépek" van. Nem is konkrétan ismeretet terjeszteni szeretnék, inkább csak leírni, nekem mit jelent.
Ezt az imát úgy szoktam jellemezni: a világ legegyszerűbb és legnehezebb imája.
Egyszerű, hiszen ennyiből áll: "Uram, Jézus Krisztus, Isten fia, könyörülj rajtam, bűnösön!" Sokan még ennyit se mondanak, lerövidítik, pl. "Uram, Jézus Krisztus, könyörülj rajtam!", vagy valami hasonló formulára. A Jézus imánál ez elég szabadon van kezelve. Én a fentebb leírt, hosszabb verziót részesítem előnybe. Próbáltam más formulákat is, de nem váltak be nálam.
Nehéz. Ugyan, mi nehéz lehet ebben? Hiszen a Jézus ima ennek az egy mondatnak a folyamatos ismételgetése. Ez nem lehet annyira nehéz...
Hát dehogynem!
A Jézus ima lényege, hogy az ember lemond az egóról, az énről, az egyéniségéről. Nem cifrázza, nem viszi bele a saját érzéseit, a lényegét, a lelkét. Semmit. Csak mondja, monotonon, személytelenül. "Uram, Jézus Krisztus, Isten fia, könyörülj rajtam, bűnösön!" 
A Jézus imát nem ajánljuk fel senkiért, nem imádkozzuk senkiért. Az ember magába fordul, csak magával törődik, illetve a bűneivel, és Krisztussal. Ezáltal nyílik ki az egész világ felé. 
"Uram, Jézus Krisztus, Isten fia, könyörülj rajtam, bűnösön!" 
Uram - "Életem Ura és Uralkodója..." - Szíriai Szent Efrém
Jézus Krisztus„... Isten felmagasztalta, és olyan nevet adott neki, amely fölötte van minden névnek, hogy Jézus nevére hajoljon meg minden térd a mennyben, a földön és az alvilágban, s minden nyelv hirdesse az Atyaisten dicsőségére, hogy Jézus Krisztus az Úr.” Fil – 2,9-11
Isten fia - Hogy el ne felejtsük, kicsoda is Ő.
Könyörülj rajtam, bűnösön - Ezzel egyrészt elismerem a bűnösségemet, másrészt elfogadom, hogy "...az Emberfiának van hatalma bűnöket megbocsátani a földön..." Mk 2:10
És ismételjük újra és újra. "Uram, Jézus Krisztus, Isten fia, könyörülj rajtam, bűnösön!" 

A Jézus imához segítségünkre lehet az olvasónak is nevezett csotki.
csotki 100.jpgEzt sokan "keleti rózsafüzérnek" is nevezik, de valójában nem az. Az olvasó sem a legszerencsésebb elnevezés, hiszen valójában nem "olvassuk, számoljuk" rajta az imát, bár kétségtelenül alkalmas rá. 33, 100, vagy 300 szemes verzióval is találkoztam már.
Ellentétben a rózsafüzérrel, itt nincsenek külön imák a színes részeknél. Minden szemre ugyanazt az egy mondatot ismételjük: "Uram, Jézus Krisztus, Isten fia, könyörülj rajtam, bűnösön!"  Nem fontos az sem, hogy az elején kezdjük. Ha a közepén fogtuk meg a csotkit, ugyanúgy lehet kezdeni ott is az imát.

Mi vonzó van ebben az imában? 
Ez az Isten egy nagy misztikuma. Naponta több százszor imádkozom el, de igazi lelki magasságokba sosem kerültem. Egyszer sikerült kicsit kikapcsoljak, de csak egyetlen egyszer. A Jézus ima legnagyobb gyakorlói akár az Isten közvetlen megtapasztalásáig is eljutnak vele. 
A végső cél is ez. A Jézus ima kicsit a keleti meditációkra hasonlít. Ha az ember már képes akár csotki nélkül, a szívverésének és légzésének ütemére, egész testét bevonva, akaratlanul is imádkozni a már ismert mondatot: "Uram, Jézus Krisztus, Isten fia, könyörülj rajtam, bűnösön!" , akkor elképzelhetetlen magasságba juthat.

"Szüntelenül imádkozzatok!"
1 Tessz 5:71

Ez a Jézus ima szerepe az életemben. Persze itt megint felhorkanhatunk: "szüntelenül imádkozni? De hiszen ez lehetetlen..." Pedig a Szentírás ezt írja...
Imádkozni nem csak szavakkal lehet. Értsük úgy: szüntelenül Isten közelségébe helyeződni... és ehhez egy jó út a Jézus ima. Hiszen megállás nélkül csak a bűneink megbocsátását kérjük. Márpedig abból a legtöbbünknek sok van, igencsak szükségünk van az Isten irgalmára. Ráadásul semmit sem tudunk adni a megbocsátásáért cserébe.
"Mit ér az embernek, hogy megszerzi az egész világot, ha a lélek kárát vallja? Mert mit adhat cserébe az, hogy megszerzi az egész világot, ha a lélek kárát vallja? Mert mit adhat cserébe az ember a lelkéért? Aki ez előtt a házasságtörő, bűnös nemzedék előtt szégyell engem és tanításomat, azt az Emberfia is szégyellni fogja, amikor majd eljön Atyja dicsőségében a szent angyalokkal."  (Mk 8, 36-38)
Semmit sem tudunk cserébe adni, a bűneinkkel szemben gyengék vagyunk... az Isten megbocsátó, de nem hiszem, hogy a bűnbocsánatot lehet elégszer kérni.
Én általában akkor mondom a Jézus imát, ha utazom. Nem olvasok közben, nem hallgatok zenét, hanem ha valahova egyedül megyek, akkor morzsolom a csotkit, és imádkozom: "Uram, Jézus Krisztus, Isten fia, könyörülj rajtam, bűnösön!"
Persze a BKV-t nem arra találták ki, hogy az ember tökéletesen magába tudjon mélyedni. Ehhez nagy csend és nyugalom kéne. De így sem haszontalan! Hiszen ha mást nem, de pár százszor elimádkozom ezt, és az ima, akár akarjuk, akár nem, de egész életünkre kihatással van!

Kedves olvasók! 
Ennyiből senki sem fogja igazán megismerni a Jézus imát. Olyan titok ez, melyet évekig kell megélni, hogy egy-egy szeletet felfogjunk belőle, de valóságos lelki táplálékká válik!
Ha elkezdenéd, de még csotkid sincs, és nem is értesz hozzá, azt javaslom: kezd el. Csotkit egész jó áron lehet akár venni is, de én valójában azt javaslom, szólj valakinek, hogy kössön, vagy köttessen neked egyet. A csotki kötése külön művészet, a rituális mozdulatok mellett folyamatos ima és böjt is kell hozzá az illetőért, akinek készítik. (Ez fontos, hogy a testnek és a léleknek itt is összhangban kell lennie, mert a kettő egyszerre fontos része az embernek!) Általában nem is tudni, ki vesződött ennyit értünk, hogy megkösse a csotkinkat. Ez direkt van így, hogy ne tudjuk neki megköszönni. Ez egyszerűen el kell fogadni. És ez teljesen kimarad a vásárolt csotkiból...  
De ameddig nincs csotkid, addig is mondogathatod: "Uram, Jézus Krisztus, Isten fia, könyörülj rajtam, bűnösön!"
Nem fog menni, testvér. De ez nem baj! Sosem leszel "elég jó" ebben! A lényeg az AKARÁSON van! Hogy te Istenhez akarsz közeledni! Hogy be akarod engedni az életedbe! Hogy a templomon kívül is Vele akarsz lenni!
Mondogasd hát, imádkozd! A semminél még a tökéletlen ima is többet ér, ha meg tiszta szándékból jön, akkor százszorosan annyit!

Aki esetleg még utána szeretne olvasni, annak most közlök egy linket, bár egy Jézus imáról szóló írás akkor igazán hatásos, ha az olvasó inkább imádkozna, mint még jobban utána olvasna. De mivel ez az írás ennyire szerintem nem hatásos:
Nagyon színvonalas honlap a Jézus imáról, leírva annak Bibliai alapjait, eredetét, és sok egyéb infót.

Amit még leszögeznék, az még néhány dolog:
1. A Jézus ima, bár keleti, de nem az ortodox, és még csak nem is a görögkatolikus egyház sajátja. Nemrég olvastam a témában egy könyvet, amit egy evangélikus lelkész írt, és a bevezetőt egy ortodox pap írta hozzá. Kell-e ennél jobb példa, hogy a Jézus ima felekezetek feletti? Teljesen kompatibilis a rózsafüzérrel, és minden más imával is.
2. A Szív imája (vagy Belső ima) nem azonos a Jézus imával. Hasonló, az alapjai is hasonlóak, a megjelenése is hasonló, de a kettő között óriási a különbség. (kb. mint egy Csepel bicikli, és egy Harley Davidson között...) A Szív imája sokkal magasabb szint. (Ez nekem legalábbis ijesztő kicsit.) Azért nem írok róla, mert odáig még nem jutottam el. Ez az írás a Jézus imáról szól!
3. A Jézus ima NEM lelki maszturbáció, nem élményvadászat, nem egy "Istenhez emelő automata". Nem az a cél, hogy jobban legyünk, megnyugodjunk, nagy lelki élményekkel gyarapodjunk! Ezek persze mind megtörténhetnek az ima gyakorlásának áldásos hatásaként, de ez maximum a következmény, és semmiképpen sem a cél! A Jézus ima célja az imádság, és az Isten közelségébe kerülés, lásd fent.
4. Éppen ezért, ha Jézus ima közben az embernek remek gondolatai támadnak (tényleg remekek), vagy látomása lesz, kinyilatkoztatást kap, vagy ilyesmi élmény éri, azt igyekezze száműzni! Ugyanis az Isten nem pont a Jézus ima alatt fog ilyesmit küldeni. A sátán eszközei ezek, hogy kizökkentsenek a Jézus imából!

Remélem, lesz olyan olvasóm, aki belevág ebbe a soha véget nem érő folyamatba, és megpróbálkozik ezzel az egyszerű, de nagyon nehéz, embert próbáló imával - felekezettől függetlenül!

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr374855018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása