Utolsó kommentek

Válasz Alisternek: Az első és az utolsó...

2008.03.09. 19:13 | Xinaf | 3 komment

Címkék: vallás válasz szomorúság

Én mondom, ismét egy sztereotípiát fogok erösíteni, méghozzá a következőt: a keresztényekkel nem lehet vitatkozni.
Mivel a szavakat mesteribben csavarod mint én, el is fogod érni, hogy meggondolatlanul baromásogkat írjak. Mármint elérnéd, de nem fogod, mert inkáb válalom hogy nem tudok észérveket felhozni, és nem ismerem el hogy nincs igazam, mert én már csak ilyen vagyok. (kérdezd meg a kommentelőimet, sokan alátámasztják majd) Azonban ismersz 7 éve, gondolom sejted hogy nem ez az igazság.
"A fentiekből következik: a Sátán csak azt teszi, amivel Isten megbízta (mást nem is tehet)."
A vita értelmetlen. Nem ugyanazt nevezzük Istennek. Akit én Istennek nevezek, az nem bízott meg senkit hogy szenvedést hozzon, nem bízott meg senkit hogy ártson. Sőt, az én Istenem szabad akaratot adott még a sátánnak is. Tehát tehet mást.
Szeretnék még egy félreértést eloszlatni. Nem akarok vitázni ilyen témákban, mert észérvekkel meggyőzhetetlen vagyok. Ez nem olyan, mint egy tudományos értekezés! Ez nem olyan, mint ha politikáról vagy történelemről vitáznánk! Ott ugyanis érvek csapnak össze. Itt viszont ez inkáb így néz ki:
Én tudom, hogy igazam van, mert elhiszem. Te hozol érveket, miért nincs igazam. Én bólogatok az érveidre, és nem hiszem el őket, mert tudom hogy nekem van igazam. Értelmetlen. Te, mint racionálisan gondolkodó persze ezt nem fogadhatod el. Ilyen vitába soha nem győztelek le, mert mindig mélyebre ástad magad az információk és források tengerében. Szóban, ha a hitre került a szó, akkor vagy valaki megunta, vagy mindenre volt válaszom. Szóban nem kerültem olyan szituba, hogy ne tudjak reagálni az érveidre. Érdekes, nem?
Értsd: Interneten velem akkor vitázz, ha győzni akarsz. Sok éves fórumozói tapasztalataiddal én nem tudok versenyezni. Ha tényleg érdemben érdekel a vita, akkor szóban bármikor folytatom. Írásban már csak azért sem versenyzek, mert mindig kihagyok valamit, kifelejtek valami fontosat, stb.
Még valami, ami lényeges: Nem sértődtem meg, nem vonultam ki. Ha gondolod és igényled, írok én neked érverlős választ. Olyat, ami minden egyes mondatodra egyenként reagál. Remélem te se sértődtél meg. Ez nem az rpg.hu, a blogjaink meg nem vitablogok. Ha írásban kívánsz vitázni, akkor vagy kommentben, vagy valami levelező rendszerben folytassuk, de semmiképpen se a bejegyzésekkel.
Összefoglalva: Vitázni akarsz, vagy olyan helyzetbe hozni, ahol nem nyerhetek? Mert ez nem ugyanaz!

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr83372957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2008.03.09. 19:26:30

Még valami, ami fontos:
Sok mindent nem tudok egyértelműen leírni. Itt is sok fontos gondoalt kimaradt, szegény exem legendákat tudna mesélni milyen szinten fejezem ki magam rosszul érthetően. És ez, ha a hitemről kell írjak, fokozottan igaz.
Szóval: az érveid jobbak, mint az enyéim. Nem feltétlenül igazabbak, nem feltétlenül tartalmaznak több igazságot, hanem sokkal nehezebb az írásaidba belekötni logikailag, mint pl. az enyéimbe. Ezt készségesen elismerem.
Egyszer öcséddel beszélgettünk erről, és neki is nehezen ment elfogadni, hogy sokszor annyival reagálok egy felvetésre: akár igaz is lehetne, de nem igaz. És hogy miért nem? Mert mást mond a hitem...
És ez nem érv, én is tudom. Sajnálom, hogy ebben nem tudok partner lenni veled. Szeretek veled vitázni sok mindenről, mert jó gondolkodású vagy, de ez egy kivételes szitu.
Én ugyanis nem vitázok. Hanem leírom, hogy szerintem hogy van. És innentől ez így van. Észérvekre nem hajlok, igazából lepereg rólam minden. Kicsit olyan vagyok ebben a kérdésben, mint az akaratos gyerek: Nem! Akkor sem! Nem! Akkor is nekem van igazam!
Ez társadalmilag és kultúrálisan sem elfogadott. Viszont mi nem csak bloggerek vagyunk. Tudod hogy makacs vagyok. Egyszerű velem a képlet: el kell fogadni ilyennek.

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.03.09. 22:58:15

Nyilván nem arról van szó, hogy meg akarlak győzni: ne higgyél benne, mert baromság. [Pedig... ;):D] A hit lényege, hogy olyasmit fogadsz el igaznak, ami észérvekkel nem alátámasztható. [Na ebbe köss bele, ha mersz... :D]
Soha egy percig sem vontam kétségbe például, hogy Isten (vagy istenek, mert ugye mit lehet tudni...) létezik (már ha arra, ahogy ő(k) van(nak), a létezés a megfelelő kifejezés). Akár az is lehet, hogy Isten olyan, ahogy azt a keresztények hiszik. De az a szomorú igazság, hogy maguk a keresztények se biztosak benne, hogy milyen az ő Istenük [olvasd egymás mellett az evangéliumokat és mondjuk Ezékielt].
Te hiszel benne (azért, amiért; ez végképp nem ide tartozik), én meg (mondjuk ki őszintén) nem (a leírt formában semmiképpen sem). De ez miért akadályozna meg benne minket, hogy vitatkozzunk róla? Ha az isteni tanítás szent és sérthetetlen is a szemedben, az emberi tanításról (pölö papi nőtlenség, ugye, amely kérdésben még egyet is értünk) és a kettő elhatárolásáról akár még vitatkozhatunk is (sőt, megengedem a legnagyobb merészséget: némely kérdésben akár még meg is győzhetlek...)

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2008.03.10. 12:17:37

Legyen meg az akaratod, Alister koma!
Ha gondolod, egyrészt holnap összefuthatunk, kivételesen nem kártyázni:)
Másfelől pedig vitázhatunk a neten is, ha te belemész hogy a blogod csatatérré változzon!:)
süti beállítások módosítása