Utolsó kommentek

A szakmákról (az agyam dobtam el!)

2008.06.15. 19:31 | Xinaf | 4 komment

Üdv!
Nem hittem el, hogy ilyen szakma létezik: Videójáték szakértő!
Oké, elég sokk volt nekem olvasni a kutyamasszőrt is, mint állást. Ezen felbozdulva kicsit körbenéztem, és rájöttem, hogy még szinte semmit nem láttam. Most felsorolok néhány létező szakmát, aminek hallatán az embernek fogalma sincs, hogy az aktuális szakmában dolgozó miért kapja a fizetését:

- Akkusztikus emissziós anyagvizsgáló
- Audiológiai szakaszizstens
- Cizellőr
- Darukötöző
- Energetikai operátor

- Energetikus
- Farmakológus
- Humángenetikai szakaszisztens
- Intézményi kommunikátor
- Kataszteri szaktechnikus
- Mikroszaporító
- Szcenikai  szakaszisztens

Legyen elég ennyi a teljesség igénye nélkül. Máris felsoroltunk két szakmát, aminél nem tudom megmondani, miért van rá szüksége a társadalomnak, és másik 12-t, amiről elképzelni sem tudom, pontosan mit is jelent, és akik ebből élnek, azok pontosan mit is csinálnak. Ez azért is vicces, mert magam is intézményi kommunikátornak tanultam fél évig.
Elképzelem, amikor egy átlagos fiatalt megkérdeznek, mi is akar lenni, ha elvégezte az iskolát. És ő válaszol: "Rendőr, jogász, eladó vagy Farmakológus..."
Hova halad a társadalom? Kimondhatatlan és értelmezhetetlen nevű szakmák (még csak nem is egyetemi szakok, bár ott is van pár vicces, majd írok róla) árasztják el a "piacot". Szerencsétlen ifju ember meg kapkodja a fejét, és nem érti pontosan mibe is vágja a fejszéjét. Nem elég, hogy 14 évesen a jövőnkről kell dönteni, mégcsak nem is lehet pontosan tudni, mit is választottunk! A tájékoztatók adnak ugyan valami támpontot, de nem az alapján az információ alapján érted majd meg, miről is van szó...
Okkal feltételezem, hogy gyerekként sokan vágytak arra, hogy Szcenikai szakaszisztensek legyenek. Nos, végre itt a lehetőség! És ott lebeg majd a gyerekeid szeme elött is, akik még kilátástalanabb helyzetbe lesznek, mint mi, ha nem változik valami nagyon sürgősen!

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr80521840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hilts · http://www.hilts.blog.hu 2008.06.17. 17:52:54

Bizony hogy létezik a videójáték szakértő szakma, sőt, videójáték-tesztelő is van, ami nem ritkaság nálunk sem...de nyugaton FŐÁLLÁSBAN van ilyen!!!
A probléma, amire az írásodban kitértél, csak egy újabb szög a magyar társadalom koporsójába...

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.06.17. 18:01:33

Ezzel a szerencsétlen farmakológussal is az történt, mint a humánerőforrás menedzserrel: az előbbi leánykori neve gyógyszerész, a másik meg a személyzetis. Az asszisztensek elburjánzása meg... nos, valakinek csak el kell végezni a főnök munkáját, nem?

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2008.06.17. 22:32:23

Ok, én egyetértek, és szerintem is el lehet keresztelni a kurvát humánörömforrás szakaszisztensnek, az utcaseprőt közhigéniai technikusnak, a pincért élelmiszer ellátási aszisztensnek, stb.
Kérdés, hogy van ennek értelme? Minél hangaztosabb neveket aggatnak ezekre a melókra, annál jobban idegenkedek tőlük...

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.06.18. 13:48:19

PC *öklendezik*
Majd egyszer erről is írok...
süti beállítások módosítása