Utolsó kommentek

Október 23. emlékére

2009.10.26. 12:20 | Xinaf | Szólj hozzá!

1956 októbere, novembere olyan történelmi események színtere volt, ami példátlan a történelemben. Közvetlenül a leverése után még "fasiszta, anarchista, reakciós, ellenforradalmár fiatalok lázongása" és hasonló címeken ismertették az ország lakóival, hogy mi is történt akkor. Ez késöbb finomodott, és lett belőle "megtévesztett, reakciós, ellenforradalmár fiatalok lázongása". Itt a legnagyobb különbség egyértelműen a "fasiszta" szó "megtévesztettre" cserélése.
Ma már az '56 október 23.-án történteket egészen máshogy oktatják. Ma már a "hős forradalmárok küzdöttek a szabadságért" címkét viseli ez az esemény.
Nem tisztem eldönteni, hol van az igazság. Mint mindig, most is valahol középen helyezkedik el.
Ezek az események valójában nem valóak történelemkönyvekbe. Nem személyes nézetek miatt írom ezt, hanem azért, mert még nem igazán történelem ez az 53 évvel ezelötti dolog. Még nagyon sokan élnek, akik részt vettek benne, vagy éppen nem vettek részt benne. És ezek az emberek máshogy emlékeznek a dolgokra. Idő kéne neki, hogy elbírálhatóvá váljanak az ott történtek.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr731475905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása