Utolsó kommentek

Boldogság és szomorúság egyszerre

2012.05.12. 21:58 | Xinaf | 3 komment

Címkék: politika vallás boldogság szomorúság

Nem akármilyen nap volt!

Nem érzem késznek magam, hogy részleteibe menő beszámolót írjak a mai, görögkatolikus családi napról. De azért pár szót róla.

A csapatunk zseniálisan helytállt, gratulálok mindenkinek. Igen ám, mert a mi cserkészcsapatunk több feladatot is ellátott, egészségügyi biztosítástól a beléptetésen át, a kajakiosztásig. Nem kizárólagosan mi csináltuk ezeket (kivéve az egészségügyet), de derekasan kivettük a részünket.

Hatalmas élmény volt, amikor megszólítottak ismeretlen emberek, és a cserkészetről vagy a csapattól kérdeztek. Leírhatatlan milyen érzés, mikor a szintén a beléptetésben segédkező néni ilyet mond: "annyira örülök, hogy itt lehetek és segíthetek mellettetek!" Hogy lehetne szavakba önteni az érzést, mikor az emberek százszámra távoznak úgy, hogy hangoztatják, mennyire jól érezték magukat...

És persze a legnagyobb élmény a találkozás a püspökömmel, Kocsis Fülöppel. És utána a vecsernye.
Megint úgy éreztem, Isten mellettem áll, és a keze a vállamon van. "Itt vagyok veled, ne félj, én figyelek az életedre." Mit zavart az engem, hogy csepereg az eső? Hogy nem a legtökéletesebb a hangtechnika megoldása? Hogyan is zavarhatott volna bármi, amikor püspök atya kiáll keresztcsókoláshoz, és erőteljes hangján rákezd:
KELJEN FEL AZ ISTEN, ÉS SZÉLEDJENEK EL AZ Ő ELLENSÉGEI, ÉS FUSSANAK ORCÁJA ELŐL KIK ŐT GYŰLÖLIK!

És még pár élmény, aminek örültem:
- A bámészkodó turistával szóba elegyedni, és látni, mikor kiejtem a számon a "greek chatolic" kifejezést, hogy felcsillan a szeme, majd közli, hogy "I'am a orthodox!" - és semmi ellenségeskedés, hanem még örült is nekünk, hogy keleti lelkületűekkel találkozott.
- Találkozni Sz. Erzsébet, ikonfestő nénivel, aki bár római katolikus, ismeri és szereti Fülöp püspököt, és ezért kijött a vecsernyére. Külön öröm volt bemutatni őt a többieknek!
- A sok ember. Kb. 750 fő körül lehettünk, ami egy ilyen típusú, keresztény rendezvényen nem is rossz. Főleg, hogy a görögkatolikusok kevesen vannak.
- Az áldozat, amit bevállaltak az emberek, hogy a szombatjukat feláldozva jöjjenek segíteni egy görögkatolikus programon! Pedig volt köztünk református, buddhista, és római katolikus is, aki egy fontos programot hagyott ki értünk!

És visszatérve: Fülöp püspök jósága és szeretete szinte tapintható. Pedig biztos fáradt ő is...
És ezúton írnék le valamit... valamit, ami mélységesen felháborított.
Nemrégiben a Parlament elismerésben részesítette a görögkatolikus egyházat. Sok mindenért járt az érdem, többek között azért a tevékenységért is, amit a cigánysággal és a cigányságért tesz. Püspökeim elhatározták, hogy külön figyelmet fordítanak a cigányságnak. Nálunk két településen (Hodász és Kántorjánosi) is van teljesen cigány nyelvű Szentliturgia. Roma szakkolégiumot alapított az egyházunk, és még rengeteg mindent.
Miért fontos ez.
Tegnap felmentem görögkatolikus egyházunk hivatalos honlapjára, és egy érdekes cikk fogadott. A címe: "Görögkatolikus egyház a vádlottak padján?" A cikket Fülöp püspök írta. A leadjében ez áll (a konkrét cikknek nem része, egy előharangozó):
"Álmomban sem gondoltam volna, hogy beperelnek azért, mert segíteni szeretnék. Azt tettem, amit elődeim, s amiért ők is, én is eddig csak elismerést kaptunk."
És igen. Én se hittem. De megtörtént. Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekekért Alapítvány (CFCF) beperelte a magyarországi görögkatolikus egyházat. A vád, hogy egy direkt cigányoknak fenntartott (bezárt) iskolát vett át, és indított el újra.
Nonszensznek hangzik? Hihetetlen? Az. Nézzünk csak, mit ír erről a teljesen objektív Népszabadság:
"Miközben Nyíregyházán gazdaságosságra hivatkozva átszervezés címszó alatt sorra zárják be az általános iskolákat, egyet mégis újranyitnak. A cigány származású gyerekeknek. A Magyar Görögkatolikus Egyház ugyanis átveszi azt a 2007-ben bezárt iskolát, amelyet a város épp azért szüntetett meg, mert az szegregált, sértette a roma gyerekek esélyegyenlőséghez, oktatáshoz való jogát."
A hír 2011-es, a cikk maga itt elolvasható.
De ha valaki frissebbre vágyik, aktuálisabbra, annak ajánlom ezt a május 5.-én írt cikket, olvassa el bátran!

Szóval, egyrészről nagy öröm, és boldogság, hiszen lelkileg óriási, egyébként jó élmények értek. Másrészt pedig nagy a szomorúság bennem.
Kevesen tesznek annyit a cigányságért ma, Magyarországon, mint a görögkatolikus egyház. Talán senki. És a bölcs liberálisok, akik cigánytelepet még tv-ből sem láttak, nemhogy bementek volna közéjük, beperli azért, mert átvett és elindított egy olyan iskolát, ami egy Esélyt adna a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek.

Legmélyebb tiszteletem püspök atyának, aki ilyen dolgok mellett is képes egy szertartással az Istenhez emelni a lelkemet... vagy hogy egyáltalán képes mosolyogni.

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr794504741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2012.05.16. 20:19:49

@mezeinewsee:

Elemezném a kedvenc részemet belőle:

"A több szegregált intézménnyel szemben korábban már pert nyert CFCF szerint ugyanakkor egy cigánytelepi iskola szükségszerűen és kizárólag szegregált oktatást tesz lehetővé, és ez nem függ a fenntartótól."
Ez mekkora baromság már! Miért tenne CSAK szegregált oktatást lehetővé? Mert a tisztelt jogvédők sose íratnák olyan iskolába a gyerekeiket, ahol sok a cigány? Példát kéne mutatni, liberális jogvédő hölgyek és urak...

"Mohácsi Erzsébet, a CFCF elnöke arról tájékoztatta a hvg.hu-t, hogy megpróbáltak először peren kívül megegyezni, és Kocsis Péter Fülöp püspökkel többször is találkoztak. A görög katolikusok jó szándékát nem vitatják, de nem tágítanak attól az állásponttól, mely szerint minden olyan intézmény, amely hátráltatja a roma és hátrányos helyzetű gyermekek integrációját, szegregációt eredményez."
Ismét mondom: példát kéne mutatni, és utána elmondani az életbölcsességet! A CFCF mennyi cigánygyereknek is adott tényleges segítséget? Egyáltalán, mennyi cigány is van a szervezetben? Ezeknek a gyerekeknek az egyetlen esélye lehet, hogy a Görögkatolikus egyház foglalkozik a jövőjükkel. De valamiért ezt meg akarják tőlük vonni. Ez a szervezett vagy komplett idiótákból, vagy nagyon rosszindulatú emberekből áll.

"Ezeket az intézményeket meg kell szüntetni vagy az integráció elősegítése érdekében át kell őket alakítani. „Most azt kértük, hogy a per lezárása előtt rendelje el a bíróság, hogy ne indíthassanak addig új első osztályt, ameddig nem születik ítélet” – mondta el Mohácsi Erzsébet a múlt keddi tárgyalás után. A megyei bíróság egyelőre nem döntött a kérésről."
1. Milyen lenne az ideális modell? Vagy a bezárt, üres iskola épületet tekintik megoldásnak a hozzáértők? Ahogy Sivadó Csaba hangoztatta: ez nem egy régi iskola újra indítása, hanem egy új iskola megnyitása, basszus... mert rossz a híre, inkább meg se nyissuk?
2. Ne indíthassanak új osztályt? Voltaképpen az a cél, hogy a belvárosi iskolák magyar tanulói, és a cigánytelepről érkezett tanulók féljenek egymástól? Mert a rasszizmus társadalmi létezését tagadni ostobaság. De nem, inkább pereljük be azokat, akik velünk ellentétben tettek is valamit.

Hihetetlen.
süti beállítások módosítása