Utolsó kommentek

Könyvkritika - Nézd ki van itt

2013.10.21. 22:21 | Xinaf | 3 komment

Címkék: kritika

Timur Vermes könyvéről éppen elég "valódi" kritikát lehet olvasni, ha valaki akar. Inkább vegyük azt, rám milyen hatást is tett a könyv az elolvasása után!

Timir Vermes ki van itt.jpgAmikor először pillantottam meg (még óriásplakáton) ezt a borítót, rögtön az ugrott be: "Na, ez merész..."

Nézzük csak, ki van itt?

Itt kérem Adolf Hitler van. Hitler, akiről nekem pl. azt tanították általános iskola 8.-ban, hogy egy analfabéta, ostoba, primitív alak volt. Mint történelmi látással bíró ember, már akkor is felmerült bennem, hogy mégis, akkor hogy a francba igázta le a fél világot?
Mindenesetre kevés ellentmondásosabb személy élt a Földön, mint Adolf Hitler. A már leírt véleményen túl, hallottam, hogy kiváló ember, és remek hadvezér, hogy őrült, hogy elbűvölő ember, hogy dróton rángatott báb, és még kismillió minden volt.
Mivel az internet szabad forrás, azt írhat bárki, amit akar. Könyvet is akárki írhat. Így, hogy valójában milyen is volt ez az ember, nagyon nehéz valódi információt szerzeni. Több forrás tanulmányozása után lehet több-kevesebb sikerrel eredményt elérni.
És mi történne, ha valahogy egyszercsak napjainkban megjelenne a Führer? Vajon sikerülne ismét tűzbe borítania a világot? A könyv pontosan ezzel a témával foglalkozik.

Igyekszem kerülni a SPOILER-t, mert szeretném, ha elolvasnátok ezt a könyvet. Mert zseniális. Tényleg az. De nem ígérem, hogy maradéktalanul összejön.
A könyv E/1-ben van megírva, tehát végig Hitler szemszögéből csodálkozunk rá a világra, és a technikai, és társadalmi változásokra. Számítógép, okostelefon, internet, vagy a Németországban élő nagy mennyiségű török, illetve a kiterjedt hálózattal bíró márkák, mint pl. a Starbuck... ezek az ő idején még nem léteztek.
A Führer egy percig sem felejti el, ki is ő. Kilétét nem titkolja, bár ugye nem nagyon hiszik el, hogy valaki több, mint 60 évvel később megjelenjen. 

A könyvben szereplő Hitler szörnyeteg, és közben hihetetlenül elbűvölő. Bár folyamatosan tömjénezi önmagát, mégis olyan szinten szimpatikus, hogy azon kaptam magam, hogy SZURKOLOK neki. Aztán elejt egy gondolatot, amitől viszont a karomon feláll a szőr, és szívem szerint (kis túlzással) dobnám el a könyvet a kezemből (de nem, mert ezt nem nagyon lehet letenni ám), amikor mondjuk az emberek szent győzelemért való feláldozásáról beszél, vagy az alacsonyabb rendű fajokkal való leendő terveiről... Vagy más, a náci ideológiához tartozó dologról.

Hitler 1936.jpgMindig is csodáltam, hogy tudott ez a csúnya, az árjaság egyetlen jegyével sem büszkélkedő, alacsony osztrák festő akkora hatást tenni a népre, hogy az emberek egységesen rajongtak érte. Nem csak a németek, zsidók, feketék... mindenféle nemzet lányai és fiai. Ha csak annyira volt karizmatikus és magával ragadó, mint ahogy a könyv leírja, akkor ma ugyanúgy milliók állnának az ügye mögé.  SPOILER Basszus, elbűvöl egy holokauszt túlélő zsidó nénit, a személyiségének puszta erejével a maga oldalára állítja, pedig a néni felismeri benne a Führert. Nem hiszi, hogy ő az, de azt igen, hogy ugyanazt képviseli!!!!!! és ez teljesen hitelesen van ábrázolva!!!!! Nem éreztem azt, egy pillanatig sem, hogy ez erőltetett lenne... SPOILER
Szóval, a könyv jó, a modern irodalom remekműve. Ha igazán keresnem kéne valami negatív jelzőt, azt mondanám: nem igen van befejezve. Vagyis, talán direkt van így. A történet nincs lezárva, az olvasó maga kell tovább vigye, mi lesz ennek a vége. 
Timur Vermes óriási tárgyi tudást mutat fel Hitlerrel kapcsolatban. Annyira mélyen benne van a témában, hogy még Hitler első világháborúban tartott kutyájának a nevét is leírta. És az általa lefestett Vezér képéről el tudom képzelni, hogy az Év Emberének válassza a New York Times, és hogy fanatikus harcosok ezrei meneteljenek akár a biztos halálba érte. Ahogy azt is, hogy lelkiismeret furdalás, vagy megingás nélkül parancsot adjon milliók lemészárlására. Ugyanis ebben a könyvben, és szerintem a valóságban is, Hitler nem ostoba, sőt. Intelligens, bátor, magabiztos, udvarias, kedves, barátságos... 
... és nagyon gonosz.

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr775590015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morviniuszka 2013.10.26. 18:01:09

Megvan neked ez a könyv?

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2013.10.26. 21:39:59

@Morviniuszka:
Igen, de max. a sorba állhatsz be, annyira kérték már kölcsön :) Felírtalak a listára ;)

Morviniuszka 2013.10.27. 11:20:01

@Xinaf: Ok, én ráérek. Még az Eragorn végét is kölcsön kel kérjem tőled. :D
süti beállítások módosítása