Utolsó kommentek

Az ajándékozásról

2009.09.11. 12:50 | Xinaf | 11 komment

Kényesebb ez a téma, mint aminek tűnik.
Ajándékozni sokféleképpen lehet. Egyrészt lehet spontán. Az ilyesminek mindenki örül, ha nem lappang sunyi szándék a szép gesztus mögött. Aztán lehet alkalmakkor. Születésnap, névnap, karácsony, stb. Ilyenkor megint csak két alternatíva van: meglepetés ajándék, óvatos puhatolózás után, amikor is kiderítjük, mit szeretne a másik, és ha anyagilag megoldható, megkapja. Nagy az öröm, nagy a boldogság, csak nem könnyű a feladat. Én jobban szeretem a másik alternatívát: "Mit szeretnél kérni erre és erre?" Ha a kérdezett ilyenkor olyat mond, amit nem bír az anyagi forrásunk, meg lehet neki mondani, és lehet keresni valami mást. Ha viszont meg tudjuk fizetni, szintén nagy az öröm, hisz azt kapja, amit akart.
Ezen kívül létezik még az udvariassági ajándék. Az ilyet, legszívesebben ott helyben pusztítanám el... arról beszélek, amikor ajándékozunk valamit, amit éppen találunk a boltba, nehogy már ne adjunk ajándékot felkiáltással. Ez akkor szokott előfordulni, ha az ajándékozott nem nyilatkozik, mit is szeretne. Sajnos azonban más sziutáció is van. És ezért kezdtem el írni a bejegyzést.
Sokat gondolkodtam, megírjam-e egyáltalán, de sajnos kénytelen vagyok, mert még most is előfordul, hogy rossz kedvem lesz miatta.
Szóval volt nekem egy hobbim. Az egyetlen igazi hobbim. M.A.G.U.S. kártyáztam, szaknyelven MK, erről írtam anno ITT.
Szerettem ezt a játékot nagyon. Időt, energiát és pénzt öltem bele. Elég tehetséges játékos voltam. Volt, hogy verseny elött, mikor megkérdezték a többiek, indulok-e, és igennel feleltem, kollekítve az volt a reakció: "Remélem nem kerülünk össze." Szóval sikerélményem volt.
Bulikat, cserkészfoglalkozásokat hagytam ki miatta. Paklilistákat gyártottam, játszottam msn-en... és sok pénzt költöttem rá. (Kb. 100 ezer forintot öltem bele mindenestül az évek alatt.)
Amikor jött a születésnapom, névnapom, a karácsony, stb, amikor ajándékot kap az ember, én mindig M.A.G.U.S. kártyát kértem. Mindig. És elöszőr kaptam is, többet, mint reméltem.
És soha többet. Amikor azt kértem, egyértelműen a tudtomra adták, hogy nem kérhetek. El sem tudtam mást képzelni. Ajándékokat kaptam, de nem örültem nekik, különösen az olyan ruháknak nem, amiket én szívem szerint sosem hordtam volna... nem vág a stílusomba. Ma már hordom, de nem szeretem.
Nem szeretem megjátszani magam, látszott is rajtam, hogy nem csattanok ki a boldogságtól. Azt vettem a legjobban a lelkemre, mikor egyszer komolyan beszélgettem erről valakivel. Egyrészt lebát kaptam, amiért látványosan nem örülök, és ez nem esik nekik jól. Ez amúgy igaz volt. Bár értékeltem volna, ha azt is figyelembe veszik, aminek én örülök. Hogy miért ne kaphatnék én mindig MK-t, azt a választ kaptam végül, hogy "Nem lehet mindig ugyanazt ajándékozni." A mai napig nem értem, miért nem. A lényeg valami olyasmi lehet, mint a ballagások, amik elvileg a ballagóknak szól, gyakorlatilag az iskolavezetés mutatja meg, milyen szép ballagást szervez. Én untam a sajátomat is. Gondolom kínosan érezték volna magukat, ha nem kapok elégé változatosan ajándékot. Azokon az ünnepségeken, ami akkor éppen nekem szólt.
Egy szó, mint száz, eladtam a gyűjteményem. Ezer és ezer indokot tudtam és tudok is mondani, miért. Valójában egyetlen oka van: anyagilag nem tudtam finanszírozni a dolgot, lemaradtam, és nem tudtam új lapok nélkül eredményes lenni a versenyeken.
Nem kellet volna sok, és még ma is játékos lennék. Ha a karácsonyt le is vonjuk, a születés és névnapkor kapott valamennyi kártya elég lett volna szintentartáshoz. És anyagilag néha még olcsóbban is kijöhetett volna. De drágábban soha. Ha tehetném, én máig kártyát kérnék.
Néha még ma is azon kapom magam, hogy hazamegyek, és nyúlok a mappám vagy a dobozom után, hogy paklit rakjak össze... és eszembe jut, hogy már nincs. Gyerekes? Igen. De bennem van. Ahogy az is, hogy néha kölcsön paklival még mindig járok versenyre, ha tehetem. Akár saját költségemen is, pedig nem nyerhetek semmit.
Kedves olvasók! Soha ne azt nézzétek ajándékozásnál, ti mit gondoltok a dologról, ha már megkérdeztétek, mit szeretne az ünnepelt. Ha határozottan csíkos zoknit kér, akkor is azt vegyteke neki, ha már ötödjére kéri, mert ő ezt szeretné!
Biztos lesz, akit ezek a sorok megbántanak. Sajnálom. Tényleg. Nem azért írom le. Nem is beszélek erről soha. Csak most már nem tudtam magamba tartani. Nekem sem esett jól, hogy örökre ott kellet hagynom az egyetlen valódi hobbimat.

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr61374995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mezeinewsee 2009.09.11. 13:49:01

Természetesen nem értek egyet :)
Butaság volt eladnod a gyűjteméynedet. én évekig nem kaptam motoros cuccot. Összespóroltam. Ha nagyon fontos valakinek a hobbija, akkor megteremti a hozzá szükséges pénzt (azt ne mondd, hogy havi 5000 Ft-nál többe került volna!).
Abban, hogy ha lehet, akkor azt adjuk ajándékba, amit a másik kér, abban egyetértek. Hogyha lehet... Metr pénzt adni nálunk nagyon nem divat (bár néha megtesszük), a kártya pedig gyakorlatilag ezt jelentette (kapsz X ezer Ft-ot, hogy kártyát vegyél belőle, hiszen mi nem ismerjük, te tudod, milyen kell).
Egyszerűbb lett volna megtartani a gyűjteményt, és saját pénzből fejleszteni tovább (ha az évi 2x 10 ezer megoldás lett volna, akkor ha havi 2-t ráköltesz, az is megoldás).

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2009.09.11. 16:08:15

@mezeinewsee:
ketmagus.hu/vasarlas.htm
Ezen a címen lehet postán rendelni kártyát. Ahogy azt anno mondtam is. Ez azért nem pénz adás... csak valahogy ez figyelmen kívül lett hagyva.

mezeinewsee 2009.09.11. 17:07:07

Ismétlem: "hiszen mi nem ismerjük, te tudod, milyen kell". Tehát csak úgy működőképes, ha te veszed meg magadnak (mindegy, milyen módon). Tehát ugyanúgy pénzadás az is, ha adok 10 ezer Ft-ot, hogy vegyél rajta kártyát, és az is, ha adok 10 ezer Ft-ot, hogy rendelj belőle kártyát.
Azt tényleg nem értem, ha ez volt a hobbid, miért nem fordítottál rá havi 2-3 ezer Ft-ot (hiszen a bontott paklis versenyt viszont mindig megkaptad, amikor kérted).

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2009.09.11. 18:38:26

@mezeinewsee:
Erre is tudtam volna megoldást:
- Nem értünk hozzá, milyen csomagot szeretnél?
- Krán törvényét.

Most már mondjuk mindegy. Amúgy fordítottam rá pénzt a havi zsebpénzemből. Mint írtam, pénzt öltem bele (a 100 ezer forint nem volt túlzás. Persze ebben benne van az is, amit erre kaptam, versenyestül.)

mezeinewsee 2009.09.11. 19:17:40

Nem értünk hozzá= az tsem tudjuk, vannak ilyen csomagok. Hozzánk eljutó infók: vannak LAPOK, amik neked kellenek. A CSOMAG mint vásárolható egység nekem is új, pedig én tudok a legtöbbet erről... Így volt egyszer: nem értünk hozzá, itt a pénz, vedd meg belőle... de ez másodszor, harmadszor már nagyon "putri" dolog.
Tudom, hogy fordítottál rá pénzt, de nem hiszem, hogy havi 2-3 ezerből nem tudtad volna szinten tartani a gyűjteményedet.

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2009.09.12. 01:39:50

A magam részéről, amikor ajándékot veszek valakinek, könyvben gondolkodom. Öcsémnek, anyámnak, apámnak évek óta könyvet veszek, vettem. Karácsonyra, születésnapra. Morelight-ék is könyvet kaptak nászajándékba. De azt hiszem még senki nem kapott tőlem olyan könyvet, amit utált volna, vagy amit úgy tett volna le, hogy kárba veszettnek érezte a ráfordított időt: igyekszem az általam vagy általam megbízhatónak tartott forrás által jónak tartott könyvek közül olyanokat választani, ami valószínűleg tetszeni fog annak, akinek szánom.
Ugyanakkor egyáltalán nem érzem emberiségellenes bűncselekménynek a pénzt mint ajándékot: még mindig jobb, mint a különböző borzalmas, műszálas pulóverek, a rikító színű, sosemveszemfel kategóriás ingek, két számmal nagyobb kesztyűk, stb.

@mezeinewsee: Bámulatos, hogy az internet segítségével mennyi minden megtudható egy hobbiról... ;)

mezeinewsee 2009.09.12. 12:20:19

@Alister: Persze, sok-sok idő befektetéssel... ami nekem nincs. Ez egy elég bonyolult játék, engem is érdekelt, de nem volt időm rá. Arra pláne nem volt, hogy úgy ismerjem meg a legújabb trükkjeit, hogy mellé még nem is játszom...

Morvin 2009.09.12. 17:26:09

lol. Nyuszi téged is érdekelne ez a fajta játék, ki se nézem belőled...xD

DrHentes 2009.09.12. 21:15:02

Én is sokáig kártyáztam a MAGUS-al és én is eladtam elajándékoztam a kártyáimat de nekem nem volt ez soha hobbim, ez csak kikapcsolodás és a társaság miatt játszotam. Igy én soha nem bántam hogy abba hagytam. Ha az ember deladja hobbiját hamar találhat mást amibe ugyan ugy költheti a pénzt mint atom. Remélem hamar találsz új hobbit.

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2009.09.14. 00:23:50

Javaslat az új hobbira: legyen az, hogy minden pénzeden drágaköveket és nemesfém dísztárgyakat vásárolsz, és elajándékozod magas, szemüveges barátaidnak, csak úgy, minden különösebb apropó nélkül... XD
süti beállítások módosítása