Utolsó kommentek

Dohányzás

2009.11.04. 22:57 | Xinaf | 6 komment

Kedves olvasók!

Őszinte leszek, jó oka volt annak, hogy elég régóta egy sort nem írtam. Annyi emberrel folyamodtam elmérgesedő vitába, hogy nem lett volna jó ötlet indulattal telve akármit leírjak.
Vita vita után. Tudom, velem nem lehet vitatkozni, le se írjátok.
Végeztem egy kis számolgatást, úgy gondoltam, érdemes ezt veletek is megosztani.
Egy doboz cigit számoljunk 500 ft-nak, mert olcsót veszek.
Én egy dobozt átlagosan 2 nap alatt szívok el, tehát 2 naponta 1000 ft a kiadásom.
Ez azt jelenti, hogy 2 hét alatt átlagosan 7000 ft füstölög el a levegőbe.
Ez átlagosan, 4 hetes hónapokkal számolva (ami elég pontatlan, mert általában ennél több) havi 14000 ft megy el gyakorlatilag a semmire.
Ez évi 168 000 ft-ot jelent.
Mivel kb. 7 éve dohányzom, ez azt jelenti, hogy durván 1176000 ft-ot dohányoztam el, erőssen sarkított számokkal. Tekintsük átlagnak. Leírom betüvel: egymillió száz hetven hat ezer ft.
Most számoljuk bele, hogy ez a vacak még egészségtelen is, függővé tesz, rossz szagot áraszt, és emiatt én is. Plusz negatív diszkriminációk, amiket nem dohányosok (még az emberek gyengeségeit akármilyen mértékig tolerálók is) általában helyeselnek. Gondolok itt pl. a vonatokra, ahol nem lehet dohányozni sehol. Ott sem, ahol nincs nem dohányzó.
Érdekes, hogy a drogosokkal néha elnézőbbek az emberek, mint egy dohányossal.
Egyszóval:
Le kell szokni.
A legnagyobb bajom a motiváció hiányával van... pedig muszáj lesz, mert januártól ismét emelkedik az ár. Mivel a fogyasztásom 14000 ft, de havi 5000-7000 ft-om van, már belehajszoltam magam pár komolyabb tartozásba is, aminek egy részét szerencsére sikerült törlesztenem...
Tehát le kell szokni. Ehez főleg akaraterőre van szükség. Igen ám, de mint mondtam: a motiváció... na, az nincs meg. Mert rágyújtani sajnos nem szar érzés.
Persze az nem jó, amikor lihegek, mint egy fújtató, mert gyalogolni kellet pár emeletett. Az sem, hogy nincs pénzem koncertre, sörre, játékokra, kártyára...
Egyetlen dolog motivált eddig annyira, hogy huzamosabb ideig ne cigizzek...ha volt barátnőm. No, a párom igyekeztem nem kitenni a cigi szagú szájnak (hol sikerült, hol nem), és az általánosan fincsi nikotin felhőnek, ami körülleng egy dohányost...
De januártól akkor sem fogom tudni finanszírozni, ha beledöglök. Egyelőre, 2009-ben pedig élek, ahogy élek. A leszokás egyelőre legyen a jövő gondja.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr941501321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morviniuszka 2009.11.05. 11:11:35

Lehet közhelyesen hangzik, de lehetne a motivációd maga Isten. Kérd tőle, hogy segítsen, és valamilyen formában úgyis fog.

Hobbitlány 2009.11.05. 15:40:02

Én támogatom akárki leszokását, így az a megjegyzésem, hogy ha 2 nap alatt szívsz el egy doboz cigit, akkor kétnaponta 500 Ft a kiadásod, így rögtön feleződik minden, még ne tántorítson el a leszokástól! :)

mezeinewsee 2009.11.05. 20:16:36

A dohányzás ellen szól az is, hogy bűn... ezt nem szoktam mondani a dohányosoknak, mert (gondolom) úgyis tudják. Senki nem kárhozik el (szerintem) azért, mert cigizik, de ugyanúgy bűnt követ el maga ellen, mint aki piál, drogozik, vagy mértéktelenül zabál. És nem mentesít senkit a bűn alól az, hogy általam igencsak tisztelt atyák is bagóznak...

Hilts 2009.11.05. 20:32:48

Én mindig azt szoktam mondani: nem kell más a leszokáshoz, csak akaraterő. A faterom 21 éve úgy szokott le a cigiről,hogy várt az orvosnál,és kiment dohányozni a rendelő elé,majd szívott egy slukkot, és azt mondta: Minek dohányzom? És azzal eldobta. Azóta kb.4 szál cigit szívott el...
Akaraterő kérdése az egész. Ha erősen akarod,sikerülni fog. És akkor nem kell még több pénzt elfecsérelni mindenféle tapaszra,meg elektromos cigire.stb.

Morviniuszka 2009.11.05. 21:35:30

@mezeinewsee: Ezt majd Isten eldönti, hogy bűn e vagy nem;) Ui.:Szerintem az.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2009.11.06. 16:11:28

Hé, emberek, örülök hogy támogattok, őszintén!
Csak egy rész mintha félre lett volna értve:
"A legnagyobb bajom a motiváció hiányával van..."
Ezt értem én úgy, hogy tudatosan, magam miatt nem akarok leszokni:(
Szomorú, de ez van.
Le kell szoknom, mert drága, mert bűn, mert drága, mert rontja az állóképességem, mert drága, mert büdös, mert drága, mert rákot okoz, mert drága, stb.
De ez az elhatározás sajnos nem belülről fakad. És itt a gond.
Amikor barátnőm volt, akkor belőlem jött, hogy ne akadályozza vagy károsítsa a cigi az esetleges közös jövőt. Most nincs barátnőm.
süti beállítások módosítása