Utolsó kommentek

Filmkritika: Star Wars - Skywalker kora

2019.12.28. 12:45 | Xinaf | komment

Címkék: kritika szomorúság nosztalgia faktor

Én TÉNYLEG nyiltottan álltam hozzá. Én TÉNYLEG adtam egy esélyt a trilógia lezárásának. Az előző filmekben voltak gondok, hibák, következetlenségek, stb. De Star Wars rajongói mivoltomból fakadóan SZERETNI AKARTAM ezt a filmet.

Nem sikerült.

A Star Wars - Skywalker kora talán az új trilógia legrosszabb alkotása, pedig erős a verseny.

Sajnos ezt nem lehet spoiler mentesen, ezért mostantól a kritika SPOILERES!

Az alaphelyzet, hogy Palpatine újra él. Hogyan? Miért? 

A Sithek ősi bolygója nem az Exegol, hanem a Koriban. Ez egyébként a Disney kánonjának része, melyet a Disney maga rúgott fejbe.

Hogyan épített Palpatine ekkora, több száz csillagrombolóból álló flottát? Kik építették? Honnan szerzett nyersenyagokat hozzá? Honnan van legénysége? (Egy csillagromboló legénysége kb. 5000 fő.) Ki képezte ki őket erre? Hogy kerültek a víz alá? Hogy lehet, hogy mindegyik egymagában felér a Halálcsillag erejével?

Ha Luke Skywalker kivetülése az előző filmben (aminek keretében még BESZÉLNI IS TUDOTT a környezetével) akkora energia befektetést jelentet, hogy ebbe kvázi bele is halt (de ha nem ebbe halt bele, ez nem derül ki a filmből, legalábbis nagy szó, Kylo maga is megdöbben) miért lesz ebben a részben szánalmasan semmiség? Ez alatt azt értem, hogy Kylo és Rey képesek voltak nemhogy fél galaxis távolságból beszélni, de már vívni is, sőt, tárgyakat egymásnak passzolni. Ez lényegesen nagyobb valami, mint amit Luke csinált.

Palpatine mióta ennyire önzetlen híve a Sith ideológiának? Miért fontosabb neki a Sithek birodalma, mint a saját élete? 

Mióta tudnak Sith nagyurak a haláluk után is támogatni bárkit? És miért tenne ilyet egy önzésre épülő filózófia követője? Mióta tudnak Qui-Gon előtt élő jedimesterek erőlélekként visszatérni és bárkit is támogatni? Meg egyáltalán mióta jelennek meg olyannak, aki nem ismerte őket? A fenti kérdések alapján mi volt ez az egykori Sithek vs egykori Jedik meccs?

Miért jó megoldás az is, ha nem ölik meg Palpatine-t, és az is, ha megölik?

Miért tud Palpatine egy bolygó trónszékéből fél flottákat elpusztító villámokat lőni?

De ha már tud, miért nem tud ezzel áthatolni két fénykardon?

De ha már nem tud velük áthatolni, miért nem céloz mondjuk lábra?

De ha már nem teszi, miért nem hagyja abba a villámlövelést, és lövi ki egy erő taszítással Reyt a francba?

Ha kiszívta két ember életenergiáját, miért nem halnak meg?

Meg egyáltalán, miért nem szívja továbbra is az energiájukat, ami láthatóan hatékony volt ellenük?

És ha már annyira fanatikus villámvető az öreg, ugyan miért nem azzal nyírja ki Kylo-t?

Miért jelenik meg Han Solo? Vagy inkább mitől? És hogyan?

Az evokok az után, hogy lézerfegyvek ellen harcoltak, miért maradtak meg a pattintott kő fegyvereknél?

Továbbra sem tudjuk meg, hogy került Anakin egykori fénykardja a kis lényhez, aki az Ébredő erőben Reynek adja. 

Azt sem tudjuk meg, miért van lelke a fénykardnak.

De mivel Darth Vader sisakja is valami ilyesmi, így végül is mindegy.

Leia miért hal bele abba, hogy egyetlen szót a galaxis másik felébe küld? Ő is Vader lánya, vagy mi...

De ha már meghal, akkor miért csak órákkal később tűnik el a teste?

Kylo miért is tér át a jó oldalra? Nincs valódi oka. Attól, hogy az anyja hangja a nevén szólítja? Attól, hogy Rey miután leszúrja meggyógyítja, és otthagyja űrhajó nélkül? Vagy attól, hogy behalucinálja az apját? 

Apropó, honnan szerzett Kylo működő TIE vadászt?

Miért nincs egy valódi áldozat sem a filmben? Csubakka meghalt... jah, nem. C3PO feláldozta az emlékeit... jah, nem. Finn feláldozta magát... jah, nem. Még Vader áldozata is értelmetlenné vált emiatt a film miatt, 36 évvel később.

SPOILER VÉGE

Közel sem az összes hiba amit most felsoroltam. De nincs kedvem tovább elemezni, mert csak felhúzom magam rajta.Volt olyan jelenet ami tetszett, szó se róla, de ez az Álom.net című audiovizuális mocsárra is igaz.

A legszomorúbb az egészben, hogy régen egy Timothy Zahn nevű úriember írt egy olyan folytatást az eredeti trilógiának, amit kicsit ki kellett volna pofozni, és aktualizálni az előzmény trilógia és pár animációs sorozat alapján, de a rajongók maguk alá vizeltek volna tőle, a sztori izgalmas és saját kereteiben logikus, régi és új szereplők egyaránt vannak benne, és látványos űrharcok és fénykardpárbajok szerepelhettek volna benne.

Ez lehetett volna  Thrawn trilógia.

birodalom_orokosei.jpg

A könyv fülszövege ez volt:

Öt év telt el azóta, hogy a Lázadók Szövetsége elpusztította a Halálcsillagot, legyőzte Darth Vadert és a császárt, és a Birodalmi Csillagflotta maradványait a galaxis egy távoli szegletébe űzte. Leia hercegnő és Han Solo Jedi ikreket várnak. Luke Skywalker pedig első lett az új Jedi lovagok sorában.

Sokezer fényévnyire innen a császár utolsó megmaradt hadura átveszi a hatalmat a birodalmi flotta szétszórt maradványai felett, és miután felkészítette erőit a háborúra, megcélozza az Új Köztársaság szívét. A birodalmi admirális olyan létfontosságú felfedezéseket tesz, melyek romba dönthetik mindazt, amiért a lázadók oly sokáig küzdöttek. A kirobbanó összecsapás hősies kalandjai, rejtélyei és galaktikus léptékű eseményei egy olyan történetté állnak össze, mely méltán lett a Star Wars sorozat hivatalos folytatása.

Oké, az öt év 30 kellene legyen, és ha nem is fogadjuk el ezt a sztorit jobbnak, de rosszabbnak sem mondanám. 

Siratom a Star Warst, ami az első valódi rajongásom volt. Gyerekként láttam (mint a legtöbben), és ez volt éjelem és nappalom. Rengeteget agyaltam, történeteket írtam hozzá fejben, elemeztem, információt gyűjtöttem a világról (internet nélkül ez tényleges könyvtárazást és kutatómunkát jelentet ám!), szóval igazán rajongtam érte.

Az előzmény trilógia szerintem egyáltalán nem volt rossz, ugyanazzal a lelkesedéssel néztem és gondolok rá a mai nap is. Jó, Jar-Jar halálának elmaradása fáj, de hát semmi sem hibátlan. Értem, hogy sokan miért szeretik kevéssé vagy utálják. Én szerettem.

De ez az új...

Kénytelen vagyok elfogadni a tényt, hogy Star Wars rajongásom már nem a régi, és a helyét kiütéssel átvette a Marvell filmes univerzuma, ahol a gyengébb alkotások (mint pl. Thor 1-2, Vasember 1-2, Amerika Kapitány 1) is messze verik az új trilógia bármely részét, de még a borzalmas Hulk film sem rosszabb mint ezek bármelyike.

Oh, voltak dolgok amiket szerettem az új trilógiában. Luke bukását mint jedi mester kifejezetten szerettem. A régi nagyok alakításai is mind rendben vannak. De összességében...

Gyenge. 

És az a baj, hogy jó is lehetett volna. 

"Minden meghal egyszer, még a csillagok is kihunynak."

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr7915368944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása