Utolsó kommentek

A magyar demokrácia

2010.12.17. 00:12 | Xinaf | Szólj hozzá!

Címkék: politika filozófia

Ezt a bejegyzést már napok óta meg akarom írni, de sosincs rá időm. De most...

Anno az iskolában, igen, az újságíró képzésen (és elötte az intézményi kommunikátor szakon is) tanultam a hármas hatalmi elvet.
Ez valahogy úgy szól, hogy a demokráciáról akkor beszélhetünk, ha a három hatalmi ágat (törvényhozás, bíráskodás, végrehajtás) egymástól teljesen szétválasztjuk, és egy negyedik (média) felügyeli állandóan, nehogy valami baj legyen (pl. diktatúra).

És most üdvözöljük 2010 végén, Magyarországon!

Törvényhozás - A FIDESZ 2/3 gyakorlatilag akkora fölény, hogy semmilyen kontroll nincs felette. Pipa.
Bíráskodás - Megint csak a FIDESZ most ültetett be a székbe minimum 9 évre egy főügyészt, akit csak egy másik 2/3-os párt tud leváltani. Pipa.
Végrehajtás - Nemrég váltották le a belügyminisztert és a rendőrség vezetőségét is. De érdekes... Pipa.
Persze nem kell aggódni. Hiszen ott a negyedik hatalmi ág, ami felügyeli a rendet... a médiatanács hány százaléka is FIDESZ-es? Jah... 100%-a... Pipa.

Nos, mielött félreértés születne, én nem mondom azt, hogy diktatúrában élünk. Azt mondom, Orbán Viktoron múlik, hogy éljünk-e abban! És félreértés ne essék: senki sem tudná jelenleg itt megakadályozni, ha így döntene.
És azért akad pár csúnya dolog, már így, a kormányzás legelején is. Pl., hogy érdekes, visszaható törvényt hoztak. 98%-os különadó. Most lényegtelen, támogatom-e ezt, vagy nem. De olyan törvényt nem szabad hozni, ami visszamenőleg hat... most őszintén, ha kivetnek egy blog adót, mondjuk visszamenőleg 2000-ig, akkor mi van? Az, hogy mindenki, aki 2000 óta egysze ris blogolt, fizet. Morbid példa, de érthető szerintem. És, most nem érv, hogy ez hülyeség... az elv a lényeg. Hogy megtehetnék.
Elszart világ az, ahol konkrétan egy ember kényén-kedvén múlik a jövőm... még akkor is, ha azt az embert Orbán Viktornak hívják... Nekem mindenesetre ugyanaz a véleményem, mint az Alvin és a Mókusoknak:

"Az ifjúság drogozik, az ér vágás a farc
Beindul a választás, kezdődhet a harc
Pofáznak a szebb jövőről, ugat a sok csürhe
Hogyha rajtam múlna, az egész ülne"

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr222520929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása