Utolsó kommentek

Katolikus és Ortodox közeledés

2012.02.04. 21:24 | Xinaf | 5 komment

Címkék: video vallás

Sok katolikus és ortodox fórumot is olvasok (hisz görögkatolikusként valahol ennek a kettőnek a határán helyezkedem el vallásilag - még ha ez sokaknak nem is tetszik), és bizony, elkeserítő, mennyire ellenségesen tudnak viselkedni akár a katolikus, akár az ortodox hívő testvérek.

Mindkét oldalon találhatóak sérelmek, de ma már illene a régi sebeken túllépni. Én, aki rajongva szeretem az Egyházat és a Liturgiát is, néha csak kapkodom a fejem.

Éppen ezért volt jó látnom, hogy a sok gusztustalan, Krisztus nélkülöző, lejárató kampány mellett, legalább az egyházi vezetők bölcsek.

Íme egy videó, ahol Őszentsége II. János Pál pápa és Őboldogsága Teoktist román pátriárka találkoztak,1999-ben:


Egy dolgot kiemelnék a videón: látható, hogy az ott lévő román ortodox papok KEZET CSÓKOLNAK a szentatyának. Ez egyértelműen azt jelenti: elismerik, mint papot, mint főpapot. Ne finomítsuk, elismerik, mint akinek az áldást adó keze, Krisztus keze.

Hasonlóan örvendeztem, mikor Kocsis Fülöp görögkatolikus püspök találkozott Pocsajban, Siluan Manuila gyulai román ortodox püspökkel, vagy mikor 2007-ben II. Alekszij orosz pátriárka fogadta Erdő Péter bíboros atyát.
Elmondhatjuk, hogy az irány jó! Napjainkban is folyamatos a különböző ortodox és katolikus felekezetek közeledése egymáshoz, ami igen dicséretes.
Nem csoda szerintem, ha ezek után megharagszom az ilyen felháborító szenny műsorokon, ami csak arra jó, hogy elmérgesítse a kapcsolatot az ortodox és más keresztény egyházak között.

Zárásként idézzük fel Kiril pátriárka 2010-ben megjelent, emberi szabadságjogokról szóló könyvében írt gondolatát:

„A pápával ugyanazon a véleményen vagyunk az ember méltóságának védelmét illetően Európában, mellyel kapcsolatban elmondhatjuk, hogy ma a katolikus és az ortodox egyház az egyedüli szövetséges a szekuláris és liberális ideológiák elleni küzdelemben. Olyan ideológia ez, mely a kereszténységet társadalmi és közösségi szempontból jelentéktelen sorsa próbálja ítélni. „A modern nyugati társadalom a magánélet keretei közé száműzi a kereszténységet, még veszélyesebb módon, mint ahogy azt a szovjet rezsim tette annak idején a mi országunkban. Ahhoz, hogy ezt a harcot megnyerjük, az Egyháznak komoly és előítéletektől mentes párbeszédet kell folytatnia a világi és liberális társadalommal, azzal a feltétellel, hogy az nem esik az „egyoldalúság” kísértésébe”
- Kirill, Moszkva és egész Oroszország patriarchája -

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr874065938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2012.02.23. 09:37:43

""A modern nyugati társadalom a magánélet keretei közé száműzi a kereszténységet""
Ezt az egyházaknak illene megköszönnie. A történelem során az egyházak szellemi hanyatlása mindig azzal kezdődött, hogy a papok a kelleténél (azaz a lehető legminimálisabbnál) nagyobb mértékben ártották magukat a világi dolgokba.

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2012.02.23. 09:58:26

A Hagymakupolás honfoglalás Székelyföldön műsorhoz: ez nem egy tisztán vallási konfliktus, hanem (mint ahogy az szokásos a Balkánon) egy vallásinak álcázott etnikai. Amihez, legalábbis a műsor szerint, a román ortodox egyház lelkesen asszisztál (ami talán nem a keresztényi szeretet ismérve).
Amúgy pont az ilyenek miatt kéne az egyházaknak (az összesnek!) a lehető legtávolabb tartaniuk magukat az államoktól (az összestől!). Jó, a katolikusok és a Vatikán esetében tehetünk kivételt, de ennyi.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2012.02.23. 16:16:19

@Alister:

Szerintem nem baj, ha az Egyház világi témákkal is foglalkozik, lásd az Egyház és politika tartalmú írásom.
A nagy vallások (Zsidó, Iszlám, Buddhizmus, Hinduizmus, Kereszténység) mind adnak egyfajta erkölcsi rendszert. Ha a világban feltűnnek más erkölcsi normák, amik esetleg ellentétben állnak az enyémmel, a minimum, hogy szót emelek az enyém érdekében.

Érdekes amúgy, hogy az nem zavarja az embereket, hogy egy bizonyos réteg már 1-3 éves korban a szexualitásra nevelné a gyereket, de az igen, hogy a keresztény egyházak elítélik az abortuszt.

A hagymakupolás honfoglaláshoz:
Nem értem, miért zavarja a határon túli magyarokat, hogy sok ortodox templom épül. Nincs megtiltva, hogy más felekezethez járjon bárki is. Vannak más templomok, tehát ellehetetlenítve sincs. Pusztán az ortodox egyház van támogatva, de én nem értem, hol van itt a baj?
Ha Magyarországon minden falura jutna 2-3 Református templom, és a városokban is emelnének még 5-6-ot, az sem zavarna.

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2012.02.26. 12:09:22

@Xinaf: Nem azt mondom, hogy az egyház ne foglalkozzon világi témákkal. Azt mondom, hogy az egyház ne avatkozzon bele az állam dolgába (és fordítva: az állam se avatkozzon bele). Pont azért, mert a történelmi tapasztalatok alapján az egyház(ak)nak árt a legtöbbet, ha ilyesmivel foglalkoznak. Lásd a spanyol inkvizíciót: az egyház aláfeküdt a legkatolikusabb királyoknak, és elvtelenül kiszolgálták a politikai érdekeiket; az inkvizíció a mai napig előkerül, ha valahol ekézni kezdik az egyházat.
//A másikra (állam ugat az egyház dolgába) példa az invesztitúra harc: a valaha volt legnagyobb feudális állam, a Német-római Császárság gerince is beleroppant az egyházzal való folyamatos huzakodásba (ami törvényszerű volt, mert egy szervezetet, ha nem irtod ki, nem győzhetsz le).//
Amúgy a személyes véleményem, hogy ha lenne egy valóban a keresztényi értékeket megjelenítő és képviselő párt, akkor sem lenne szükséges ennek támogatására buzdítani a templomokban, hiszen ha valaki érvényre akarja juttatni a keresztény értékrendjét, akkor amúgy is odaszavaz, ha meg nem, akkor amúgy se veszi komolyan a pap szavait az "egész országot az örök kárhozatba kormányzó kommunista" (szó szerinti idézetet hallottak!) veszélyről.

***

A hagymakupolás honfoglalás:
Mondom, vallásinak ÁLCÁZOTT etnikai konfliktus. De jó, akkor kissé konkrétabb leszek. Nem az a bajuk ott, Székelyföldön, a SZÉKELYEKNEK, hogy ortodox templomok épülnek, hanem hogy az ortodox templomokat követik az ortodox ROMÁNOK, és így tovább torzul a terület etnikai jellege. Nagyjából az egész Balkán (itt: a Kárpátoktól délre az egész hóbelevanc) egyik központi problémája, hogy a nagy társadalmi törésvonalak (nemzetiségi: horvát-szerb, székely-román, bosnyák-szerb,albán-szerb, stb; vallási: katolikus-ortodox, protestáns-ortodox, muszlim-keresztény, stb; gazdasági: gazdag-szegény; politikai: többség-kisebbség; stb) egymással párhuzamosak, amelyek így felerősítik egymást, és elszigetelik a társadalom rétegeit. Értsd: döntően katolikus, átlagosan gazdagabb horvátok és döntően ortodox, átlagosan szegényebb szerbek, alapvetően muszlim albán kisebbség és alapvetően ortodox szerb többség (illetve Koszovóban a többség-kisebbség arány már fordított, de az elv változatlan), és igen, jellemzően protestáns vagy katolikus székely kisebbség és jellemzően ortodox szerb többség.
Ebből következően az erre fogékonyak számára a szerbek(/horvátok/románok/bosnyákok/stb) nem csak másként beszélő horvátok(/szerbek/székelyek/albánok/stb), hanem mocskos eretnekek(/gyaurok/hittagadók/Róma vagy Moszkva bérencei/stb), akik ráadásul elnyomnak és "ellopták(/el akarják lopni) a MI földünket", ráadásul még gazdagabbak ("a MI szívünk zsírján híztak kövérre!") vagy szegényebbek ("a MI véres verejtékkel szerzett javainkat akarják!") is. Nem azt állítom, hogy ez speciális balkáni jelenség (khm, szegényebb katolikus ír kisebbség és gazdagabb protestáns angol többség, nem is olyan régen), de ott hatványozottan van jelen, ráadásul a szocializmus alatt ezeket a belső ellentéteket az állam vagy elfojtotta (Jugoszlávia) vagy az egyik oldalra állt (Románia).

A másik szempont, hogy egy kisebbség megmaradása (be nem olvadása) szempontjából kulcsfontosságú minden, akár még olyan apró(nak tűnő) különbség kihangsúlyozása. A vallás a kulturális identitás megőrzésének hagyományos eszköze. Lásd a zsidókat. A zsidó kultúra túlélte központjának legalább három alkalommal történő megsemmisítését, a babiloni fogságot és a diaszpóra (a többségi társadalom részéről időnként államilag is kezdeményezett/támogatott pogromokkal terhes) majdnem kétezer évét, gyakorlatilag a vallási tanításokba való kétségbeesett kapaszkodásnak köszönhetően.
Ennélfogva minden kisebbség a megtérítésükre irányuló minden próbálkozást úgy fog tekinteni, mint a kulturális identitásuk elleni merényletet, amivel a többségi társadalom akarja beolvasztani őket magába. És, legyünk őszinték, az, hogy a kisebbségek (kisebb-nagyobb mértékben) paranoiás(n)ak (tűnnek), egyáltalán nem azt jelenti, hogy ne lenne igazuk. Az esetek többségében. Úgy 95%-ban. Vagy többen. Lásd az egyházak és az államok fajtalan kapcsolatáról fentebb írtakat.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2012.02.26. 20:44:38

@Alister:

Na, ÍGY tiszta az érvelésed, és alapvetően egyet is értek. Valóban nem kellene beleszólni ténylegesen egymás dolgába. Viszont szerintem itt most nincs erről szó. Magyarországon egyik vallás, vagy egyház sem bír elég befolyással ahhoz, hogy tényleges nyomást gyakoroljon bármely kormányra. Ezt amúgy nem panaszképpen mondom, hanem tényként.
Jelenleg a Katolikus egyház és az Ortodox egyházak is foglalkoznak világi témákkal, de tényleges beleszólásuk gyakorlatilag semmibe sincs. Hiszen, bár ellenzik pl. a homoszexuális felvonulást, azt ugyanúgy megrendezik évről évre. Ellenzik Dan Brown-t, de ennek ellenére továbbra is árusítják a könyveit. Ellenzik az abortuszt, de ez továbbra sem törvénytelen, sőt, ellenzik a nemváltoztató műtéteket, amik szintén teljesen törvényesek.
Azt, hogy ezeket elítélik, vagy hogy ezek ellen felszólalnak, egységes szervezetként, megreked a "foglalkoznak" vele szintjén, és szerintem emiatt viszont senkinek nincs oka tiltakozni.

Hagymakupolás honfoglalásról:
Igen, értem én, hogy itt mindenféle politikai és etnikai kérdésekről is szó van, csak ugye én a kereszténységemet (ami lelkületileg ugye keleti keresztény lelkiség) fontosabbnak tartom nemzeti hagyatékomnál. (Na, nagy pofont a nacionalista énemnek!) Ha ortodox templomok építésével rá lehet bírni ortodox román családokat, hogy eddigi életüket hátrahagyva Erdélybe települjenek, akkor ott nagyon komoly a vallási élet...

Mindenesetre, azt biztosan tudom, hogy ha Magyarországon, Gyulán (nagyon jelentős Román kisebbség, már-már többség lakta város, és a lakosság nagy százaléka román ortodox, még a magyarok között is) és az agglomerizációjába eső falvakban elkezdenének nyakra-főre katolikus templomokat építeni, szerintem kutya nem költözne ezért oda.
A filmet megnézve, úgy láttam, hogy a megszólaltatott ortodox papok és szerzetesek igen barátságosak voltak mindenkivel, csak éppen - el nem ítélendő módon - örültek, hogy a hitük terjedését nagy eszközökkel támogatták. Ha abból indulunk ki, hogy a román állam dróton rángatott bábja az ortodox egyház, és a probléma valós, akkor sincs jó irányból megközelítve a dolog.
Gyakorlatilag a magyar nemzeti identitás miatti aggódás mellet ugyanis erős ortodox ellenes felhangot is kapott a dolog, és ez az, ami szerintem távol esik Krisztus tanításától.
Uff, én beszéltem :D
süti beállítások módosítása