Utolsó kommentek

Görögkatolikusok Ma(gyarországon)

2012.03.12. 21:49 | Xinaf | 1 komment

Címkék: vallás

100 éves a Hajdúdorogi Egyházmegye, és ezáltal 100 éve van magyarországi vezetésű Görögkatolikus egyház.

Emellett nem mehetünk el szó nélkül. Azért sem, mert rengeteg megnyilvánulása van ennek a közéletben, elég talán az példának, hogy a Magyar Posta egy különleges bélyeget is kibocsájtott ezen alkalomból:

100_eves_a_hajdudorogi bélyeg.jpg De hogy kik is a görögkatolikusok? Ezzel a témával sokkal okosabb emberek is foglalkoztak már, mint én. Azt tudom, hogy a görögkatolikusok nem ortodoxok, de nem is római katolikusok. A Katolikus Egyház teljes jogú rítusa, mely az ősi, keleti hagyományok szerint végzi szertartásait, és tartja böjtjét. Elvileg. Ebben az ortodox egyházakra hasonlít. Viszont elfogadják a pápát az "első az egyenlők között" elv alapján az Egyház fejének, és Krisztus főpapjának, illetve elfogadják a katolikus tanítást.

greek+chatolic.jpg (Jobb klik a képre: kép megjelenítése - akkor jobban látszanak a kis ábrák)

Én magam is a görögkatolikus rítus szerint tudok eljutni az Istenhez... vagyis, pontosítok: a II. Vatikáni Zsinat által is kért ősi hagyományokat betartó görögkatolikus rítus Liturgiáján (ÉS NEM SZENT MISÉJÉN! A mise római katolikus Istentisztelet. Szentségileg megegyezik a Szent Liturgiával, de ne keverjük a szakszavakat. Semmi bajom nincs amúgy a misével, de a kettő éppen úgy nem egyezik meg, mint ahogy a görögkatolikusknál nem plébános, hanem parókus van, és nem plébánia, hanem parókia.) tudok felemelkedni az Istenhez.

Szóval, örüljünk, hogy van a Katolikus Egyháznak egy ilyen üde színfoltja, ami próbál híd lenni kelet és nyugat közt, még ha nem is megy neki sajnos :(

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr324312919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása