Utolsó kommentek

"Akik az árnyékok mögött élnek"

2012.07.09. 18:54 | Xinaf | Szólj hozzá!

Címkék: zene video dalszöveg

Az utolsó bejegyzésen felbuzdulva, összeírok pár számot, ami jól jellemzi azokat a fiatalokat, "akik az árnyékok mögött élnek". Pernahajder, tolvaj, bűnöző, csirkefogó, rabló, huligán, strici, kurva... ismerjük. Ez egy olyan rétege a társadalomnak, amit a média és általában a közvélemény igyekszik jelenségként, és nem személyként bemutatni.

A keresztény embernek feladata az elfogadás, a tolerancia, a szeretet. Tudom, hogy az olvasóim közül többen is szeretnek, illetve szeretnének majd a balhés fiatalokkal foglalkozni. Ez nagyon helyes, nagyon hasznos, és nagyon veszélyes.
Jó, mert meg lehet mutatni nekik, hogy van remény. Hogy nem az a sorsuk, hogy a társadalom szemete legyenek. Hogy ők is értékes emberek, vagyis, ők is válhatnak értékes emberré. Mert Istennek nincs lehetetlen, és akik hozzá fordulnak, azokat megsegíti. A mindennapok hősei, akik képesek egy ilyen balhés kamaszt elvezetni hozzá, névtelenül, és ismeretlenül élik a mindennapjaikat. De micsoda jutalom várhatja őket a Mennyben...

Nézzük hát Xinaf daloskönyvét. Azokról, "akik az árnyékok mögött élnek" Az első három dal az OSSIAN zenekar repertoárjából került ki, aki nem szereti a heavy metált, az se ijedjen meg: lesz más is :) De szerintem érdemes az ezekről írtakba is beleolvasni, esetleg meghallgatni. 

Legyen miénk az élet - Ebben hangzik el az a sor, amit címül választottam. Az Ossian zenekar a legenda szerint ezt a számot Antal Józsefnek írta, mikor már megérkezett a rendszerváltás. Ez a dal azonban ma rólunk, felnőttekről szól. A magas politika egy dolog, nekünk a saját életünkben, szívünkben, környezetünkben kell rendet tenni. Nem várhatjuk tovább, hogy ezt a politikusok elvégezzék helyettünk.
Idézet:
"Akik az árnyékok mögött élnek, mind eljöttek Hozzád
Akik csak titokban remélnek, hogy van még Igazság
Akik már senkitől sem kérnek, most ők hívnak Téged
Legyen miénk az Élet"

Magányos angyal - Egy öngyilkosság lírai története. A végső elkeseredésről szóló dal. Ezt érezheti, aki úgy véli, már nincs értelme az életének. Mert nem szeretik.
Cserkészvezetőként elhatároztam, hogy nálam nincs olyan gyerek, akit kidobnék. Aki hozzánk akar tartozni, az jöhet, akkor is, ha csúnya, akkor is, ha buta. Ha ügyetlen, ha szegény, ha gyáva. Isten minden embernek értékeket adott, csak meg kell találni. Nagyon figyeljünk rá, hogy keressük, mi szerethető van a másikban.
Idézet:
"Tudta jól, nem értették
Soha nem szerették
Szíve mélyén vak remény
De ha elment, nem keresték"

Ítéletnap - Ez a kőkemény zenével dolgozó heavy metál szám gyakorlatilag egy társadalom rajzot készít nekünk. Ijesztően pontosan mutatja be, hogyan élnek százak, ezrek, ma is, 21 évvel a megírása után. Ha a durva riffek mögé nézünk, és megvizsgáljuk a szövegét, láthatjuk, hogy ez egy válasz egy nem is olyan kis tömeg néma sikolyára. És ez a sikoly így hangzik: "Nem bírom tovább, elegem van, mindenki kapja be, a világ szar!" És erre nem valami szaharinos cukormadzag jön, a csodás életről, hanem egy igaz, és már majdnem durva zene és szöveg. De sikolyra kb. ez a válasza: "Nem vagy egyedül, ne add fel, tedd jobbá az életed!"
Idézet:
"Szemben álló két nemzedék,
Apák és fiuk, mint föld és ég
A legtöbb felnőtt kiégve él
A szemétdomb csúcsa! - Szánalmas cél!"

Tovább - A világtörténelem leglázítóbb számát sikerült megalkotnia a Pokolgépnek. És ezzel a legveszélyesebbet is. Ugyanis sokan érzik azt, hogy nem bírják tovább, és bárhol jobb, mint otthon. Mert pl. isznak a szülők. Vagy éhezik a család. Vagy csak utálják a gyereket.
De ha nem ítélkezni akarunk a zenekar felett, rájövünk: valóban sokakban játszódnak le ilyen érzések. És attól, hogy nem beszélünk róla, még ezek a gondolatok léteznek!
Idézet:
"Ha úgy érzed, hogy otthon már nem bírod így tovább
Menj el, és ne várj
Ha azt hiszed, hogy máshol egy boldogabb élet vár
Menj el, és ne várj"

Ítélet helyett - Szerintem kevesen vannak, akik ne ismernék ezt a gyönyörű, gyomorszorító balladát a Pokolgéptől. A téma annyira telitalálat, hogy még rapperek is feldolgozták (Majka konkrétan), és a klipben maga Kalapács József is szerepet vállalt. Mert a zene szinte másodlagos. Minden subkultúrában lesznek, akik vadnak születtek. Akiket az utca nevelt. Sokan magukénak érzik a számot, de szerencsére csak kevesekre igaz teljes egészében. És azt ki kell emelnem: végre valaki megénekelte, hogy SZERESSÉTEK A GYEREKEKET!
Idézet:
"Vadnak születtünk, az utca nevelt
Senki sem vigyázott ránk
A beton házak között nem várnak csodák
Így lettünk mi megátkozott nemzedék"

Fémszívű - Kicsit más zene, az Edda klasszikusa. A lemezen Fémszívű fiú volt a címe, ami azért vicces, mert egy lányról szól, aki örökös rajongójuk volt, és fiatalon halt meg. Az ő emlékének íródott a dal... de hányan magukra ismertek.
Az Edda volt minden idők legsikeresebb magyar zenekara, nem véletlen. A valóságról énekeltek, nevén nevezvén a dolgot.
Ma, Magyarországon is százszámra élnek fémszívű emberek. Akiknek nincs hova mennie. És lehet, hogy könyörtelen rabló, de ha magányosan meghallgatná ezt a dalt, jó eséllyel nem állná meg könnyek nélkül...
Idézet:
"Fejed fölött múlnak el az évek,
Nem tudod mi lesz még belőled,
Apád szavai mind lekoptak rólad,
Érzed, nem szeretnek, átnéznek rajtad."

Rossz vér - Bill kapitány egy életet vázol fel, melyből szintén rengeteg van. Mármint ilyen életből. Pedig itt sem a vére volt rossz a srácnak, akiről szól. Csak a környezete. Nincs mit írni róla, meg kell hallgatni.
Idézet:
"Anyám nem kapott virágot
Apám keze odavágott
Aztán elhagyta a családot..."

Ezt kapd ki Krupke! - A West side story musicaléből van ez a részlet. A sztori ismert, logikus is szerintem, hogy jól mutatja be az elkeseredettek bandaéletét. Bár vidám, könnyed szám, ameddig bele nem gondolunk, miről is énekelnek ezek a fiatalok? Valami ilyesmit gondolnak a maiak is a rendőrfőnökről, a politikusokról, és a többi felnőttről, akibe csalódtak.
Idézet:
"Hát... ezt kapd ki, Krupke, és tartsd a pofád!
Most megtudtad, hogy kinek kell a simlis dumád!
Egy munka még vár rád, s ez kedves kis hír...
Hé, fatökű Krupke,
nyald ki!!!!"


Kedvcsinálónak ennyi is elég volt. Úgy gondolom, érthető, mit akartam megmutatni. Ha valaki kevesli, tudok mutatni akár 20 hasonló témájú számot, különböző előadóktól. Remélem, hogy az Úr megteremti majd a lehetőséget, hogy ezeknek az embernek a segélykiáltására felelhessek, mondjuk egy ilyesmi gondolattal:

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr294638408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása