Utolsó kommentek

Véleményem a sátánizmusról

2007.07.24. 18:00 | Xinaf | Szólj hozzá!

Címkék: vallás filozófia

Ma két fajta sátánizmust tartunk számon. Az egyik irányzat a sátánt imádó vallási szekták által alkotott "vallás", a másik a "church of satan" nevezetű "ateista sátánizmus"

Sátánizmus

Az 1966-ban megjelent The Satanic Bible (Sátáni Biblia) című könyvben a szerző, Anton Szandor LaVey határozta meg először a sátánizmust vallásként, majd 1969-ben megalakult a Church of Satan (Sátán Egyháza), amely hivatalosan elismert egyház az Amerikai Egyesült Államokban. A sátánista vallásban Sátán nem ember külsejű istenség, hanem szimbóluma és egyesítője mindazoknak a tulajdonságoknak, amelyeket a sátánista nagyra becsül, mint amilyen például az önállóság, a sikerorientáltság, az önmagunkkal szembeni tökéletes őszinteség.
(Wikipédia)

Kezdjük az elemzést:
A sátánimádó sátánisták rengeteg különféle szektákba szerveződnek. Számuk változó, ahogy szertartásaik, törvényeik is. Hasonlóságuk anyiban létezik, hogy mind a sátánt, a kereszténységben és más vallásokban megjelenő rosszat imádják, illetve általában van valami összetartozást hírdető jelképük. Hogy milyen is ez a "vallás", azt nem lehet definiálni, mivel ez szektánként más és más. Magyarországon történt már sátánista gyilkosság, nem is egy. Általában ezek a szekták a keresztény egyházak görbe tükrei, nyakonöntve némi Kuh-Klux klánra emlékeztető rítussal. Komoly hiearchiális rendszer működik, a "főpapoktól" egészen az egyszerű bokorugróig. Szektánként változik az egész világon a rituáléik, akcióik. Van olyan szekta, aki elsősorban a vallási vonalat tartja szem elött, és kimondottan Krisztus ellen akciózik. Meggyalázzák az oltári szentséget, a templomokat, a sírokat. Van olyan, aki "igazságot akar hírdetni", és önbíráskodó akcióba kezd, papokat vagy keresztényeket vernek. Van olyan, ahol "mágikus rituálékat" művelnek. Ezekben a sátán néha segít, néha nem. Áldozataik is különbözőek. Van, aki semmit nem áldoz, van aki állatot, és van aki akár embert is.
Miért lép be valaki egy ilyen kifordított szektába? Van aki az egyházban csalódott. Van, akit a misztikus rész vonz. Van, aki szeret a rossz oldalon állni. Akad, aki tartozni akar valahova, és még ezer féle ok létezik.
Hogy nevezik magukat? Ez szektánként VÁLTOZÓ! Van ahol ördögimádó vagy sátánimádó az öndefinició, van ahol sátánista, van ahol sátános.

A church of satan mostanában elterjedt irányzat. Mit is ír erről egy szakértő?

"Sátánizmus szóról gondolom a legtöbbeknek gyerekgyilkosságok, temetők rongálása, állatkínzás jut az eszébe. Köszönhetjük ezt a médiának, akik képtelenek használni az értelmező kéziszótárt. Mert ők ugye jobban tudják.

Tehát az utóbb felsorolt dolgok az ördögimádás jellemzői és nem a sátánizmusé. A sátánizmus egy racionális, énközpontú kissé túlmisztifikált, de nem vérengző vallás. Elítéli az erőszakot normál esetben. Itt olvashattok róla egy tömör összefoglalót kéretik ezt kezelni hivatalos forrásként és nem a hülye magyar média által néha írkált badarságokat.

Felmerül a kérdés, miért vallja annyi fiatal sátánistának magát? Kisebb részük még a sátánizmus fogalmát is azonosítja az ördögimádással. Ők az abszolút hülyék mondhatnánk. Nagy része az is...lásd állatkínzások, temetőrongálások. Kisebb része pedig -talán- kiábrándult hívő."



Valószínöüleg egy ördögimádó sátánistát érdekelni fog, hogy ő valójában csak ördögimádó, de mindegy, hagyjuk az iróniát, és tárjünk a tényekre. Anton Szandor LaVey alapította írányzat, 1969. alapvető tétele, hogy természetfeletti hatalmak nincsenek, a sátánista csak magában hisz. Nem igazán lehet írni erről az irányzatról, mert nevetségesek. Nagyon gonosznak öltöznek, feketére festik a hajukat, a fiuk és a lányok egyaránt, sminkelik magukat, a fiuk és a lányok egyaránt... csöppet sem ijesztő, max buzis a dolog. A nevük a "sátán egyháza", bár ők nem hisznek se a sátánban, se az egyházban. Aki kicsit is ért a nyelvtanhoz, az tisztában van vele, hogy az "izmus" csoport, és az "ista" személy (Marxizmus-Marxista, Fasizmus-Fasiszta, stb) minden esetben a megnevezett eszme vagy személy követője. Nos, ők sátánisták, de nem követik a sátánt, mivel szerintük nem is létezik. Ellentmondás az egész, vegyük két törvényüket: Ne bánts gyereket, Ha valaki hivatlanul a területedre lép, pusztítsd el. Kérdem én, ha gyerek lép hívatlanul a területemre, azt is pusztítsam el? ELLENTMONDÁS!
Ellentétben a sátánistákkal (jó, gyengébbek kedvéért: az ördögimádókkal), a church of satan tagjait nem gyűlölöm, csupán nevetségesnek tartom.

A sátánistát nem ismered fel. Teljesen átlagpolgárnak öltözik, beleolvad a szürke tömegbe, hogy ne gyanakodjanak rá. A church of satan tagjai mind vámpírnak öltöznek, mert az nagyon kemény... Persze lehet emiatt utálni, amit leírtam. Akinek nem inge, nem veszi magára. Ha valaki magára vette, az az én igazamat ismeri el.

Ha kérhetem, ne oktassatok ki a dologban kedves hozzáértők. Eléggé utánajártam a témának. Az ördögimádó sátánistákról nem mondhatjuk, hogy ők magukat is ördögimádóknak nevezik, mivel van olyna is köztük. A church of satan-t nevezhetjük sátánizmusnak, csak éppen nem az. Indokokat lásd fent. Szerintem egyik irányzatnak sincs helye Magyarországon. A church of satan mondjuk legaláb nem árt vele senkinek... ha választanom kell, inkáb ők maradjanak. Kár, hogy senkit nem rédekel a véleményem, ilyen téren.

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr94124554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása