Utolsó kommentek

Embernek lenni

2009.06.05. 07:00 | Xinaf | 10 komment

"A jellem, amelytől ember az ember
Porból és szennyből a jellem emel fel.
Jellem, amelytől fényt kap a szellem
A jellem a tartás szóban és tettben."

(Abigél musical: Tiszta jellem, részlet)

Embernek lenni nem csupán annyit jelent, hogy fajilag a homo sapienshez tartozunk, két lábon járunk, van kézügyességünk, és képesek vagyunk a beszédre. Embernek lenni ennél sokkal több.
Képesek vagyunk gátat szabni az ösztöneinknek. Tudatos döntéseket tudunk hozni, el tudjuk különíteni a jót a rossztól, viselni tudjuk tetteink következményét. Alkalmazkodunk a világ szeszélyeihez, társadalmat építünk, átgondoljuk a cselekedeteinket.
Rendelkezünk lélekkel, és ahogy a fenti idézet is tanusítja: jellemmel.
"Oh - sóhajthatunk fel - , ha mindenki ilyen lenne..." Nem állítom, hogy ezeket mindenki folyamatosan pontosan így teszi, hogy mindenki folyamatosan ezek szerint él. De bennünk van a képesség, és a lehetőség, hogy így éljünk. Én vallom, hogy nem minden humán sorolható az ember kategoriába. Aki megkínoz ok nélkül egy állatot, aki kiéli pedofil/nekrofil/nemi erőszak/stb. vágyait, aki "önként, s kéjjel öl", stb. ezek mind nem méltóak az ember kitételre.

"Sok van, mi csodálatos
De az embernél nincs semmi csodálatosabb"
(Idézet az Antigonéból)

Nos igen, az embert talán kiírtani lehetséges, de legyőzni soha. Fajunk évezredek óta létezik, és bízom benne, egyszer majd valóban emberré válhatunk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr131164820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Raizen31337 2009.06.05. 15:42:26

Teljesen egyetértek ezzel a gondolattal. (de ha jól emlékszem akkor mi már.....homo sapiens sapiens -ek vagyunk)Egyébként szerintem is az ösztönök tudatos uralása tesz minket emberré.

Lev Alekszejevics Nyunyeszkij · http://evacuo.blog.hu/ 2009.06.07. 19:30:01

olvasd el Móricz: Szegény emberek c. novelláját.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2009.06.07. 21:12:26

Olvastam. Őszinte leszek, nem az ihlette.

Lev Alekszejevics Nyunyeszkij · http://evacuo.blog.hu/ 2009.06.08. 13:56:52

@Xinaf: hát igen. csak azt akartam mondani, hogy nem lennék benne oly biztos, hogy nekünk, akik kényelmesen ülünk a számítógép előtt, és egyfajta magaslati szempontot élvezünk, jogunk lenne ítélkezni más emberek embersége felől...gátat szabni az ösztöneinknek, honnan tudod, hogy mi, "emberek", tudunk.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2009.06.08. 22:59:13

@Borzavár neves történetjének krónikása:
Miért, a pedofil, aki kiéli vágyait (tehát nem tud parancsolni az ösztöneinek), az szerinted EMBER? Vagy talán becsülendő teljesen normális heteroszexuálisként végigkefélni az életünket, mert erre hajt az ösztönünk? Sőt, minél több partnerre hajt, hogy biztosabban szaporodhassunk.
Én onnan tudom, hogy "mi emberek, tudunk", hogy én, mint EMBER tudok. Akkor más is, ha akar. Ahogy pl. bizonyos szerzetesek is uralják önmagukat.
Talán nem a legliberálisabb a gondolkodásom, de akkor is vallom, hogy embernek lenni megkövetel egyfajta magatartást, elvet, és erkölcsöt. Értékrendet.

Lev Alekszejevics Nyunyeszkij · http://evacuo.blog.hu/ 2009.06.09. 18:55:14

@Xinaf: kedves xinaf, ezzel csak az a baj, hogy a saját ösztöneidről és önuralomra való hajlandóságodról nem te tehetsz. ergo, nem "kiérdemelted" az ember jelzőt. Felvethetnénk, hol kezdődik az ösztön? teljesen biztos vagy abban, hogy a bizonyos döntéseid felett egyáltalán az úgymond tudat uralkodik?
értékrendedet meg azért tudod fenntartani, mert egyelőre nem igen ért olyan hatás, ami a megbomlasztására kényszerítene.
mellesleg azok a szerzetesek, attól függetlenül, hogy erőt vesznek magukon, nem állítanak korlátot a többi ember emberségtudata elé. ellenben valamilyen hálaimát és istent emlegetnek....

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2009.06.09. 22:51:02

@Borzavár neves történetjének krónikása:
A saját ösztöneim kontrolálása csak is rajtam múlik. Ez késöbb is tanulható, nem genetikai, hanem jellembéli dolog. És éppen erről szól az írásom!
Nyilván követek el én is hibát, és van, amikor nem tudom uralni magam, de nagyon ritkán.
Honnan tudod te, milyen hatások értek engem?:) Ez pusztán akarat és erkölcs kérdése.
Én kiérdemeltem az ember jelzőt, ebben egészen biztos vagyok. Aki akar, az cáfoljon rám!

Lev Alekszejevics Nyunyeszkij · http://evacuo.blog.hu/ 2009.06.10. 18:31:56

@Xinaf:
és a jellemed honnan ered?
1. genetikus eredetű tulajdonságok, öröklött hajlamok
2. környezeti behatások
azonkívül nincs olyan, hogy objektív világ. "a világ az én képzetem"
mindenki másként éli meg az őt ért ingereket. neked a gyilkosság más, mint egy másik embernek. ezzel nem a gyilkosokat mentegetem.
nem láthatod mások lelki motivációit, mozgatórugójait, még a sajátjaidat sem (ahogy senki sem)
aha. szóval nagyon ritkán. és mégis, honnan kezded el a méricskélését az emberségnek, pl hm egy gyilkosság már nem az de egy ittas vezetés azért még igen, egy ittas gázolás..nos, nemis tudom stb..
nem húzhatsz határt. ha meg nincs határ, hol akarod kettéosztani?

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2009.06.10. 20:23:50

@Borzavár neves történetjének krónikása:
A jellemem? Istentől. Hoppá!
1. Nyilván örökölt a hajlam. Viszont azt lehet uralni. Ismerek én pedofilt, aki SOHA nem nyúlt még gyerekhez.
2. Igen, a környezet. Ez sokat számít. Nehéz emberré legyen, akit "állatok" neveltek fel, de van rá lehetőség. Van erre is példa, nem is egy.
Ez is igaz, mindenki másként éli meg az őt ért ingereket. Van aki ember, és képes megtartani a normákat, amik emberré teszik, és van aki nem. Erről szól az írásom.
Aki nem pszichopata vagy nem tisztán gonosz, annak a gyilkosság nem lehet elfogadható. Persze megint csak az EMBEREKRŐL beszélek. Nem látom mások lelki mozgatórugóját, de a sajátomat igen. Ha te nem, arról nem én tehetek.
Az embereket szubjektíven, egyénekre lebontva nézem, nem általánosítva. Az írásom általános jellegű. Kérdezem: komolyan nem látsz különbséget az előre megfontolt gyilkosság, és az ittas vezetés között? (Mindkettőt elítélem.) Amúgy az ittas vezető vétett az emberség normái ellen, de szerintem ez ennél összetettebb. Hibát egyszer mindenki elkövethet. Ha egyszer megesik, és senkinek nem lesz baja, az nyilván más, mintha megöl valakit. Igen, nem rajta múlik, hogy nem gázol el senkit, de a SZÁNDÉKA nem az ölés.
De igen, húzhatok határt, ezt nem lehet megtiltani. Innentől van határ.
süti beállítások módosítása