Utolsó kommentek

"Fórumélet"

2009.07.18. 16:18 | Xinaf | Szólj hozzá!

Szóval vannak a különböző internetes fórumok. Ilyenek ugye a valóban fórumok, és a különböző blogok és oldalak komment dobozai, ahol lehet írni véleményt.
Itt szoktak kialakulni a viták. A fóruméletnek több válfaja is van:
- Tartalmas és értelmes vita: Ez nagyon szórakoztató, igen kellemes, és kifejezetten hasznos dolog. A világ nem fekete és nem fehér, rengeteg árnyalata van, és engem személy szerint érdekel mindenféle vélemény. A velem szembenálló is. Sajnos ez a fajta vita nagyon ritka, mert itt gondolkodni és érvelni is kell. Másrészt alaposan utána kell járni a témának. Sokat lehet ilyenkor tanulni, és pozitív élményeket szerezni.
- Trollpárbaj: Amikor a résztvevők nagy átlagban idióta barmokból állnak, akiket pusztán troll néven emlegetünk. Ez nem is vita, hanem szimpla veszekedés, személyeskedéssel, saját igazunk hangoztatásával, write only üznemód bekapcsolásával.
- Személyeskedő: Ez nem is külön máfaj, hanem általános megjelenése az internetes vitáknak. Gyakorlatilag a legtübb fórumon megtalálható, igazából átfedheti akármelyik kategóriát. Lehet szeretni és nem szeretni, én ha lehet kerülöm, vagy legalábbis nem én kezdem, de sajnos ilyen is fordult már elő. Ha észreveszem magam, kerülöm.
- Write only vs értelem: Tipikus esete, mikor a tömör idióta trollok ellen értelmes emberek vitáznak. Ilyenkor az egyik fél általában fel sem fogja, hogy mit ír a másik, a másik oldal pedig egyre növekvő kétségbeeséssel és fáradtsággal próbálja elmagyarázni a másiknak azt igazát, aki nem fogja fel.
- Beszélgessünk! Ilyenkor szintén nem a klaszikus vita lép fel, vagy max ebből fakad késöbb. Ilyenkor az emberek egy gondolatot, témát, eseményt, stb beszélnek meg, csillogtatják a saját intellektualitásukat, és úgymond tanítva tanulnak egymástól. Ebből kétféleképpen válhat vita: 1. Beszabadul egy troll. 2. Jön valaki, aki egyszerűen más fényben látja a dolgot, és felvet egy új, a résztvevők nagyobbik felének elfogadhatatlan gondolatot. Hogy a vita hova fajul, melyik csoportba, az a résztvevőktől függ.
- Gyűlölködjünk! Ez nem más, mint az elöző fórumélet... troll többséggel. Jellemzői ugyanazok, csak ilyenkor nem troll, hanem értelme slény szabadul be.
- Mártír: Ilyenkor általában egy troll akarja bebizonyítani, hogy ő áldozat, és bántani akarják. A mártír tipusú fórumélet általában akkor lép életbe, ha valaki ír valami bődületes baromságot (ritkább esetben valami értelmeset), mire valaki vagy valakik rácáfolnak, durván vagy kedvesen. És most jön az ámokfutás: a mártír hiszti rohamot kap, és máris nem számít, mennyire volt igaza eredetileg.

Ez csupán pár példa, ami nem kevésszer egymást is fedi! Kedves olvasók, írjatok bele ti is személyesen átélt példákat, kiváncsian várom, mi maradt ki! Elárulhatom, hogy az általam leírtak mindegyikében részt vettem, vagy szemlélődőként, vagy résztvevőként! Nem egyszer, itt a blogomon történt meg a dolog.

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr81253292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása