Utolsó kommentek

Fogy a magyar...

2010.01.06. 13:47 | Xinaf | 6 komment

Címkék: filozófia

Sírunk, hogy fogyatkozik Európa népessége... ami tényleg nagyon szomorú. Csak azt nem értem, miért csodálkozik ezen akárki is?
Nemrég gondolkodtam el, hogyan lehetne arra motiválni a lakosságot, hogy gyerekek szülessenek. Mert gyakorlatilag ma Magyarországon csak a cigányok és a görög katolikusok szaporodnak... nagyon ritka, hogy három testvér legyen egy családon belül.
Az átkos rendszerben volt egy olyan intézkedés, miszerint: minden gyerek után egy év nyugdíjkorkedvezmény. Ezt szerintem mindenképpen be kellene vezetni. Aztán volt olyan, hogy 3 gyerke után lakás. Na, ezt ebben a formában nem lehet bevezetni, de azért valami hasonlót igen. Aki ért a gazdasághoz, az most nyugodt szívvel kijavíthat, mert most csak egy ötletet írok le, amit talán lehetne finomítani:
Szóval van egy csomó üres lakás. Csak a környékünkön három új ház épült az elmúlt öt évben. Alapötlet: a fiatal házaspárok aláírhatnak egy szerződést. A szerződés lényege, hogy lakást kapnak, gyakorlatilag ingyen, ha vállalják a következőket: 6 év alatt 3 gyereket kell szülni, és 6 év alatt kettőjüknek összesen fel kell mutassanak 8 év munkaviszonyt. A GYES nyílván beleszámít.
Ez így leírva nagyon dúrva, faragatlan megoldás, de alaptervnek szerintem nem is rossz. Egyrészt több gyerek születne, másrészt a párok lakáshoz jutnának, harmadrészt megérné bejelentett munkahelyen dolgozni. A lakásépítés munka, ami élből embereket foglalkoztat.
Úgy érzem, nagyon álomvilágban élek, de érdekel, mi a véleményetek a gondolatomról, kedves olvasók?

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr1001651506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morviniuszka 2010.01.06. 17:16:57

Én csak a bejelentet munkához szeretnék hozzászólni. Az a tapasztalatom, hogy sokszor nem a munkavállaló dönti el, hogy be szeretne e jelentve lenni, hanem a munkáltató "ráerőlteti"és nincs más választása, ha szeretne dolgozni.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2010.01.06. 17:37:37

@Morviniuszka:
Jó, alapból abból indultam ki, amit én csinálnék-én fogok csinálni. Ha nem jelent be, adois!
Persze van olyan, akinek a helyzete ennél rosszabb. A világot nem tudom megváltani, de nem indulhatunk ki egy esetleges törvénynél abból, hogy "úgysem tartják be a törvényt..." még ha így is van, akkor sem:D

szelkriszti · http://www.szelkriszti.blog.hu 2010.01.11. 21:12:55

Az alapötlet jó, tetszik, én bevállalnám. :)
De mi lenne, ha nem jön össze a 3 gyerek és 8 év munkaviszony? Elveszik a lakást? Be kell fizetni x milliót?
Először is, sajnos konkrét példát tudok családomból... 2 év próbálkozás után összejött a baba, majd jött is egy vetélés... majd hónapokig megint nem lehet próbálkozni. Ez így elég húzós, és ne is legyen már stressz abból, hogy "jaj gyorsan, mert kifutunk az időből" :D Mondjuk ezek mellett is keménynek tartom a 3 gyerek 6 év alatt ötletet...
A 8 év munkaviszony korrekt lenne, de nem most és nem ebben az országban... szóval az egész kicsit kockázatos, nem? De valami hasonló lehetőség jöhetne felőlem.:)

szelkriszti · http://www.szelkriszti.blog.hu 2010.01.11. 21:16:46

Még annyi ahhoz a részhez, hogy "harmadrészt megérné bejelentett munkahelyen dolgozni": én nem olyan embereket ismerek, akik nem szeretnének bejelentett munkahelyen dolgozni, hanem olyanokat, akiket nem jelentenek be. Ha nincs más választása, elvállalja...

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2010.01.13. 17:13:43

@Akara:
Tudom, hogy a múlt rendszer csillogása hamis csillogás. Csak egy kis alternatív ötletet vetettem fel arra, hogy mégis mi motiválná az embereket, hogy gyereket szüljenek!!!!

@szelkriszti: Aki nem tud szülni, fogadjon örökbe, azt is megteheti. Ha nem teszi, akkor szevasz, vissza kell fizetni.
Tudom, fiatal vagyok, könnyű nekem innen a fővárosból, de én nem lennék hajlandó feketén dolgozni főállásban. Persze ez Borsodban nem így megy. Na de kérem, ez az állam feladata lenne, hogy felkutassa, és lecsapjon a munkáltatóra!
(Semmiképpen sem a munka vállalóra!!!!)
süti beállítások módosítása