Utolsó kommentek

A vadászatról

2010.07.20. 11:29 | Xinaf | 3 komment

Címkék: filozófia dalszöveg

Azt mondják, a vadászat nemes sport. Azt is hallottam, hogy férfias. Én azonban buta vagyok, és nem értem, miért?
Kezdjük az alapoknál: ez hol sport? Pontosan milyen fizikális és szellemi megterhelést jelent lőfegyverrel járni az erdőt, és lőni egy célpontra, ami nem lő vissza?
Aztán: ebben mi nemes van? Sok ember megy, páran hajtják a vadat, és amelyiket felzavarták, azt messziről lelövik. Valóban igazán nemesi dolog ez...
Végül: mi férfias van abban, hogy tűzfegyverrel leszedünk állatokat?

Hobo így fogalmazza meg az egyik dalában a dolgot:

"Felment a függöny, itt van a perc,
Homlokod nedves, nagyokat nyelsz.
Na, fel a fejjel, fegyvert viselsz!
Kockázat nincs, mert úgyis te nyersz."

Kiemelnék egy részletet: "Kockázat nincs, mert úgyis te nyersz."
Nos, akkor kicsit kifejtve:
A vadászat, ami nemes és férfias nem más, mint hogy nagy kaliberű lőfegyverrel, kisegítő személyzettel ellátva lemészárolnak egy nagy adag állatot, és úgy vélik, ők most akkor nagyon kemények. Hát ezúton is üzenem: nem azok. 
Ők harcosok akarnak lenni, pedig egyszerű gyilkosok.
Persze megint más, amikor a túlszaporulat miatt erdészeti rendezés folyik. Az ökológiai szükséglet. De aki férfiasságból vadászik, az ragadjon dárdát, baltát, kést, íjjat, és menjen azzal! Nah, baltával és dárdával kiállni a 200 kg-os szarvasbika ellen, az már valami!
Amúgy meg: kapjátok be!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr272163214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DrHentes 2010.07.20. 15:01:58

Egy vadászat igen is lehet nemes. Így leírva tényleg nem látszódik annak, de ez a kuiltura része volt amikor tényleg ijakal és dárdákkal vadásztak a vadra. Ha ugyan igy nézed akkoriban se volt semmi esélye az állatnak mert akkor ijakal vadásztunk és hol látunk szarvasbikánál lőszerszámot? A vadászat feelingje az hogy megmutassuk hogy egy tehetetlen emlősből akiknek se bundájuk se karmuk nincsen és mégis fel emelkedtek a tápláléklánc legtetejére. (Én is ellenzem a vadászatot de mint másoknak is ennek is meg van a másik oldala.)

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2010.07.22. 13:57:07

@DrHentes:

Az utolsó mondattal kezdeném:
"(Én is ellenzem a vadászatot de mint másoknak is ennek is meg van a másik oldala.) "
Igaz. Ez az írás megint csak egy vélemény, nem több. Nem világmegváltás. Ahogy a rendőrség kötelékében is vannak remek emberek, a vadászok között is nyilván van rendes. Ettől még magát a sportvadászatot utálom, a rendőrséget meg nem kedvelem.

"Egy vadászat igen is lehet nemes. Így leírva tényleg nem látszódik annak, de ez a kuiltura része volt amikor tényleg ijakal és dárdákkal vadásztak a vadra."
Szerintem egykor lehetett nemes. Pont abban a korszakban, amit leírtál. De ma, a tűzfegyverek korában? Ugyan mi nemes van ebben?

"Ha ugyan igy nézed akkoriban se volt semmi esélye az állatnak mert akkor ijakal vadásztunk és hol látunk szarvasbikánál lőszerszámot? "
Viszont egy íj vagy leteríti a vadat, vagy nem. A medvét szinte biztos, hogy nem. És akkor már ott a kockázat. De félre ne érts, azért sem vagyok ám oda. Egészen más azért ölni, hogy te ehess és életben maradj, és azért, mert hobbi. Ezt a kettőt ne keverjük...

"A vadászat feelingje az hogy megmutassuk hogy egy tehetetlen emlősből akiknek se bundájuk se karmuk nincsen és mégis fel emelkedtek a tápláléklánc legtetejére."
Akkor akár tankokkal is vadászhatnánk. Az még élesebben bizonyítaná, hogy fejlettek vagyunk. Vagy egyenesen le is bombázhatnánk az erdőt. De szerintem nem ez a cél, hanem szimplán az ölés utáni vágyunk kiélése.

Tisztelettel: Xinaf

U.I.: köszi a kommentet! Mostanság ritkán tudok érdemben hozzászólásra reagálni.

mezeinewsee 2010.07.22. 20:40:32

Ami nagy különbség a "régi" vadászat és a mostani között: régen még a főúri házakban is az élelmiszerbeszerzés fontos része volt a vadászat, ma meg a trófeáért vadásznak. Nem mindegy. Ugyanez a bajom a horgászattal is: a legtöbb horgász nem eszi meg a kifogott halat, csak "sportol".
A vadászatnak van szerintem is nemes formája: amikor fényképezőgéppel cserkészed be az állatot. Ők is vadászatnak nevezik, és van is miért. Ha olyan közel tudsz kerülni hozzá, hogy jó fotót tudsz készíteni, megölni is meg tudnád.
süti beállítások módosítása