Utolsó kommentek

"Íme, hitünk szent titka"

2011.11.04. 21:03 | Xinaf | Szólj hozzá!

Címkék: vallás filozófia

Ironikus, ha egy római katolikus szentmisén jobban megérint az átlényegítés, mint egy görögkatolikus szentmisén. Talán azért, mert a görögkatolikusoknál liturgiát kéne tartani.

Pedig micsoda misztérium is ez! Aki ismer picit is, vagy olvasott már bele ebbe a blogba, tudja, hogy elkötelezett keleti katolikus vagyok, és többszöri győzködésre sem fogadtam el, hogy "bizánci rítusú római katolikus" lennék... de fejet kell hajtanom a római szentmise szövege előtt, miszerint: "Íme, hitünk szent titka!"

Igazából rájöttem, hogy nekem elsősorban nem is a kelet külsőségei tetszenek, hanem a kelet mentalitása. Szükségem van rá, hogy a pap úgy vágyjon a szertartás elvégzésére, mint az éhező egy falat kenyérre. Mint a szerelmes a nászéjszakájára. Mint a sivatagi vándor egy kulacs hideg vízre. Mint pap a liturgiára. Ugyanis, ha ez nincs meg, az egész vontatott, unott, külsőségek tárháza lesz.
Ha a pap nem megélni, hanem túlélni akarja a szertartást. Ha nem elvégzi az Isteni szentliturgiát, hanem lemisézik. Mint ha kipipálná, mint a kötelező napi rutint szokás... Reggeli, mosogatás, takarítás, kötögetés, lemisézés, tévézés, beszélgetés, alvás...

Az Istentisztelet nem lehet egyike a napi rutinnak! Az Istentisztelet a nap koronája, tetőfoka kell legyen!

Nem szabad, hogy csak túl akarjunk lenni rajta! Hiszen fel nem fogható kegyelem, hogy egy ilyenen részt vehet az ember! Hogy részesülhet Krisztus testében (és a keleti szertartásban a vérében), ezáltal egyesülhet vele! Gondoljunk bele, ameddig nem vétkezünk, egy rövid ideig Jézus, ki megváltotta a világot, bennünk van! Egyesül velünk! Belegondoltunk már ebbe valaha, kedves testvérek? Azt nem kérdezem, felfogtuk-e már, mert ezt nem lehet.

De hogy lenne lelki a nép, ha még a pap is csak túl akar lenni rajta? Hiszen, ha nem így lenne, akkor nem hagyna ki fontos elemeket belőle, hanem törekedne a minél lelkibb, minél szebb szertartásra.

A hívek nagyon fontosak. Hisz az Egyház nem csak a papokból, de a népből is áll. De Krisztusnál nem fontosabbak. A liturgia megcsonkításánál kevés szomorúbb dolog van. Engem legalábbis kevés dolog keserít el jobban.

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr573354494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása