Utolsó kommentek

Nosztalgia Faktor - A 90-es, 2000-es évek dolgai

2013.11.02. 22:53 | Xinaf | 4 komment

Címkék: nosztalgia faktor

Ismét a nosztalgiáé legyen a főszerep!

Ahogy a cím is sejteti, most jöjjön egy felsorolás a teljesség igénye nélkül olyan dolgokról, amik 10-20 éve mindennaposak voltak, és mára vagy nincsenek, vagy vannak, de erőteljesen kimentek a divatból!

Ki ne emlékezne pl. a fapálcikás jégkrémekre! Ezek legnagyobb jellemzője, hogy a gyerekek főleg a strandon fogyasztották őket, és hogy a külsejük jobb volt, mint az ízük :) Emlékeim szerint igencsak vizes ízt hagytak a szánkban. Viszont lehetett gyűjteni a pálcikákat, vagy katapultot építeni belőlük!

Aztán a zseb-Garfield sorozat, ami még napjainkban is van, de a népszerűsége csak emlékeztetője a a 90-es, 2000-es éveknek. Voltaképpen az elején random elven, majd bizonyos tematika szerint összegyűjtött Garfield képsorokat tartalmazó, fekete fehér (majd később színes) kis könyvecskék ezek, amiket az ember 20 percen belül kiolvas :)

Lapozgatós könyvek! "Van nálad térgörbület szabályozó generátorba való, fúziós atomtöltet? Ha van, lapozz a 9-re. Ha nincs, lapozz a 302-re."
Interaktív szerepjátékok voltak ezek, amik segítettek abban, hogy szívesen olvassak! Dancsó Péter csinált róluk REMEK VIDEÓT!

Akkoriban tomboltak a számítógépes játékok legnagyobbjai! Legalábbis az én életemben ezekben az időkben köszöntött be Prince of Persia, Mario, WarCraft, Age os Empire, és sok már barátom! Ma már nem nagyon találkozom velük, de emlékük örökre a szívemben él!

Nem volt még internet! Legalábbis a 90-es években nem. Később, a 2000-es években viszont igen, és ez elég sok mindent megváltoztatott. Megjelentek a böngésző alapú játékok, mint a Tétova Teve Club, a Travian, Thrillion Kincsei. Ha engem kérdeztek, ezek ahogy fejlődtek, egyre rosszabbak lettek. Bár mindhárom létezik még ma is, de egyiket sem játsszák már annyian, mint akkor.

Inkább 2000-es évek, de ha már említettük a netet, nem kihagyhatóak a listáról ismerős kereső oldalak, mint a MyVip, és az Iwiw. Ez utóbbi elég menő volt akkoriban (nem is lehetett csak úgy regisztrálni, csak ha valaki MEGHÍVOTT), de a Facebook a 2000-es évek végén kiszorította, és gyakorlatilag bedarálta. Még létezik, de már csak agonizál.

Nem lenne igazságos, ha nem említeném meg, hogy akkoriban kezdődött a blogolás. Ma már ez egy teljesen általános jelenség. Akkor még nem volt az. Nagyon nem. De pont az akkori népszerűsége miatt van az, hogy még ma is sokan így reagálnak, ha valaki blogot indít: "Jaj, már te is!", mint ha napjainkban százával indítanának blogokat. Emberek, az 5-10 éve volt... 

Sokkal kulturáltabb volt a politika! Akkor még azt hitték, a MIÉP egy nagyon durva, már-már vállalhatatlanul szélsőjobbos náci/fasiszta párt. A mai Jobbikhoz képest pedig ugye milyen inger szegény? De alapvetően elmondható, hogy a politika ma nagyobb térben telepszik ránk.

Bár egy részük inkább a 80-as évekhez kötődik, de a 90-es években még menők voltak a régi akciófilmek. Rocky, Terminátor, Drágán add az életed, Véres Sport (Véres játék, de akinek alámondásosan volt meg...), stb.
Egyébként ezt a nosztalgiát Holywood is érzi, különben a Feláldozhatók sosem születik meg.

Mint az őrült cserélgettünk kosaras kártyákat. Ezeket trafikokban lehetett venni, és nagy lelkesedéssel gyűjtöttük őket - de kutya nem nézte az NBA meccseit. Emlékszem, nekem Kobe Bryan volt a kedvencem, és egy Metal kártyája még meg is van valahol :) De bírtam Kevin Garnett-et, és Shaquille O'Neal-t is - pedig semmit sem tudtam róluk.

Megjelentek a közhasználatban a mobil telefonok. Ezek még nem a fogyasztói társadalom elvén működtek, tehát nem robbantak ezer darabra, ha fél millimétert zuhantak... sőt... konkrétan a régi féltégla Nokiát NEM LEHETETT SZÉTVERNI! Azt felhoz verhetted, ledobhattad az emeletről, belerúghattál... és ment rajta tovább a játék, általában a Snake. 

Azt hiszem, egy gyors átfutásnak ez is elég. Aki vágyik még nosztalgiára, annak ismét Dancsó Pétert ajánlom: Azok a 90-es évek!

Kedves olvasók!

Akinek eszébe jutott még valami, amit lehagytam galád módon a listáról, írja be kommentbe, ugyanígy, pár szavas leírás kíséretében!

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr745612160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mogyee 2013.11.05. 02:11:35

180 centis rágógumi, amit sosem mértünk le, de nagggyon menő volt, gyűjthető pokemonos tazook (ha sima menő, ha ezüst nagyon menő, ha arany, te vagy a király), Disney délelőttök a tévében, amikor még igazi, rajzolt mesék voltak, szombat délelőttönként a Kölyök Klub, amikor még voltak benne élő emberek és sztárvendégek, Activity játékok a tévében és egymás közt, és amit a lányok érthetnek igazán, a 13 magazin, amit persze kilenc évesen forgattunk, mondván, milyen nagy kamaszok vagyunk már... annyira jók ezek a Nosztalgiafaktorok, még, még, méééééég :))

Malkav 2013.11.05. 20:22:59

Megemlíteném még azt a:

- Patronos játékrevolver, mely iszonyat nagyot durrant mindaddig, míg a piros patronokban volt töltet. :)

- A pokemonos tazook előtt abszolút gyűjtője voltam a Jurassic parkos tazooknak is, amit trafikokban lehetett venni apróért. :D

- És a Tamagochi is kedvelt volt, amíg a kis lényt agyon nem injekciózták. :D

- Gameboy mindörökké! :D a Segás videójátékokhoz méltón, melynek 1000 játéka volt papíron, gyakorlatilag 6-7 játék különböző módozatainak és ismétléseinek garmadája. :) Dancsó videója is foglalkozik a témával, srága kazi mindörökké! :D

Malkav 2013.11.06. 07:31:44

@Malkav: És huszárosan kihagytam ifjú zsengekorom egyik kihagyhatatlan részét, ami tudtommal már sajnos eltünedezett: Kretén magazin! :D

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2013.11.10. 22:37:19

Mindenkinek köszönöm! És tutira sok minden más is kimaradt még!
süti beállítások módosítása