Utolsó kommentek

Retro filmkritika - Jurassic Park

2014.08.19. 20:49 | Xinaf | 2 komment

Címkék: kritika

Nos, ez az első, külön kérésre megírt filmkritikám. Malkáv jelezte, hogy szívesen olvasná, az erről szóló írásában.
Nemrég meg is néztük a filmet (ez volt a legnagyobb gátja a kritika megírásának). Fogjuk a nagykést, vágjunk bele! (by Szirmai Gergő.)

jurassic-park.jpg

Az alaptörténet, hogy a dúsgazdag, de gyermeki fantáziával, és mellesleg felelőségtudattal felruházott John Hamond, tudósok hadseregét összegyűjtve, egy speciális eljárással elkezd dinoszauruszokat klónozni. Sokfélét. Kibérel egy szigetet, és nekikezd egy park kialakításának. Egy hatalmas, dinoszauruszokkal megpakolt vadasparkot (vagy inkább állatkertet) hoz létre, az ősvilág állatai mellett étteremmel, interaktív mozival, és minden földi jóval megpakolva. Azonban a befektetők nem szívesen támogatnak valamit, ami minimum életveszélyes, ezért egy biztonsági látogatást rendeznek a Jurassic Parkban, amin részt vesz egy paleontológus (Dr. Alan Grant), egy paleobotanikus (Dr. Ellie Satler), egy káoszelmélet szakértő (Dr. Ian Malcolm), és egy ügyvéd (Donald Gennaro). Azonban az ellenőrzés közepette nem várt események történnek, és a látogatás csakhamar tragédiák sorozatába torkollik, amikor kiszabadul ketrecéből a T-rex, majd a Velociraptorok is...

A filmről két dolgot kell leszögezni.
1. Tudományosan... nos, hulladék. Malkáv jól leírta, bele se megyek. A kedvencem a béka dns-sel kipótolt dinoszaurusz klónozás.
2. A látvány a kor színvonalát bőven meghaladta. Sőőőőt... 1993-at írunk! A szoftver, ami a dinoszauruszokat a képernyőre varázsolta nem éri el egy átlagos okostelefon szintjét. Ez azért nem semmi!

A film hatalmas löketet adott a dinoszaurusz mániának. Ezek a rég kihalt lények régóta foglalkoztatták az embereket, a gyerekek pedig generációk óta rajonganak értük. Rajzfilmek tömege készült a témára, és ezután a film után hatalmasakat kaszáltak a játékgyártók, legyenek azok számítógépes, vagy gumijáték készítők.

Tegyük hozzá, okkal. A film jó! Ezt ki kell emeljem. Ma is jó. Elavult látványát könnyen kompenzálhatjuk a fantáziánkkal, izgalmas, pörgős...
... de nem hibátlan!

Én nem vagyok dinoszaurusz szakértő, se rajongó, és még az eredeti, Őslénypark című könyvet sem olvastam, ami a film alapjául szolgált. (Voltaképpen ez egy látványos adaptáció.)

őslénypark.jpg
Pontosan ebből fakadóan, lehet, olyan dolgokat kifogásolok, amik az eredeti műnek is szerves részei. Viszont én a filmet néző laikusként értékelem az alkotást. És most SPOILER jön, amennyiben ez lehetséges egy 21 éves film esetében.

- "Nem spóroltam semmin!" Ez Hamond egyik kedvenc mondása. Hát igen, nem spórolt semmin, kivéve a fő biztonsági rendszert felügyelő rendszergazda informatikus fizetésén, aki el is árulja gyermeteg milliomosunkat. Elismerésem.

- A film néha elkezd kibontakoztatni szálakat, amiket egyszerűen félbe hagy. A könyvben tutira ki vannak fejtve, de engem, mint a filmet néző embert ez nem vigasztal. Pl. ott van Robert Muldoon, a vadász. A bemutatkozó jelenetében ezt sugallja: "Én egy tökös, faszagyerek vagyok, aki nagyon értem ám a dolgom!" A következő jelentős szereplésénél pedig kinyírja egy raptor. A film alapján elég kettős érzésem lett vele kapcsolatban.
Aztán ott van Dr. Satler kisasszony esete, aki leáll megvizsgálni a beteg triceratopszot, kideríteni, mi mérgezi meg. Majd puff, egyszercsak ott van a központban, a beteg dinó története pedig elfelejtődik. 

- Lehet, csak engem zavar, de ha egy több száz kilós dzsipp esett egy fára, és én le akarok mászni, majd érzékelem, hogy a dzsipp elkezd leesni, de csak szakaszosan, nem feltétlenül kezdenék el gyorsabban lefele mászni. Sőt, lehet oldalra másznék, és onnan haladnék le, nem közvetlen a kocsi alatt...

- A gyerekszereplők néha olyan idegesítőek, hogy komolyan bántam, hogy nem ette meg őket valami nagy, pikkelyes lény.

Sok olyan dolog is van a filmben, ami ma már klissé, de akkor még nem, vagy nem ennyire volt az. Pl. a már említett terepjáró pont nem zúzza össze hőseinket, véletlen pont a gyermekgyűlölő Alan Grant kell vigyázzon a két kisgyerekre, a gyilkos rohamra induló Velociraptort hát nem pont elkapja az utolsó pillanatban a T-rex? És még sorolhatnánk.

De elég legyen, SPOILER vége.

Viszont a film gyengéi abszolút semmiségek amellett, hogy remek kikapcsolódást nyújt. Ne resteljünk hát belevágni, ha van egy szabad másfél óránk, mert igazán remek szórakozás!

Látvány
Ha a korhoz viszonyítjuk, mestermű. Ha mai szemmel, akkor elavult, de azért még nem ciki. 
10/10 (1993-ban)  
10/6 (2014-ben)

Zene
John Williams. Kell többet mondanom?
10/10
ITT meghallgatható a főcímdal.

Színészi játék
Nem rossz. De semmi kiugró, kivéve 1-2 pillanatot.
10/6

Történet
Ötletes, új és egyedi volt, főleg akkor.
10/8

Összesen
40/34
40/30

Ne várj a filmtől mélységesen mély gondolatokat, báááár nem is olyan óvatosan el van rejtve benne, hogy "ne játszunk Istent, nem tudjuk irányítani amit teremteni akarunk, ebből csak baj lehet, óvatosan a klónozással", ami legalább olyan fontos, mint a Terminátor 1-2-ben megbúvó "ne teremts tökéletesen gondolkodó gépet" filozófia. Néha úgy érzem, régen jobbak voltak a filmek, mert a látvánnyal nem lehetett mindent eladni? Hááát, nem tudom. Ma is vannak azért jó filmek, és régen is voltak rosszak. Mindenesetre ez a film remek alkotása volt a 90-es éveknek!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr196618105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Malkav 2014.08.19. 21:32:30

Először is köszi! :)

Továbbá:
"A film hatalmas löketet adott a dinoszaurusz mániának."
Ez bizony így van (bólogat)! Lásd a Természet Tudományi Múzeum kiállítását. :D

"Én nem vagyok dinoszaurusz szakértő, se rajongó, és még az eredeti, Őslénypark című könyvet sem olvastam, ami a film alapjául szolgált."
Én olvastam azt is, hogy mondjam... kb. olyan a különbség, mint a Rambo könyv és film között. Több háttérismeret és még több elhalálozás. :) De amint lehet, olvasd majd el, nagyon jó könyv! :)

Zseniális alkotás! :D

Mogyee 2014.08.21. 06:41:44

Rettenetesen szerettem gyerekkoromban ezt a filmet, és bizony, még ma is a kedvenceim között van. :) Az értékelésednek gyakorlatilag minden pontjával egyetértek, talán engem egy hajszállal kevésbé zavarnak a félbehagyott történetszálak. A dinókhoz meg egyáltalán nem értek, szóval... :D

A film zseniális ötlet (jaj, de kár, hogy lett folytatás...), egyedi, dinamikus, pörgős, látványos (szerintem még most is menő! Az a T-rex legalábbis élethűbb, mint néhány CGI társa), és az utolsó képkocka a lehulló szalaggal és üvöltő csúcsragadozóval... brrr! :)

Talán egyetlen kardinális hibája van a filmnek a szememben, és azok a gyerekszínészek. Biosz órán anno újranéztük ezt a filmet, és ott fogalmaztam meg a padtársaimnak a véleményemet, amit azóta is fenntartok (Carlota ha erre jársz, te talán még emlékszel is). Azaz: visítva, eszetlenül, karjaival maga előtt kalimpáló, életképtelen gyerek a képernyőn.

Carlota: Szerintem én is kb így reagálnék.
Mogyee: Én szerintem megragadnék egy tepsit, és először a kiscsajt ütném agyon. Ha nem találtam el, akkor meg nekimegyek a raptornak, mert vagy így, vagy úgy, de ennek legyen vége...

Jó kritika, még jobb film! Köszönöm a nosztalgiahullámot, jól esett! :)
süti beállítások módosítása