Utolsó kommentek

Botrány a Társulat alatt

2008.05.04. 00:04 | Xinaf | 7 komment

"Egyszerű ez...
Van 5 ember. Elmondják a szakmai véleményüket, majd szavaznak egy jelöltre. Négy fő az egyikre szavaz, majd az ötödik fogja, és magasról tesz mindenkire, a szerpet a másiknak adja. Fő atrakcióként az ő szava dönt.
Szikora az ideális diktatúra emberi megtestesülése. Lehet szavazni, de minek? Úgyis az lesz, amit akar...
Kalapom emelem Alföldinek, aki megvédte a mundér becsületet. Figyeltétek ahogy mondta Szikorának? "Rendező úr" - ez felért egy becsületésértéssel!
Szikoráé a felelőség, és el is tékozolta. A közönség, a szereplők, a zsűri és mindenki más szimpátiáját is elvesztette, kivéve a Flóra fanokat. És akit a legjobban megszivatott, az pont Flóra, aki amúgy is teljesen ideális Réka (bár én Emesének szurkoltam). Ő nyert, de Emese győzött.
Botrány!"
Ezt szerettem volna ma beírni az Index fórumára, de mivel a fórumra friss a regisztrációm, még 60 percig nem írhatok hozzászólást, én meg fáradt vagyok.
Szóval, mi is történt?
Adott egy műsor, a Társulat. Az alapja, hogy elértük az 25. évfordulóját az "István a király" rockoperának, ami nemzetünk egyik nagy sikerű alkotása. Az M1 úgy gondolta, ez az egész megérdemel egy nagy show-t, tehát alkottak egy tehetségkutató vetélkedőt, amolyan Ki Mit Tud stílusban, és nyílvános, teleiziós szereplőválogatást hírdettek, ahol a nézők sms-ben dönthetik el, melyik két versenyző párbajozhat egy egész estét zenés küzdelem után egy-egy szerepért. A párbaj után az öt tagú zsűri döntött, és ezzel ki is osztottak egy szerepet a jubileumi díszelőadásra.
A zsűri elég szakmai, ellentétben a megasztár, vagy a csillag születik nevetséges kisbíráival. Alföldi Róbert, Keveházi Krisztina, Szulák Andrea, Kocsák Tibor, és a zsűri elnöke: Szikora János. Ők mind elismert művészek, akiknek már a neve is garancia egy színvonalas válogatáshoz.
Nos, a Réka döntőjén 4 zsűri tag is Torma Emesét jelölte alkalmasnak a szerepre. És ekkor jött egy atombomba erejű dolog: Szikora János rendező magasról szart a szakmai zsűrire: Herczeg Flórának adta Réka szerepét.
Minden tiszteletem Herczeg Flóra tehetsége elött, mert el kell ismerni: nem mindennapi hangja van. Viszont a hányinger kerülget attól, hogy így kitoltak szegény lánnyal. Elvették a győzelmét, és elvették Torma Emese győzelmét is.
Szikora János pedig aláásta az egész műsort. Mert bár a felelőség az övé, ez tény, de rosszul bánik vele. Egyáltalán mindek ez a majdnem 3 órás színjáték? Mindenki énekelhetne, aztán a "Rendező úr" dönt. Vagy énekelni se kéne. Jöhetne a főcím, a három jelölt, és a döntés.
Köszönjük szépen, sikerült olyan döntést hozni, ami közfelháborodást okozott.

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr71452831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vazul · http://hun-empire.spaces.live.com 2008.05.04. 01:21:24

Abszolut egyetértek.

S a pénz és tárgyjutalmakra az EGYSZEMÉLYI SZEREPOSZTÓ ember választása NEM HAT KI:

jogi skandallum !

TarSólyom 2008.05.04. 11:35:54

Igen! Ez az egész helyzet elég fura!
Viszont Szulák A. többször is utalt az előző adásokban arra ˙(persze ködösen)
,hogy ÚGY IS A RENDEZŐ ÚRÉ A VÉGSŐ DÖNTÉS...
De kérdem én, ezt miért nem mondták meg előre konkrétan???

Gilles 2008.05.04. 11:46:11

Nem akkora botrány ez szerintem.
A színházban valóban a rendező szava a döntő.
Így is kell lennie, ez nem egy demokratikus műfaj.
A karmester sem szavaztatja meg a zenekart, hogy most melyik hangot kell játszani,. és milyen hosszan.
Viszont így kijött, hogy ez a "verseny" dolog kicsit sántít. Igen valóban sántít, de legalább jót szórakoztunk, élveztük, amit a szereplők csináltak, játszottak.
Nyilvános szerepválogatás, amibe kicsit beleszólhattak a nézők is.
Szerintem rossz kommunikáció az egész, nyilvánvalóbbá kellett volna tenni a színházi szabályokat ... leginkább a műsorvezetővel.
Csodálkoztam egyébként, hogy egy élő műsort eddig ilyen jól meg lehetett csinálni, mint itt az M1-en.
A Csillag születik alatt az RTL-en Buci, hogy pofára esett élőben. :)
Hát itt is megtörtént az úgy látszik elkerülhetetlen baki.
Szerintem azért jó a műsor, mindenkinek jó szórakozást!

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2008.05.04. 13:00:12

Én csak annyit tudok mondani, így hideg fejjel átgondolva a tegnapi dolgokat, hogy Szikora eléggé tiszteségtelenül pofánköpte az egész műsort. Én tényleg megértem hogy a felelősége hatalmas. Csak nem értem, mire föl ez a nagy felhajtás akkor? Csinálhatták volna úgy is, hogy mindenki elmondja a véleményét, majd Szikora dönt. Egészen pontosan így is történt, az én verzióm annyiban változik, hogy a zsűri tagjai nem szavaznának. Úgyis felesleges, hiszen a szavazatuk semmit sem ér.
Őszintén szomorú vagyok, mert becsapva érzem magam. Miért nem tisztázták ezt a legelején? Mi a szerepe a másik négy zsűritagnak? Én naívan és értetlenül állok a történtek felett, mert ha a józan eszemre hallgatnék, azt hinném, hogy pénzt akartak keresni, de én ilyen gonosz dolgokat nem gondolok...
Gakorlatilag tök mindegy, ki mit alakít. Úgyis az nyer, aki tetszik Szikorának. Ezzel nem volt gondom 2-2 szavazat esetében, pedig nem mindig értettem egyet a döntéssel. De ez a 4-1...
"Engedjenek meg pár gondolatot. Mivel enyém a felelőség, a jubilleumi díszelőadás megrendezésében, ezért magasról szarok rá, mit mondanak a kollégák, magasról leszarom ki kapott több szavazatot a közönségtől, nekem B produkciója jobban tetszett mint A, szóval mindenki kussol. Amúgy pedig nézzetek magatokba, nem a tiétek a felelőség! Szégyeljétek magatokat, hogy ti nem az én jelöltemre szavaztatok! Hát mi ez itt kérem? Itt én vagyok a főnök, akinek nem tetszik, ne nézze. De azért sms-t küldjön! Mi? Hogy mi lett volna, ha nem szavazzák be B-t? Semmi. Én vele tudom elképzelni ezt a darabot, közönségnek kuss!"
Ismét hangoztatom, alkalmasnak találom Herczeg Flórát a szerepre. Szép a hangja, ő maga is szép. Nekem ez a szavazósdi csípi a csőröm...

Marine 2008.05.04. 19:20:36

Kedves Mindenki!

Mélységesen egyetértek azokkal, akik becsapva érzik magukat a tegnapi döntő kapcsán. Nem az a baj, hogy Flóra kapta a szerepet, hiszen kiváló énekes, és színészileg is teljesített. Nem is az a baj, hogy Szikora János egyedül döntött a szereplő személyéről, hiszen az előadás rendezőjeként - mivel ővé a felelősség - ehhez joga van. A baj csupán az, hogy mindezt nem közölték előre: jelesül, hogy bármit is gondol az egyébként szakmailag igencsak felkészült zsűri, akkor is Szikora János szava lesz a döntő. Ha mindezt előre tisztázzák, akkor így fogadjuk el a szabályokat, és a másik négy zsűritagot sem alázta volna meg Szikora János azzal, hogy - az eddig érvényben levő(?), vagyis köztudott szabályok értelmében - semmibe veszi a véleményüket, és minden zsűritagi joguktól megfosztja őket azzal, hogy szavazataikat egyetlen mondattal eltörli. Ami pedig a dolog emberi oldalát illeti, szegény lányokat nem irigyeltem, hiszen a vereséggel felérő győzelem Flórának, illetve a győzelemből születő vereség Emesének nagyon megrázó élmény lehetett.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2008.05.04. 22:12:56

Marine pont azt fogalmazta meg, amit akartam. Igazából nagyon szomorú, hogy egy ilyen jó alapötlet, egyáltalán egy ilyen jó műsor oda jut, hogy a kedves nézőnek felkavarodik a gyomra.
Vajon Szikora Jánoson kívül kinek volt ez jó?

katasa 2008.05.06. 11:49:01

Úgy vélem Szikora János hatására és közreműködésével tűnt el Kelemen Éva. Ki tud róla? Az elmúlt két adásban nem szerepelt!!
süti beállítások módosítása