Utolsó kommentek

Kritika: Star Wars - Az Ébredő Erő

2015.12.30. 18:29 | Xinaf | Szólj hozzá!

Címkék: kritika Star Wars

Nagyon vártam ezt a filmet, mivel én magam fanatikus Star Wars rajongó vagyok. Ennek ellenére csak tegnap, több, mint tíz nappal a premier után tudtam sort keríteni a megtekintésére. 
Nagyon sokakat aggasztott, hogy a Dinsey csinálta ezt az új filmet, én különösebben nem aggódtam. Az előzetest nézve pedig egyre biztosabb lettem benne, hogy ez egy baromi jó film lesz!

És mi a véleményem a megtekintés után?

Nos, szerintem ez a film...

... nem valami jó.

harag.jpg

Oké, álljunk le! Nyugi! Mindenki nyugodjon meg!

Szóval, amikor néztem a filmet, teljesen magával ragadott, és baromira tetszett. Lélegzetem elállt néha, olyan lettem, mint az a bizonyos kisfiú, aki akkor voltam, amikor először láttam Star Wars filmet. Akkor úgy éreztem: ez a film egy igazi csoda!
Aztán ahogy elindultunk haza, és beszélgettünk a filmről, jöttek fel az újabb és újabb hibák, és mire hazaértem, már elkészült a végleges ítéletem: ez nem egy jó film. Tényleg nem. De nem is rossz. Hogy semleges? Nem, ezt se mondanám. Vannak dolgai, amik baromira jól működnek, de mellé tele van hibával. Logikai és világ béli hibával is. 

A film értékelése baromi nehéz.Annyit le kell szögeznem, hogy senkinek se ez legyen az első Star Wars filmje, ugyanis maga a film a nosztalgiára épít. Aki nem ismeri ezt a világot, annak a Millennium Falcon, vagy a csillagrombolók roncsa semmit sem fog adni. Azt egyébként le kell szögeznem, hogy ezek a nosztalgia szállak nagyon sokat dobnak az élményen, de nem függ tőlük az esemény.

Jaj, kerülgetem a forró kását... mi bajom is volt ezzel a filmmel? A kritika ezen részét két csoportba osztom. 
1. Nem Spoileres/Kicsit Spoileres. Ide gyűjtöm azokat a dolgokat, amik ugyan lelőnek pár dolgot, de igazából vagy teljesen lényegtelen dolgok, vagy a trailerből akár kiderülhetett.
2. Spoileres. Ezt azt hiszem, nem kell részleteznem.

És a végén lesz egy értékelés, a Spoiler vége felírat után.

Nem Spoileres/Kicsit Spoileres:
A sztori szerint a Birodalom elbukott, megalapult az Új Köztársaság, az egykor volt Birodalomból pedig felébredt az Első Rend, ami ellen küzd az Ellenállás. 
Mi van? Most akkor az Ellenállás az Új Köztársaság? Vagy ezek függetlenek egymástól? És melyik alapult a Lázadók Szövetségéből? 
Aki meg akarja nézni, készüljön: baromira kusza ez a dolog. Nem nagyon lehet átlátni, hogy az Új Köztársaság és az Első Rend milyen viszonyban is vannak azon túl, hogy rosszban... háborúban? Vagy csak nem szeretik egymást? És mi a viszony az Új Köztársaság és az Ellenállás között? Kik ezek az Ellenállók? Ilyen és hasonló kérdésekre NEM fogsz választ kapni a film megtekintésekor.
Ami szintén látható volt az előzetesben, így nem Spoiler: mégis mióta lehet légi csatát vívni a bolygó LÉGKÖRÉBEN? És ha ilyesmit lehet, akkor a Birodalom Visszavágban miért nem X szárnnyúkkal mennek megkeresni Skywalker parancsnokot, ha már a hósiklókat "nem készítették fel a hidegre"? Ami kibírja az űr hidegét, tán elboldogul a Hot-tal is, nem?
Mellé ez a film egy az egyben a Csillagok Háborúja - Új remény reinkarnációja. Annyira így van ez, hogy ha az agyunkat nem akarjuk terhelni, nem is kell megjegyeznünk az új szereplők nevét, elég társítani a régiekhez. Tarkin 2, Luke 2, Solo 2, Vader 2... rögtön mindenki tudja majd, miről beszéltek. Ez igaz az eseményekre is. Yavini csata 2, Halálcsillagból szöktetés 2, stb. Itt minden rohadtul ugyanaz. 
Ez nekem speciel tetszett, de lehet, lesz akit zavar.

Ami jó volt, hogy a régi szereplők NAGYON önmagukat hozták. Illetve azt el kell árulnom, hogy a film szabálysan beszippant. Nagyon Star Wars a hangulata.Folyamatosan adagolják nekünk a régi filmből az elemeket, és egy percig sem felejtjük el, hogy hol is vagyunk, mit is nézünk, de ezt nem olyan erőltetetten teszik, mint az 1-3 részekben pl. a droidok. 

És végül...

SPOILERES:
Ez a film hemzseg a hibáktól!
Mióta lehet megállítani a lézersugarat az Erővel? Egy nem is teljesen kiképzett Ren (nem Sith, hanem Ren) lovag miért képes rá, ha Darth Sidius nem volt az? Ha képes rá, miért tudja egy ki nem képzett csaj (aki még csak nem is tudta, hogy a Jedik és az Erő nem egy gyerekmese) lenyomni Erő párbajban? Nem is egyszer? Ha egy kocsmáros szimpatizál az Ellenállással, miért kurjantja el a kocsmájába belépő Han Solo nevét, ha tudja, hogy körözik? Miért ismeri egy takarítóként szolgáló ex-rohamosztagos a titkos szuperfegyver teljes technikai leírását? Miért van R2D2-nek telepatikus képessége? Miért beszél egy ember droidul? Ha egy bolygón kihuny a nap, akár csak rövid időre is, nem-e kellene kihalnia ott minden életnek? Miből futja az Első Rendnek egy ilyen pusztító fegyver előállítására, amihez képest a Halálcsillag gyenge kezdők játékszere? 
Ilyen és ezekhez hasonló kérdések tömegei jutottak eszembe. De nézzük csak meg a szereplőket...

Rey:
Rey a tehetséges, tökös, laza roncsvadász csaj. Ez eddig tök jó. De miért nem adja el 60 adag élelemért a droidot, még ha meg is kedveli? Fél adagokért rohad egész nap űrhajók belsejében... ráadásul a droidot csak pár órája ismeri. Másik kérdés, hogy miért tudja csak úgy ösztönből jediket megszégyenítően használni az Erőt? Meg egyáltlán, miért ért ez a csaj mindenhez? Teherhajót vezet, ami majd egy évszázados. Beszéli a dridok nyelvét, de a wookit is! A kevesebb néha több lenne, Reyt szánták új generációs Luke Skywalkernek, de ehelyett egy "a mesélő kedvenc hőse" karakter lett belőle.

Finn:
Finn egy gyerekként elrabolt rohamosztagos, akit egész életében erre képeztek. Ennek ellenére az első bevetésen rájön, hogy ártatlanokat ölni nem szép dolog, és dezertál, hogy aztán 5 perc múlva már a volt társait irtsa nagy vehemenciával. Ez a rész tragikus, de egyébként nem rossz karakter. Tetszett, hogy bénán próbál csajozni, csak azt tudja, amire képezték, pl. nem tud nem szabvány ágyúval lőni. Nem tud vívni sem, de becsületére váljék, próbál, ami elég suta mozgást eredményez, és ami a legjobb: NEM JEDI! 

Kylo Ren
A film új Darth Vadere egyrészt hangulatos, másrészt néha kicsit sok belőle. Han Solo fia kétségbeesetten próbál bizonyítani Smoke-nak, akárki is ő, hogy igenis gonosz, igenis megtagadta a Fényt, ő a Sötét Oldal híve. Ez főleg abban nyilvánul meg, hogy ártatlanokat ölet meg, teljesen ok nélkül. Általánosságban, ha ő megjelenik valahol, ott lángolnak a tetők, robbannak a házak, és meghalnak az emberek. 
Én a magam részéről jóvá válni akaró, gonosz, de önmagával vívódó karaktert sokat láttam már. Ő a rosszá válni akaró, de belül azért jó neo Darth Vader, ami néha kifejezetten nevetséges. Kár, mert baromi menő karakter egyébként, de amikor látom a sisak nélküli vívódását (a sisak le és felvétele egyfajta jelképe az önmarcangolásának), hiányolok pár kiscicát, amit kinyírhat, puszta gonoszságból és bizonyítási vágyból. Ráadásul a nagy ereje mellé ott van még, hogy Rey röhögve másik bele a fejébe, és ez ellen SEMMIT sem tehet.

A régi karakterek rendben vannak. Han esetében eredetileg nagyon nem tetszett, hogy miért lett újra csempész, de amikor kiderült, hogy Kylo az ő fia, érthető lett, hogy így menekül el az elől, hogy megbukott mint apa és mint férj. Az önmagába csalódott Solo visszamenekül a vagány űrkalóz szerepbe, és ezt faszán csinálja. Leia szintén elég megtört lett, bejött. 
De Solo halála sajnos totál karakteridegen. Kylo Ren visszacsábítására tett kísérlete felért egy "most ölj meg" felirattal... kifejezetten erőltetettnek éreztem ezt a jelenetet. Kár érte, mert nagyon hatásos lehetett volna, de most őszintén, ki hitt el, hogy Kylo tényleg visszatér a jó oldalra, és átadja az apjának a fegyverét, mert az szépen megkérte rá? 

És a film mélypontja...
BASSZUS, valahogy előkerül Anakin első kardja. Ami Luke kezével együtt lezuhan a Bespinen. Semmiféle magyarázat nincs erre, de ez még oké is lehetne...
... de a kardnak lelke lett. HÍVJA Reyt. Konkrétan szólítja, és LÁTOMÁSOKAT mutat neki. Majd amikor egy későbbi jelenetben Kylo Ren az erővel oda akarja hívni magához a hóból, nem mozdul. Nem mozdul egy olyan hatalmú Erő használó hívására, aki megállít egy lézernyalábot...
De rögtön repül Rey bátortalan, ösztönös mozdulatára. 
Belegondolva, hogy Snoke, az új főgenya baromira hasonlít Voldemorthoz, és még a fénykardnál is működik, hogy a "pálca (a kard) választja a varázslót (a jedit)", ráadásul a jó, erős lelki erejű legyűri az akaratával a nála sokkal képzettebb és hatalmasabb erővel bíró alakot (Rey-Kylo, Harry-Voldemort, Piori Incantatem), rá kellett ébrednem, hogy a rendező, J.J. Abrams Harry Potter rajongó, és nem resteli ezt bevonni a Star Wars-ba. 
Szinte félek, hogy Snoke-ról kderül, hogy egy Sith Holkronba van elrejtve a lelke, vagy hogy Finn feláldozza magát, de végül mégis él, stb.

SPOILER VÉGE

Közel sem írtam le mindent. A film TÉNYLEG hemzseg a hibáktól. De mellé, ha hagyja magát az ember, és van akkora Star Wars buzi, mint én, akkor a hangulata nagyon el tudja ragadni. Én hangsúlyozom, baromira élveztem ezt a kicsit több, mint 2 órát. Szóval egyszerűen nem tudom utálni a filmet. De rajongani sem tudok érte. Ha nem lenne a nosztalgia faktor, amit nagyon gondosan adagolnak, és nagyon jól bánnak vele, valószínűleg utálnám, de mivel van, és nem is rosszul, így nem tudom igazából nem szeretni sem ezt a filmet. 
Méltó-e a Star Warshoz? 
Hát, ezt a jövő dönti majd el, de akár tetszik, akár nem, nem kapunk mást, innentől ez a kánon. Én mindenesetre várom, mit hoznak majd ki belőle... de kicsit már félek is tőle. Olyan úton járunk, ami végződhet akár nagyon jó is, de a Sötét Oldalra is vihet, főleg ha kiteljesedik a Spoilerben a "film mélypontja" pontban leírt dolog...

Mint film: 
10/3
Mint Star Wars nosztalgia film:
10/7

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr208212956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása