Utolsó kommentek

Lelki élmény: Fülöp szerzetestestvér

2008.05.19. 21:16 | Xinaf | 6 komment

Ma két fontos témát is érintenem kell, tehát ma két bejegyzés fog születni.
Június 30.-án görögkatolikus püspökké szentelik Fülöp testvért. Ő találkozóra hívta a fiatalokat, így én is tiszteletét tettem Máriapócson vasárnap, a 10 órás liturgián és utána egy beszélgetésen.
Láttam az embert, akiért szívesen mondok el naponta egy imát.

Voltak, akik meg akarták őt ragadni, de senki sem tudott kezet emelni rá.
A szolgák is visszatértek a főpapokhoz és farizeusokhoz. Azok megkérdezték: "Miért nem hoztátok el őt?" A szolgák mentegetőztek: "Ember így még nem beszélt!"
(János evangéliuma, 44-46)

Hasonlóan éreztem magam Fülöp testvér prédikációja alatt, mint a szolgák kiket Jézus elfogására küldtek. "Ember így még nem beszélt!" Legalábbis ilyet én még sose tapasztaltam, sose láttam és sose hallottam. Hihetetlenül őszinte volt. Soszor beszélt a saját gyengeségeiről, miközben erösnek láttam. És a csodálatos az egészben: mégsem éreztem álszentnek. Ő komolyan hibákkal teli embernek tartja magát, miközben gyakorlatilag élőszent. Még furcsább, hogy hülyének se tűnt. Elég ellentmondásos, nem?
Elmondta, mennyire  nem örült a püspökké válásának. Megértettem mit jelent neki, hogy ott kell hagyja azt a csöndet, amit mi, egyszerű emberek sose fogunk megérteni. Azt a csöndet, ahol csak ő és Isten létezik.
És megtette. És képessé vált arra, hogy örömmel válalja ezt az áldozatot, mert sokan mások örülnek neki, és (ez a fontosabb!) mert az Isten így akarta.
Ilyen erös és élő hittel még nem találkoztam. Megéltem az újmegtérést, láttam mi lehet egy emberből, ha Istenre bízza magát. Láttam azt, amiről eddig csak hallottam/olvastam. A Keresztényt. Krisztus hívét.
Imádkozzunk hogy önmaga maradhasson püspökként is, ahol a hatalom fojtogatja majd!

Majdnem elfelejtettem leírni még egy fontosat!
Egy kicsit önmagam is átértékeltem. Fülöp nem csak magáról beszélt ám!
Eddig nem tükröződött belőlem, hogy Krisztus él bennem. Igazából úgy voltam a dologgal: "én nem térítek senkit, hanem úgy viselkedem hogy vonzóvá tegyem mások elött a hitet". Gyönyörű és jó hozzáállás, csak egy apróságot hagytam ki: nem ártana tanúságot is tenni a hitem mellet. Mivel ha nem tudják, mi kell vonzó legyen, nem is lesz az. Jó dolog hogy jókeresztényként élek, és sokan jó embernek tartanak, csak nem ártana ha tudnák, hogy az én Jóságomat az Isten táplálja, az Istentől fakad. Azontúl hogy jó ember vagyok, tudja meg a világ azt is hogy jó keresztény ember vagyok!

U.I.: A nővérem érdekes párhuzamot mutatott be nekem. Remekül leírja, amit átéltem:

"Oh jó Uram, itt e földön
választottad én vagyok
Rám bíztad e súlyos terhet
s, félek összeroskadok

Mondd, mennyit ér az ember,
ha tisztessége gyenge?
Mondd, mennyit ér,
ha kárhozott a győzelemre?

Oh, jó Uram, adj erőt,
hogy elbírjam a terhedet!
Törvényeid elfogadtam
de más szolgája nem leszek!

Mondd, mennyit ér, ki Téged
szívéből követne?
Mondd, mennyit ér, ki Érted
Véled szállna szembe?

Oly távol vagy Tőlem
és mégis közel
nem érthetlek Téged
s nem érhetlek el
Oly távol vagy Tőlem
és mégis közel
Te hallgatsz s Én érzem
a szívem felel

Hallgasd meg könyörgésem,
hallgass meg Istenem!
Légy hozzám irgalommal,
légy úrrá szívemen!

Töltsd el lelkemet
fájó szívemet
hűséggel, jósággal
szeretettel

Mondd, mennyit ér, ki Téged
szívéből követne?
Mondd, mennyit ér, ki Érted
Véled szállna szembe?

Oly távol vagy Tőlem
és mégis közel
nem érthetlek Téged
s nem érhetlek el
Oly távol vagy Tőlem
és mégis közel
Te hallgatsz s Én érzem
a szívem felel"
(István a király: Oly távol vagy tőlem II)

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr6477592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsu 2008.09.01. 01:06:52

Jajj, már majdnem lefeküdtem, majd leragad a szemem, de most tudom, hogy ennek a bejegyzésnek a megtalálása miatt nem álltam fel eddig háromszor, amikor már eldöntötted, hogy máról ennyi.
Jelentem, Fülöp atya önmaga maradt! Én akkor nem voltam ott, amikor Te, de az Ifjúsági Zarándoklaton (százhuszonyegynehány km) Püspök Atya végig közöttünk zarándokolt! Teljes feketében hőségriadóban. És az elején csak úgy gondoltuk: tök jó, hogy itt lesz a püspök is. De amikor a mi csoportunkban zarándokolt, akkor éreztem meg igazán, hogy mit jelentett, hogy ott volt velünk. És beszélgetett velünk, és viccelődött is és énekelt (gyönyörű hangja van), és gyalogolt, és ment előre, és amikor közvetlenül mögötte mentem valahogy úgy éreztem, hogy valaki töri az utat nekem...
És elképesztő volt, hogy mindent tud fejből, minden imaórának minden szöveg - ugyebár elmondta a(z azt hiszem) 17 év alatt jópárszor őket.
És tényleg bármikor odalehetett menni hozzá, és nem olyan volt, mint egy megközelíthetetlen püspök.
Egy olyan ember, akinek amikor először belenéztem a szemébe, olyan tiszta volt és az arca annyira jóságos, hogy éreztem, hogy odabenn valahol örül bennem valaki, és a szemembe egy picit könny szökött. Lehet picit giccsesnek tűnik, de a valóság néha produkál ilyesmit.
De született egy új bejegyzés témám a blogba. Hozzád járok meg Alisterhez témát gyűjteni ezután. :)

Zsu 2008.09.01. 01:08:09

Ja, és tavasszal szerintem mindenképp elmegyek, ha hosszabb időre nem is, de egy hétre legalább Dámócra. (de jó lenne 2 hét)
Már alig várom.

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.09.01. 23:37:06

Érthető okokból, amik azért még sem tartoznak ide (Xinaf azt hiszem tudja, de legalább is sejti) nekem kissé más élmények kötődnek Dámóchoz és Fülöphöz... sajnos, teszem hozzá. Mind-egy.

Zsu 2008.09.02. 18:14:38

Majd szóban megbeszéljük, ha olyan.

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.09.04. 09:39:39

Hogy milyen, azt nem tudom, de oké, én benne vagyok: beszélhetünk róla, ha érdekel a dolog.

Zsu 2008.09.04. 19:55:59

Úgy értettem, hogy milyen, hogy olyan-e, hogy megosztod-e a dolgot valakivel, akit azért nem ismersz évek óta, meg ilyesmi. Mert azért nem feltétlenül biztosan tartozik minden rám, érted. De szívesen beszélek bármiről.
Bár amilyennek megismertem, nekem szimpi, szóval megint megállóknyi vitának nézünk elébe. Vagy az is lehet, hogy nem. :)
süti beállítások módosítása