Utolsó kommentek

Blogger tipusok

2008.12.03. 19:07 | Xinaf | 5 komment

Most egy ideig ne számítsatok értékelhető bejegyzésre. Ezt a mostanit is a vizsgákra való tanulás és a Dr House közé építve pötyögöm be...
Szerettem volna egy bejegyzést írni, amelyben közzé teszem az általam látogatott blogokat, de olyan sok ember vonta meg tőlem a jogot, hogy ebből valószínüleg semmi nem lesz. Mielött felkapnák néhányan a fejüket, leírom: nem kérdeztem meg mindenkit. Teljesen felesleges lett volna, mivel én aktívan olvasok kb tíz blogot. Ebből külön kérték vagy négyen, hogy semmiképpen ne reklámozzam őket. Most akkor van ennek értelme?
El is jutottunk a kérdéshez: miért blogol valaki egyáltalán? Mint minden csoportosulást, ezt is archetípusokra bonthatjuk. Nézzük a leglényegesebbeket!

Népszerű közösségi blogger
Olyan személy, akinek van már egy támogató rétege. Általában kiáll valami mellet, vagy éppen valami ellen. Sok esetben hangoztatja, hogy ő nem akar senkitől semmit, pusztán csak leírja a gondolatait. Az esetek nagy részében így is kezdődött ennél az alfajtánál a blogolás, csak a népszerűség növekedésével átalakult valamiféle küldetéskényszerré. Tökéletes példák: Gyurcsány Ferenc, Tomcat, Athina

Titokzatos blogger
"Sziasztok, én egy 16 éves lány vagyok. Most leírom a szakításom történetét, de nem valódi nevekkel, nem valódi helyszínekkel..."
Ez a fajta nagyon nem szereti, ha beazonosítanák a személyét az adott blog írójával. Renegeteg álnevet talál ki, és még a legközelebbi ismerősei sem jönnek rá a bejegyzései alapján, kiről is van szó. A nevek mellett gyakran kódolva írja le az eseményeket is, így válik teljesen azonosíthatatlanná. Külön érdekesség, hogy ezt a tipust igen sokan olvassák, és igen rövid az oldala élettartalma, mivel az egész internetes napló egy téma miatt jött létre. Tökéletes példa: Nincs. Mármint van, de nem írok. Ismerőseim egy része.

Figyeljetek rám, ismerjetek meg blogger
Van olyan ember, aki képtelen elmondani valamit szóban. Viszont szeretné, ha mások megértenék. Ilyenkor blogot indít, és kiönti benne a lelkét. Bizonyos esetekben egyszerűen sokmindent meg akar osztani másokkal, és ez a blogolás jó ötletnek tűnik. Viszont ennél az alfajnál külön cél, hogy olvassák az ismerősök, ezért terjeszti valamilyen módon a blogja címét. Ez lehet iwiwen/myvipen keresztül, beszélgetéssel, fórumokon/más blogokon történő direktreklámmal, stb. Tökéletes példa: Xinaf

Majd én megmondom a frankót blogger
"Ez a világ a sötétségben él, de majd én megmutatom a helyes utat!" Ez az életfilozófiája. Igazi virtuális Che Guevara-t ismerhetünk meg egy ilyen blog olvasásakor. A többi internetre író embertől az különbözteti meg, hogy meggyőződése, hogy mindenki más tökhülye, és csak ő és egy bizonyos réteg ismeri a teljes igazságot. Valójában olyan szeretne lenni, mint a népszerű közösség blogger, csak annyira senkit nem érdekel. Tökéletes példa: nem írok, mert szerintem sokan megbántódnának. Akinek nem inge, nem veszi magára.

Témafelvetős közösségi blogger

Ez a típus is egy eszme köré csoportosul, itt a cél az lenne, hogy egy témát felvetünk, és kultúrált hangnemben elcsevegünk róla. Gyakorlatilag csak azért nem fórum, mert blog külsőségeket visel. Tökéletes példa: a megmondó blog.

Rávilágító blogger
Észrevesz egy társadalmi igazságtalanságot, csinál egy blogot, és az olvasók segítségével megvilágítja minden oldalról. Itt különösen nagy szerepet kap a reklám, hiszen ennek a bloggertipusnak különösen nagy szüksége van olvasókra. Ők küldenek leveleket a bkv-ról, szakításokról, munkahelyi igazságtalanságokról. A népszerűségük óriási, hiszen valós problémákat boncolgatnak, amik nap mint nap elérhetnek minket. Tökéletes példa: Despota a munkahelyiterror blogról.

Természetesen ennél sokkal több féle naplóírója van az internetnek. Nagyon ritka a fajtiszta példány, általában több fajta kersztmetszete az aktuális blogger. Hiszen az embereket sem lehet tökéletesen skatulyázni, és mi magunk is emberek vagyunk. Viszont most felteszem nektek a nagy kérdést, kollegák:
Ti melyik csoportba tartoztok?

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr73802075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsu 2008.12.03. 20:36:07

Sose kategorizáltam még magam. Én csak jókedvemben (vagy rosszkedvemben :) ) írok. Én inkább a "szociográf blogger" típus vagyok. :) Látok valamit az utcán, ami megfog, történik velem a forgatagban valami, és ami az eszembe jut róla, leírom. De (majdnem) mindegyik bloggertípus (ha van ilyen) megtalálható kicsit bennem is. Szerintem.

Stiegliz 2008.12.03. 21:41:07

Csatlakozom azelöttemszolohoz. :) ésamugy is megyahouse,hakitaláltam miért isésmien műfajbanblogolok, igéremirok,(mondjuk1bejegyzést) :P

Kiora 2008.12.04. 02:58:05

Szintén kisökör...amúgy ha "valamibe bele is kéne kötnöm" az biztos, hogy a "Népszerű, közösségi blogger lenne"'...ahol is egy nagyon gyakori alfajt nem festettél le tisztán...(csak mint hal a zavarosban)...ez pediglen az, hogy a legtöbb "népszerűségre hajtó közösségi blogger" nem is a saját véleményét tükrözi...Túlzás lenne azt állítani, hogy van annyi esze, hogy "direkt összeugrassa a népet" és ő jót vidul..max. talán a következményekbe nem gondol bele, csak "egyik haver így vélekedik, a másik meg úgy...nah akkor teremtek lehetőséget, h hol vitázzanak"...effekt pedál kikapcs....bár az mondjuk érdekelne, hogy Te mibe sorolsz minket (ez persze magánügy, szóval csak költői kérdés volt...)

Malkav 2008.12.06. 19:58:50

A listán nem szereplő, de igenis létező bloggertípus következzen...

Piszkosul rittkán író blogger:
Ez a típus elég jellegzetes. Belekezd valamibe (jelen helyzetben egy blogot indít) amibe ír is elég szorgalmasan... legalábbis eleinte. Később egyre rittkábban. Némi idő elteltével eljutunk addig a szintig, hogy az Piszkosul rittkán író blogger gyakorlatilag évszakonként ír valamit és az is már nagy szó. Írásai minősége változó, témái ezerfélék lehetnek, egy dolog biztos: nagyon rittkán találunk újdonságot ennek a típusnak a blogján.
Reális példa erre: Malkáv
süti beállítások módosítása