Utolsó kommentek

Filmkritika: Terminátor - Megváltás

2009.07.05. 14:27 | Xinaf | 19 komment

Címkék: kritika

Biztos sokan vagyunk, akik filmklaszisnak tartják a Terminátor 1-2-t. Szerintem ez a két, régi film hatalmasat robbantott akkor, és még ma is élvezhető alkotások. Szabályosan forradalmasította az akciófilmeket, volt mondanivalója, remek látvánnyal kényeztette el a nézőket, és a színészi játékok is kiválóak voltak.
Aztán jött a 3. rész. Nekem csalódás volt, mivel nem követte az eredeti filmeket elég hűen, az alkotók bizonyos dolgokat elég szabadon kezeltek. Nem tudom, mások ezt hogy élték át, de én úgy váltam a negyedik részt, mint a Megváltást...

És itt jött a pofon. A film akkor is szar, ha nagyon enyhén akarok fogalmazni. Kb. olyan érzésem volt, mintha a Star Wars-ból készítenének egy hetedik epizódott, és levetítetén az Űrgolyhók című, amúgy zseniális paródiát.
Nézzük meg, mi is a bajom ezzel a filmmel:

Színészi játék: NINCS! A szereplők borzalmas teljesítményt nyújtanak. Akár félnek, akár gyűlülködnek, akár haragszanak, akár agódnak, kb. ugyanazt mutatják, csak néha halkan beszélnek, máskor kiabálnak. Az eredeti filmek legerösebb vonalát aknázza alá ez a modern vacak!
Utalások az előző filmekre: Vannak, de bár ne lennének... amikor a fiatal Kyle Reese a kezét nyújtja elesett embertásra felé, és megszólal: "Jöjjön velem, ha élni akar!", vagy amikor John Conor belenéz a kamerába, hogy "Visszatérek" komolyan elfogott a rosszulléttel kombinált röhögőgörcs. Iszonyú trágyán jöttek ki... 
Szinkron/fordítás: A magyar hangok még egészen jók is lennének... viszont olyan apróságokra nem figyeltek oda, amik fontosak. Pl. amikor John az anyja kazetáit hallgatja, elhangzik Sarah Conor vidám(!!!!) hangján az is, amit még a Terminátor 1-be vessz fel, mielött lefotózzák. Csak éppen nem ugyanazokkal a szavakkal... a fordítónak erre nagyon figyelni kellet volna! A másik a már fent leírt "Visszatérek", amit valójában "visszajövök"-nek fordítottak "I will back"-ből. Csak tudnám, miért?
Látványvilág: Na, az van, kár hogy kb. ennyibe tudtak pénzt beleőlni. De ehez kétség sem fér, elég látványos a film, remek efektekkel.
Ostobaságok tárháza: (FIGYELEM, SPOILER KÖVETKEZIK!) Kérem, ebben a filmben van itt minden! Szívvel rendelkező jó terminátor, aki azt hiszi, hogy ember. Vele még a Skynet is flörtöl, és MEGPRÓBÁLJA ÁTÁLLÍTANI A SAJÁT OLDALÁRA! ("Luke, állj át a sötét oldalra" - nem ismerős?) Az emberiség nagy vezére, John Conor egy kis tisztecske, akit a fél katonai vezetés csicskáztat. Gyakorlatilag csak a Skynet tudja, hogy ő az ellenség, mivel az emberiség nagyobbik fele még nem is hallott róla, ennek ellenére simán le tudja beszélni őket a Skynet labor bombázásáról, mivel bent van Kyle Reese is, aki ha meghal, ő meg se születik. Igen ám, de az embereknek annyit mond a felfügesztett Conor, hogy ne bombázzák a labort, mert akkor elpusztul a jövő. Semmi indoklás, semmi magyarázat, mégis mindenki neki engedelmeskedik a tisztikar helyett. Ha már szóba került: Kyle Reese személye... nos, a fiatal Reese színésze a legkevésbé sem hasonlít az eredetire. Semmiben! Vékony kiskölyök, félhosszú, fekete hajjal, nagyon harsány hanggal. Az eredeti rövid, barna haju, izmos, és hallgatag férfi volt. Ja, és a színészek között az egyik jól játszotta, a másik pocsékul.
Igazából a film tele vol logikai buktatókkal, pl. nem derül ki, honnan is tud a Skynet John Conorról, aki egy senki...és még sorolhatnám.
Ami miatt érdemes megnézni: A film látványos, és szerepel benne a kormányzó, Arnold Schwarzeneger, vagy másfél perc erejéig. És izmos. Kb. ennyi.

Összefoglalás: Ez a film egy méltatlan paródiája az eredeti két filmnek, és elég gagyi folytatása az amúgy sem valami jó harmadiknak. Senkinek sem ajánlom. Nem véletlen nem adta hozzá a nevét a kormányzó, pedig picit tényleg szerepelt...

10/2
 

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr211227858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hilts 2009.07.05. 15:07:58

Én is láttam a filmet,és úgy érzem, meg kell védjem!

Szerintem nagyon jó kis film volt, és Marcus-Sam Worthington-alakítása nagyon tettszett. Egy ember,aki igazából gép, tehát a gépek közé tartozik,és mégis az ellenállás oldalára áll-nagyon jól visszaadta a karakter lényegét.
A régebbi részekre tett utalások nekem sem tettszettek, de szerintem ez az egyetlen hibája a filmnek.
Aztán a Kyle Reese probléma. Ne felejtsd el Xinaf, hogy Kyle itt még csak egy fiatal srác,aki azért hajt,hogy bekerülhessen az ellenállás soraiba. 2029-ig,amikor is visszatér majd 1984-be, míg 10 kemény esztendő van hátra! Ezalatt a 10 év alatt lesz Reese őrmester,az a kemény, hallgatag katona, aki rengeteg barátját veszíti el,és akit majd Connor visszaküld,hogy megvédje az anyját.
Számomra az is érdekes volt,ahogy a Skynet megpróbálta Marcus-t meggyőzni,hogy neki márpedig a gépek között van a helye.Ezt hvtad te flörtölésnek. De ha jobban figyeltél volna,akkor észreveszed,hogy micsoda lelki harc ment végbe Marcus szívében,hogy el tudja dönteni, mi a helyes út.
Amit még írtál,hogy a Reese-t játszó színészek közül az egyik jó,a másik pocsék,azért sem volt bölcs dolog,mert Michael Biehn öregebb volt,amikor Kyle-t játszotta,mint most Anton Yelchin. Szerintem a fiatal orosz az egy,feledhető elszólását kivéve-a jöjjön velem-duma,-jól játszotta a fiatal ellenállót.

Összességében tehát a Terminator-Salvation egy jó film, de az 1-2-höz tényleg nem érdemes hasonlítani-de nem is kell. Számomra helye van a Quadrológiában.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2009.07.05. 16:05:52

Üdv Hilts!

"Szerintem nagyon jó kis film volt, és Marcus-Sam Worthington-alakítása nagyon tettszett. Egy ember,aki igazából gép, tehát a gépek közé tartozik,és mégis az ellenállás oldalára áll-nagyon jól visszaadta a karakter lényegét."
Ha gép, akkor programozva van, nem? Erre utal a Skynet is. Akkor meg miféle átállásról beszélünk? Ha nincs programozva, akkor miért teremtették?

"Aztán a Kyle Reese probléma. Ne felejtsd el Xinaf, hogy Kyle itt még csak egy fiatal srác,aki azért hajt,hogy bekerülhessen az ellenállás soraiba. 2029-ig,amikor is visszatér majd 1984-be, míg 10 kemény esztendő van hátra! Ezalatt a 10 év alatt lesz Reese őrmester,az a kemény, hallgatag katona, aki rengeteg barátját veszíti el,és akit majd Connor visszaküld,hogy megvédje az anyját."
Ezzel az a baj, hogy Kyle Reese 2029-ben 19 éves. Azaz, ha 10 kemény év kell elteljen, akkor ő a filmben 9 éves kéne legyen... Ha ez nem elbaszott nagy hiba, akkor mi? Amúgy a terminátor 1-ből idézek: "Én a háború előtt születtem. Romok közt nőttem fel" "Megsemmisítő táborokba vittek, olyan munkára, amit a gépek nem tudtak elvégezni. Hullaszállításra. Ezeket lézerrel égették belém (vonalkódot mutat)". Kérdem én, ezek hol vannak? Arról nem is beszélek, hogy a terminátor 1 könyvbe leírják, hogy összesen kétszer találkozik a "nagy Johm Conorral". Egyszer mikor odaadja neki az anyja képét, egyszer pedig amikor visszaküldi. Pont. TELE VAN RAKVA HIBÁKKAL!

"Számomra az is érdekes volt,ahogy a Skynet megpróbálta Marcus-t meggyőzni,hogy neki márpedig a gépek között van a helye.Ezt hvtad te flörtölésnek. De ha jobban figyeltél volna,akkor észreveszed,hogy micsoda lelki harc ment végbe Marcus szívében,hogy el tudja dönteni, mi a helyes út."
Hé, ez egy programozott ember-gép! Még ki is tépi a fejéből a csatlakozott, milyen lelki küzdelemről beszélünk? A Skynet még mondja is, hogy program szerint cselekedett. Miért nem ő irányítja, miért kellet győzködni? Az elején még ok, nem ő a vezetője, de aztán még le is töltik a memóriát, simán át lehet programozni. Nem ez a logikus? És a Skynet nem logikusan cselekszik? Másrészt: ez nem helyes vagy helytelen út. A Skynet egy programozott parancsot követ. Az utasítása: legyen béke a földön. Az emberiség kiirtásával ez a célja. Ez csak az emberek szempontjából kellemetlen. A Skynet nem jó, és nem gonosz. Gép. Amit emberek programoztak be szarul.

"Amit még írtál,hogy a Reese-t játszó színészek közül az egyik jó,a másik pocsék,azért sem volt bölcs dolog,mert Michael Biehn öregebb volt,amikor Kyle-t játszotta,mint most Anton Yelchin. Szerintem a fiatal orosz az egy,feledhető elszólását kivéve-a jöjjön velem-duma,-jól játszotta a fiatal ellenállót."
És? Egy fiatal színész nem lehet olyan jó, mint az idősebb? Az a baj, hogy attól, hogy azt üvölti valaki: "CSILLAG! VIGYÁZZ! FUSS!" még nem lesz jó színész... gyakorlatilag egy kis köcsögöt látunk, és nem egy kemény katonát.

"Összességében tehát a Terminator-Salvation egy jó film, de az 1-2-höz tényleg nem érdemes hasonlítani-de nem is kell. Számomra helye van a Quadrológiában."
Nem véletlen nem adta hozzá a nevét a kormányzó... ízlések és pofonok, de szerintem ez a film az első 2 rész meggyalázása...

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2009.07.05. 16:11:44

Másrészt: Nem érdemes az 1-2-höz hasonlítani? De könyörgöm, ez a folytatása! A Star Wars új részei miért lettek jók? És ez miért nem? A sztori elvész a látványban.
Mellesleg: a második részben is van lelki vonal, mikor a terminátort átállítják tanuló módra. Az mégis sokkal "gépibb", sokkal hihetőbb, sokkal gördülékenyebb, és NEM ERŐLTETETT!

Hilts 2009.07.05. 19:48:11

Xinaf, azért néhol elég nagyokat tévedsz. Kyle elég nehezen lehetne 2029-ben 19 éves... a fiatal Kyle körülbelül 15-16 éves, mikor Marcussal találkozik,tehét mikor Connor visszaküldi,akkor kb. 30 éves lehet. Ha akkor lenne 19 éves,ahogy te mondod,akkor Biehn elég nehezen játszotta volna el, mivel ő a filmben ránézésre legalább 30...egyébként Marcus nem vol programozva semmire, az már más kérdés,hogy végig a Skynet érdekeit szolgálta azzal,hogy elvezette Connor-t az első T-800-hoz.Ő csak meg akarta találni azt,aki félig gépet csinált belőle.
Egyébként a Skynet nem arra van programozva,hogy béke legyen a Földön. Arra van programozva,hogy pusztítsa ki az embereket. És az emberek után minden mást is,míg csak a gépek maradnak. Én is olvastam Terminátor könyveket,és az egyikben írták,hogy voltak tudósok akik önként a Skynet szolgálatába álltak, mert rühellték a saját fajuk önpusztítását. Azért segítették a gépeket,hogy majd ha azok győznek, akkor újra az állatoké,növényeké lehet a Föld, stb. De a Skynet mindent el akar pusztítani,és a lista legtetején az emberek állnak. A Skynet eredetileg egy hypermodern katonai programnak készült, amellyel egy vírust akartak kiiktatni. Csak sajnos későn jöttek rá,hogy a Skynet maga a vírus, és öntudatára ébredésével megkezdte a háborút az emberek ellen. Tehát a Skynet nem békét akar, hanem kipusztítani az emberiséget.

Egyébként nem tudom emlékszel-e, de a 3.-dik részben az első gépeket, amelyek az emberekre támadtak, a T-X indította be.

Hilts 2009.07.05. 19:50:35

Ja,és a Star Wars-os párhuzamoddal élve: rengeteg rajongó nem szereti az új trilógiát, talán csak a Sithek bosszúját.(én spec. nem ezek közé tartozom:)
Ott az a csalóka, hogy függetlenül attól,hogy milyen lett a film, hozott egy valag pénzt Lucas bácsinak. Példa: az I.rész-Baljós Árnyak- a kritikusok és a rajongók szerint is szar lett, mégis hozott 450 millió zöldhasút.

Merlicht · http://fenyfogo.blogol.hu 2009.07.05. 19:57:12

Nekem a 3 tetszett... nem volt egy nagy filozófiai durranás, sem egy kőkemény pszichotriller, de viszont nem is vállalta túl magát, így nálam legalábbis ültek a poénok, tetszett az enyhén kiöregedett kormányzó úr is... szóval ha nem is azt tartom a legjobbnak a háromból (a négyet nem láttam, de szerintem nem is nézem meg), azon szórakoztam a legjobban! :D

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2009.07.05. 19:58:56

Hilts, én is olvastam a könyveket. Kyle Reese 19 éves. Amit a Skynetről írtál, az csak a 3. részben lett így! Azelőtt erről szó se volt.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2009.07.05. 19:59:35

CSak a filmben baszták el Reese életkorát. Mármint a megváltásban.

mezeinewsee 2009.07.06. 10:43:42

@Hilts: Kyle tutira 19 a Terminátor 1-ben, ezt többször mondják!!!

mezeinewsee 2009.07.06. 10:47:59

és azt is hangsúlyozzák az 1-2-ben, hogy a Skynet nem gonosz, csak az embere hülyék, akik programozták. Az volt az utasítása, hogy szüntesse meg az emberiségen belüli háborúkat. Erre ezt a megoldást találta... Nekem a fő bajom az volt ezzel a filmmel, hogy itt nem egy program a skynet, ahnem egy pszichopata, aki szerencsére "megosztja gonosz terveit" Marcussal, aki erre megvilágosodik.

Hilts 2009.07.09. 19:17:50

Hosszabb szünet után az eszmecserében, írnék még annyit, hogy ma sikerült beszereznem a 3.részt igen jó áron. Visszanézve ezt és a 4.-et csak még jobban megerősödtem véleményemben, hogy egyáltalán nem rossz a két folytatás. Azok a dolgok,amit szabadabban kezeltek a folytatásokban, azt a célt szolgálták, hogy kicsit újítsanak a Terminátor filmeken. Szerintem kellett ennyi ahhoz, hogy ne laposodjon el a sorozat.

Egyébként amit írtatok,hogy a Skynet eredetileg problémamegoldó feladatra lett kitalálva, nem teljesen állják meg a helyüket a film tükrében. A filmben már az I.résztől kezdve azt mondták-Kyle-on át, később a Terminátorokig- hogy a Skynet egyetlen célja az emberi faj teljes kipusztítása, de nem hogy békét teremtsen, hanem hogy megszabaduljon attól a kockázati tényezőtől, ami a gépek teljes uralmát fenyegeti. De átkapcsolva ahhoz amit ti mondtok: Oké,tegyük fel,hogy a Skynet a békéért írtja ki az embereket.-azért már ez a mondat szerkezet is elég abszurd,nem?:) És mi lett volna azokkal az emberekkel, akiket a Skynet táborokba zárt? A békéért harcoló gépisten elengedte volna őket a győzelme után? Azért ez elég valószínűtlen. A Skynet egyetlen célja volt: mindent és mindenkit elpusztítani a gépeken kívül.

Egyébként ha Kyle valóban 19 éves,amikor visszakerül 1984-be, akkor nem születhetett volna a háború előtt. Meg az is elég furán nézne ki, hogy egy 19 éves kamasz fekszik le Sarah Conor-ral...Valószínűleg nem véletlenül választották anno a legalább 25-30 éves Biehn-t a szerepre. Sokkal hatásosabb volt egy ez így, hogy tapasztalt katona, egy sokat látott veterán került vissza a múltba.

mezeinewsee 2009.07.09. 20:00:59

Sarah Conor 17 éves. Ha 30 Kyle, akkor pedofil.
A fogolytáborba zárt emberek természetesen meghaltak volna...

Hilts 2009.07.09. 20:35:01

Hát a filmben Linda Hamilton kicsit többnek néz ki 17-nél...És nem túl valószínű,hogy egy 17 éves csaj gyorsétteremben dolgozna főállásban...Mindegy a lényeg az,hogy a film merőben más mint a könyv, és Xinaf a filmről írt kritikát,így nem túl szerencsés a könyvet a filmhez hasonlítani...

,,A fogolytáborba zárt emberek természetesen meghaltak volna..."

Na látod, már ez az egy mondat önmagában is kizárja azt,hogy a Skynet a békéért harcolt volna. Ha mindenkit megöl, milyen béke lett volna? Béke a gépek és kik között? A lényeg az,hogy ott van hiba a gondolatmenetetekben, hogy a filmkritikánál a könyvvel érveltek.

Malkav 2009.07.09. 23:31:27

@Hilts:

"Hát a filmben Linda Hamilton kicsit többnek néz ki 17-nél..." Az egy dolog.

,,A fogolytáborba zárt emberek természetesen meghaltak volna..."

"Na látod, már ez az egy mondat önmagában is kizárja azt,hogy a Skynet a békéért harcolt volna."
A világbéke megvan, ha nincs emberiség. Ez a Skynet elmélete.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2009.07.10. 12:39:11

Hilts:
A filmben nem említik sem Kyle Reese, sem Sarah Conor korát, de a könyvben igen. Értelemszerü, hogy hivatalos forrásként használom, főleg, mivel az írója, James Cameron rendezte az eredeti filmeket. Neki pedig hiszek. Ez alapján Kyle Reese 19, Sarah 17. Reese valóban nem születhetett a háború előtt, ezt a baromságot kizárólag a Megváltásban veszik elő. Az eredeti, legelső filmben a következőt mondja:
"Én nem láttam a háborút, utána születtem. Romok közt nőttem fel."
Hahó, ez hol van a Megváltásban?
Másrészt: Egy gép NEM LEHET GONOSZ! Nem lehet, mert nincsenek érzelmei! A célja valóban az emberiség kipusztítása, de ez miért is zárja ki a világbékét? Nehogy már egy program megalomán legyen, és URALKODNI akarjon!!!!
Michel J Fox a vissza a jövőbenben 30 éves, és a 17 éves Martit alakítja. Nagy dolog a színész kora...
Kérdés: szerinted a nácik életben hagyták volna a kápókat, ha ők nyerik a világháborút?
Ja, és még egy: hol vannak Reese kezéről a Megváltásban a hegek, amiket a táborban égettek elvileg belé?

Hilts 2009.07.10. 17:34:37

Xinaf: Cameron nem véletlenül választotta Biehn-t és Hamilton-t a szerepekre, valószínűleg úgy gondolta,hogy így hatásosabb, kiforrottabb lesz a film. Ami a gépek érzelmeit illeti: a Skynet nem megalomán, de célja az emberi faj totális megsemmisítése, és pont ezért írtam a táboros példát, hogy rájöjjetek, a Skynet-nek NEM a béke a célja. Nem lett volna kivel békét kötni, békében élni. Nem valószínű,hogy a Skynet az utolsó ember megölése után küldött volna egy gyors kikapcs parancsot a gépeinek...

És a végére egy példa a II-ből ,hogy mennyire a pusztítás a Skynet célja:

,,-Teljes az anatómiai adatbázisom.
-Gondoltam. Így hatékonyabban tud gyilkolni, igaz?
-Igaz."

Hilts 2009.07.10. 17:41:27

És még valami: Azt írtad,hogy a Skynet mivel gép,nem lehet Megalomán. Csak azt felejtetted el,hogy a Skynet azért pusztította el az emberiség nagy részét, és azért akarja maradékot is-élén Sarah Connor-ral,majd John Connor-ral, mert fél attól hogy, az emberek megsemmisítik. És ettől való félelmében indította meg a háborút az emberek ellen.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2009.07.10. 23:31:33

És remekül is játszották el a 17 éves kamaszlányt, és a 19 éves katonát, akinek 30 évnyi tapasztalat gyűlt össze az évek alatt!
A Skynet nem fél, hanem akadályozó tényezőként kezeli az emberiséget. Ez nem ugyanaz! Ő teljesen érzelem mentes.
Hogy békét teremt egy hibás parancssor miatt, és ezáltal kiírtja az emberiséget, nem zárja ki egymást. Ha nincs emberiség, nincs háború sem!

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2009.08.06. 09:59:18

Emberek, megnéztem a Terminátor 1 és 2-t is! Azóta még jobban utálom ezt a folytatáshoz erősen méltatlan vackot!
A kettőben minden benne van, amit ebbe bele akartak tenni, csak éppen mesteri módon, ellentétben a néggyel. Ebben van lelki dráma, ami még csak nem is giccses...
süti beállítások módosítása