Utolsó kommentek

Rocker öntudat

2011.02.10. 10:39 | Xinaf | 3 komment

Címkék: filozófia hétköznapok

Mint láthatják a kedves olvasók, az útobbi időben igykeszem sokat blogolni, hogy hasznosan töltsem azokat a napokat, amikor nem dolgozom.
Egyszer már közöltem hasonló írást, ITT.
Szóval, mint az köztudott, én rocker vagyok. A rocker ma már nagyon ritka állatfaj. Ezen most sokan csodálkozhatnak, mert az utcán nyakra-főre lehet belebotlani mindenféle bakancsos, zenekaros polót viselő, néhol hosszúhajú fiatalba. És itt jön az öntudat része a dolognak: a rocker és a metálos nem ugyanaz!

Ki a rocker?
A rocker az, aki rockzenét hallgat. Ez ilyen egyszerű lenne? Talán... talán nem. Ennél egy picivel többről van szó, de nem sokkal...
Egy rocker nem lehet nyálas. Nem lehet férfiatlan. Egy rockernek kiállása van.
Most mindenki várhatta volna, hogy felhozom a stílus külsőségeit, a farmert, a bőrdzsekit, a hosszú hajat, stb. De mint ezt le is írtam: ezek külsőségek!
Persze egy rocker soha nem fog rapper nadrágban rohangálni, vagy suhogós naciban. Ha nem is viseli magán a rock külsőségeit, nem veszi fel más stílusokét sem.

Rocker külsségek:
A tipikus ruházat a klaszikus farmer vagy bőrnadrág, bőrdzsekivel. Bakancs, vagy motoros, esetleg western csizma. Hosszú haj.

A rockerekről sokan mondják, hogy primitívek, büdösek, koszosok, igénytelenek. Bár van ilyen, de alapból nem kell és nem is szabad jellemző legyen.

Metálos - Rocker külömbség:
A metálosok általában, megfogyelésem szerint sokkal lazább társaság. Általában jobb anyagi körülményeikkel bíró "rockerek" lesznek metálosok. Maguk a kiegészítők és a ruházat szinte megyezik, de a metálosoké egy kicsit mindig drágább. Több a szegecs, a lánc, néhol még smink és rúzs is előfordul (férfiaknál is). A metálzene témái is eltérnek a rocktól, tehát az emberek is, akik ezt hallgatják.

A mondanovalók:
A rockzene az életről énekel. Bemutatja azokat a szeleteit, amiben azok élnek, akiknek szól. A metál sok féle lehet, a témái is sokfélék. A zúzósabb írányzatok, mint a black, a goth, vagy a death sokszor brutális szövegeket használ. Gyakran egyszerűen fantasy szövegeket énekelnek. Igen gyakran elvont, filozófikus tartalommal bírnak a szövegeik. A rockzenébe ez nem fér bele, ott a kőkemény valóságról szólnak a dalok.

A kettő közti híd:
A két stílus között a kapocs a heavy metál. Ez a stílus áll a legközelebb a rockzenéhez, bár a metálhoz tartozik. A legtöbb rocker, ha metált kell mondani, heavy metálra szavaz, mert az még hajaz az elődjére.

A magyar rockzene legjobbjai, példákkal:

1. Ha rock, akkor a Vikidál Gyula kell legyen az első helyen. Ő a magyar rock legnagyobb torka, aki valaha is élt. Ahogy ő mondta: "Nincs erőm játszani a gyengét!"

2. Bár sokan punknak mondják, nálam mindig dobogós volt rockzene terén Nagy Feró, és a Beatrice. Ez az a fajta "proli-rock", ami az én fajtámnak szól! "Elindulnék én a fények útján, de folyton lekapcsolják, ó a lámpát!"

3. Az első három helyből nem lehet kiszorítani a régi EDDA zenekart! Az új már nem igazán, de a régi az nagyon rocker zene volt! "Minden perc egy nehéz nap, minden nap egy hosszú év!"

4. Hobo, bár blues zenész, rockereknek énekel. "Az öreg pontos volt, nem hagyott ki napot, úgy verte anyámat, mint a tejszínhabot..."

5. Deák Bill Gyulával ugyanez a helyzet. "Anyám nem kapott virágot. Apám keze odavágott..."

6. A Bikini  dalai nem is rockereknek íródtak, könyebben emészthetőek zeneileg és szövegileg is, de a rockzene legköltőibb együttese, hogy hagyhatnám hát ki? "Mindig azt mondják, hogy legyek jó, de mért mindig csak én, csak én legyek a jó?"

7. Klaszikus rockzenekar a Lord! Itt minden megvan, amit ez a stílus megkövetel, pedig romantikus zenét játszanak, mégis megmaradt a keménységük! "Síri csend az éjjel, őrültek álmaid, ne várj, indulj el, legyen erőd!"

8. Az MHV nem élt sokat, de annál többet adott! "Mit tegyen aki fiatal, túl van minden iskolán? Családot, otthont, jövőt tervezne, ám azt mond, hol talál?"

9. Demjén "Rózsi" Ferenc nagyon különleges színfoltja volt a magyar rockzenének. "Fekszem az ágyon, mégis épp olyan messze járok, ahova a szél jut el!"

10. Nem tudtam a listáról kihagyni a Korált. Most biztosan sokan összevonják a szemüket, de a rockzene listáról kihagyhatatlan! "Ez egy szolid, rendes ház, nálunk sosem volt szokás különbözni másoktól..."

Persze nem ennyi van. Együttesek, zenekarok seregét hozhatnám fel, de legyen most ez a tíz, ami bemutatja, mire is gondoltam.
És hogy nincs a listán Ossian és Pokolgép, amit szeretek? Nincs Moby Dick, Tankcsapda, Omen, Fekete Sereg, stb? Nos, ez rockzene bejegyzés. A metállal sincs semmi bajom, de az, ahogy már fent taglaltam, merőben más.
Remélem mindenki talál neki tetszőtt erről a tizes listáról.

"A rock örök, és elpusztíthatatlan!"
//Schuszter Lóránt//

 

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr742651177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DrHentes 2011.02.10. 18:26:20

Jó az irás, bár szerintem ez egy kicsit megváltozott. Lehetne majd írni a rockerek közötti különbségekről is hisz sok eltérő rocker van.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2011.02.10. 21:00:13

@DrHentes:
"A rock örök és elpusztíthatatlan!"
Igen, a stílusok kicsit eltértek, ugye van aki hanyag, van aki military, van aki talpig bőrben rohangál...
Majd gondolkodom még a dolgon.

Mogyee 2011.02.13. 20:35:15

...és van olyan is, akin külsőleg nem látszik, hogy rocker lenne, de a szívében az. Végre egy ilyen írás... igaz, lehetne még taglalni, hogy miben más a rocker, mi az a plusz, az a bónusz életérzés... de neked lehet igazad. Aki érti, annak nem kell magyarázni. Aki pedig nem érti, az a szavaktól nem fog megvilágosodni :)
süti beállítások módosítása