Utolsó kommentek

Az én püspököm - Kocsis Fülöp

2012.05.16. 22:44 | Xinaf | 1 komment

Címkék: vallás érdekesség ismerős

A katolikus és az ortodox egyházakban a püspökök Krisztus főpapjai. Ennél nincs nagyobb rendje a papságnak, még a pápa, vagy a pátriárkák is -technikailag- kiemelt szerepkört kapott püspökök.

Nemrég találtam egy képet Kocsis Fülöp püspökről. Ez úgy megihletett, hogy összeállítottam egy kis anyagot. Mert ki is az én püspököm?

Főpap: Ilyenkor süt belőle a hatalom. A hatalom, amivel Krisztus ruházta fel. Pásztora a népnek, az Isten Egyházának felszentelt vezetője, apostoli utód.

Fülöp főpap.jpg

Szerzetes: Szegénység, tisztaság, engedelmesség. Ez a szerzetes. És ő, mielőtt püspök lett volna, megtestesítette ezt a hármasságot. Püspökként természetesen nem élheti meg tökéletesen a szerzetességet, és látszik rajta, mennyire vágyik vissza a régi, csendes életébe, a monostorba.

Fülöp szerzetes.jpg

Vidám: Hisz az Úr mennyi örömöt ad az embernek! Fülöp püspök nem játssza meg a komor aszkétát, álszentség nélkül tud örülni, és jókedvű lenni! És ha a vidámság útjára Harley Davidsonnal lehet a legkönnyebben eljutni, őt az sem tartja vissza!

Fülöp motoron.jpg

Tanító: Hallottam már jobb szónokokat is nála, és rosszabbakat is. De hitelesebbet soha. Amikor ő Istenről beszél, egy olyan ember szól, aki szereti és ismeri is az Istent, és vágyik rá, hogy a benne lévő fényt másokkal is megossza. Hogy ők is megismerhessék, és megszerethessék az Urat!

Fülöp püspök.jpg

Atya: Sokszor hallom a kifejezést: "Püspök úr". Nem szeretem. Én Fülöp püspökre mindig "Püspök atya"-ként gondolok. Ha valaki találkozott már vele személyesen, és váltott vele pár szót, az megérti, miről beszélek. Az ő közvetlensége és szeretete olyan nagy, hogy szinte tapintható!

Füülöp és szerzetes nővérek.jpg

Persze az írásom elolvasásától még senki sem fog pontos képet kapni püspökatya személyéről. De az látszik, hogy nem begyepesedett, és nem egysíkú ember.

Minden olvasómnak, aki még nem találkozott vele személyesen, ajánlom, hogy tegye meg! Akár vele, akár a Miskolci Apostoli Exarchátus püspökével, Orosz Atanáz püspökkel. (Hasonló összeállítást valószínűleg Atanáz atyáról is tudnék készíteni. Ha igény van rá, írjatok kommentet, és akkor lesz olyan bejegyzés is.) Mindkettejükön látszik, hogy Krisztus része az életüknek, és hogy nagyon szeretik az Urat!


Fülöp püspök jelmondata kiválóan jellemzi személyét is:

erőm a gyöngeségben.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr634521144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morviniuszka 2012.05.17. 19:24:26

Nagyon jó lett! Jöhet Atanáz-ról is! :)
süti beállítások módosítása