Utolsó kommentek

A Troll(ok)ról

2012.07.06. 10:49 | Xinaf | 12 komment

Címkék: kritika idézet leírás harag

Sokféle trollal találkoztam már az interneten. Először is, definiálni kell, mi a troll:

"A troll az internetes szlengben olyan személy megnevezése, aki provokatív, ingerlő módon, tárgyhoz nem tartozó üzenetekkel bombáz egy online közösséget (például internetes fórum, chat, blog, levelező lista), vagy személyes hitbeli meggyőződését ellentmondást nem tűrő, pökhendi erőszakossággal sulykolja, azzal a konkrét szándékkal, hogy más felhasználókból heves reakciókat provokáljon ki, vagy egyéb módon zavarja, lehetetlenítse el a témába vágó eszmecserét."

Általában nem igen szeretem a wikipédiát, de ez a definíció tökéletes. Kiegészíteném pár saját gondolattal, szigorúan az internetes trollokról:

- A troll nem szeret téged. Ő ártani akar neked.
- A troll azt akarja, hogy vele foglalkozzanak. Erre áll fel a kis kukija. Erre élvez. Ebből meríti az energiáit.
- A troll figyelmen kívül hagy érveket, tényeket. A troll olyan, mint egy szektás. Csak azt hallja meg, amit akar, és üvöltve szajkózza a maga "érveit".
- A troll lenéz téged, pedig valójában sekélyes életében az egyelten örömforrás, ha másokat inzultál az interneten.
- A troll nem tisztel senkit. Téged sem. Akkor sem, ha azt hazudja.

A trollokról már a fantasyból is tudunk két olyan dolgot, ami sajnos az internetes rokonára is igaz. Az első, hogy gyorsan regenerál, és sokat bír, ezért nagyon nehéz elpusztítani. A második, hogy veszélyes fegyverei vannak. Bár a fantasyban lévő trollok fabunkóval, kőbunkóval, buzogányokkal, stb. van felfegyverkezve, az internetes fajtának egészen más repertoár áll a rendelkezésére.

Nézzük, mik is ezek:
Write only (ignorálás)
A troll elsődleges fegyvere. A legendák szerint, mikor az első troll feljutott az internetre, már ezt a csodálatos fegyvert használta, ezért tradicionális eszköznek tekinthetjük. Voltaképpen ez nem más, mint amikor a neki nem tetsző részeket, érveket, tényeket, stb. teljesen figyelmen kívül hagyja, mint ha nem is léteznének. Voltaképpen nem olvas, csak ír.
Példa: nehéz példát írni, hiszen éppen a hozzászólás hiánya a legjobb példája ennek.
Védekezés ellene: makacsul ismételgetjük ugyanazokat a szavakat, hátha egyszer hajlandó lesz reagálni.

Távkiértékelés
Állítólag szintén a hagyományos fegyverzet része. A troll néhány megnyilatkozás alapján levonja, milyen is a másik. Felruházza tulajdonságokkal, amikhez makacsul ragaszkodik. Könnyedén megszégyeníti a legjobb pszichológusokat is, ha embert kell értékeljen.
Példa: "Te a szabadkőművesek által az egyház tönkretételére és háttérbeszorítására kiagyalt tervet védelmezed és hajtod végre meglehetős öntudattal, de mégis teljes tudatlanul:"
Védekezés: Nincs. Ez akkora bunkóság, ami ellen nincs védekezés.

Személyeskedés
Ez a leggerinctelenebb fegyvere a trolloknak, sokszor párban jár a távkiértékeléssel. A lényege, hogy a minél bántóbb vagy sértőbb stílusban írjunk a másik személyéről. Nem az írásáról, ez fontos.
Példa: "Olyan tudatlan, sötét idióták vagytok; hogyan veszitek magatoknak a bátorságot ehhez.?!"
Védekezés: Lásd a távkiértékelést.

Csúsztatás
Ez voltaképpen nem más, mint mikor az igazságot egy részébe belekapaszkodva, de értelmét kényelmesen a saját magunk igényeire szabva tálaljuk. Ez azért veszélyes, mert valamennyi igazságtartalma miatt meggyőződésévé válik a trollnak, aki elköveti, hogy maximálisan és kétséget kizáróan igaza van.
Példa: "Én nem kaptam meg a bocsánatkérő nyilatkozatot,( amelyet viszont xinaf követelt tőlem) de nem is tartok igényt rá, mert ilyen mértékben nem vagyok mimózalelkű, és meg tudom védeni magamat, ha meg akarom." - Mindezt úgy, hogy nem követeltem tőle bocsánatot. Ezt írtam: "Ameddig nem tanulsz meg pl. bocsánatot kérni, addig nálam csak a csenddel fogsz találkozni." Tehát, csúsztat, mert míg azt írja, hogy követeltem tőle, én azt írtam, ez a feltétele, hogy kommunikáljak vele, Van benne igazságtartalom, hisz a bocsánatkérés szóba került, de mennyire nem erről szól.
Védekezés: Azonnal javítani, hogy semmiképpen se érezhesse magát nyertes helyzetben.

Persze a legjobb védekezés minden esetben, ha kivetjük magunk közül a trollt, és lehetőleg nem reagálunk rá.
Nem véletlen mondták a régiek: "NE ETESD A TROLLT!" 

Vannak persze egyéb fegyvereik is, de legyen ennyi is elég. A leges legfontosabb persze az, hogy nem érdekli őket, hogy szívesen látják-e, vagy sem. Otrombán betör egy internetes légkörbe, és akkor is folytatja közösségromboló tevékenységét, ha MEGKÉRIK, hogy ne tegye. Nem érti meg, hogy a bunkóság abban különbözik a bűncselekménytől, hogy a bunkóságra jogod van, nem tiltja semmilyen írott szabály, mégsem teszi meg egy kulturált ember.

Nem álszenteskedem: bizony, thotferiről, vagy más néven bélaybéla nevű alteregóról van szó.  Nem ő az egyetlen troll a neten, de eddigi karrierem folyamán ő a LEGNAGYOBB mind közül. Hiába kérem, tele szemeteli az összes írásom, és úgy fest, nagyon élvezi, hogy gyakorlatilag szinte minden komment az övé. Mártírnak érzi magát, aki így nyilatkozik egy másik blogon: "Én sem "osztom az észt", hanem tanítok, mint Jézus, teljesen ingyen ,a szabadidőmet feláldozva erre szeretetből. "

Le se szarja, hogy a legnagyobb szeretet az lenne, ha eltűnne, legalább az én blogomról, és soha többé nem térne vissza semmilyen álnéven sem. 
Szereti Jézus követőjeként, lángpallosos tanítónak láttatni magát, amit random, szerinte a tetteit igazoló bibliai idézetekkel támaszt alá. Sajnos persze csak olyanokkal, amik (szerinte) őt igazolják.

Pl. azt sosem idézte be: "Ekkor Gadara egész népe arra kérte Jézust, hogy menjen el tőlük, mert nagy félelem töltötte el őket. Ezért Jézus hajóba szállt, és elment." (Lk 8; 37-38)
Az Úr akkor is elment, mikor igaza volt, mert megkérték. Maradhatott volna, és erőszakkal is taníthatott volna, de nem tette. De ő, thotferibéla nem így gondolkodik. Ő bizony marad, hiába kérik, hogy ne tegye.

No, ezért nem reagálunk rá. Ha én a helyében lennék, és elolvasnám ezt az írást, akkor elhagynám ezt a blogot. Max. egy búcsúkommentet írnék, amibe leírnám az utolsó gondolataimat. De ő nem ezt fogja tenni, legalábbis szerintem. Ő kitartóan maradni fog. Ahogy meg is írta:

"(A blogodon természetesen meg fogok jelenni, mert az internet szabad és a blogod sem zártkörű.) "

Szóval, hiába kérem, hogy ne tegye. Őt ez nem érdekli. A trollkirály marad, hogy példát mutasson a népének az árnyak közül, és bátorságot öntsön szívükbe. Persze, beégethetne azzal, hogy igazolja: most én estem trollkodásba (távkiértékelés), mert kijelentettem, hogy írni fog továbbra is, és közben nem, mert valójában soha többé nem ír hozzám, de figyeljétek meg, ő ennyire nem intelligens. Nem fogja fel, hogy ezzel erkölcsileg győzhetne.

Nagy kár, hogy nekem ilyesmiket kell írjak... de miután valaki egy Szépség és a Szörnyeteg kritikámhoz ezt a kommentet írja:
"Ne ezeken az ócska és tendenciózusan a gonosz tudatmanipulálás céljából elkészített filmekkel foglalkozzatok!"
Azt nem szabad figyelmen kívül hagyni. A Trollok királyának csillaga fényesen ragyog!

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr14632581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thotferi 2012.07.06. 11:29:35

"Ekkor Gadara egész népe arra kérte Jézust, hogy menjen el tőlük, mert nagy félelem töltötte el őket. Ezért Jézus hajóba szállt, és elment." (Lk 8; 37-38)

Ezzel elismered, hogy megszállottak vagytok ti is, mint a gadaraiak.
Amikor Jézust meglátta a megszállott , akkor hangosan úgy kiáltott fel, ahogyan ti is :
"Mi közöm hozzád, Jézus, a magasságos Isten Fia ? Az Istenre kényszerítelek, ne gyötörj engem !" Ugyanis Jézus azt szerette volna, ha kimegy a tisztátalan lélek az emberből :" Menj ki, tisztátalan lélek ebből az emberből!"
Jézus azért ment el közülük aztán, mert tudta, hogy lesz aki folytassa a munkáját közöttük is, tehát ilyen olcsón nem tudtak megszabadulni, mert Jézus senkit sem hagy magára, csak azért, mert az ostobák el akarják őt űzni.
Az mondta ugyanis a meggyógyított megszállottnak, aki szeretett volna vele maradni, hogy : "Menj haza a tieidhez, és vidd hírül nekik, milyen nagy dolgot tett az Úr veled és hogyan könyörült meg rajtad "
Én is ilyen megszállott vagyok, aki megszállottságából meggyógyulva a Jézus megszállottjává változott, persze, tudom nem lehetett könnyű dolga a gadaraiakkal szegénynek, mint ahogyan nekem sincs könnyű dolgom veletek . De már látom a gyógyulás jeleit rajtatok!

Más:
Lehet,hogy te feltételeket akarsz szabni nekem, hogy mit tegyek, de akkor úgy volna a fair, ha ugyanezek a feltételek volnának érvényesek a barátaidra is, aki folyamatosan sértegettek ,amikor velem kommunikáltak, csak én nem vettem fel a kesztyűt. Először rajtuk kezd a feltételeidet gyakorolni és azután kezd el kipiszkálni az én szememből a szálkát. Én csak válaszképpen írtam ,amit írtam nekik, mert már ők előzőleg így bántak velem, meg Szántai úrral. Én nem magam miatt sértettem meg őket, amelyhez már jogom volt, mivel minősíthetetlenül beszéltek, hanem Szántai úr miatt. ("Mecsoda különbség, külömbség "!)

mezeinewsee 2012.07.06. 13:31:27

Hű, Xinaf, ez nagyon pontos! Van egy kis helyes házi trollom, az pont ilyen!

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2012.07.06. 13:56:10

Annyira éreztem, hogy igazam lesz :D:D:D:D

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2012.07.10. 03:03:56

Szerintem valaki nem tudja, hogy a blog tulajdonosa látja a kommentek IP-címét, ami alapján le lehet nyomozni a kommentelő gépét és annak pontos földrajzi helyzetét, és ha valakiről tudjuk, hogy honnan trollkodik, akkor már jóval könnyebb nevelő hatást gyakorolni, mert kénytelen a saját nevével és arcával beleállni a viselkedése záporozó következményeibe.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2012.07.10. 19:51:00

@Alister:
Á, rá nem hat, ő büszke troll. Arisztokrata a többi között.

Majdénmegmondom 2012.07.17. 07:53:28

Miért nem moderálod ki?

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2012.07.23. 22:18:03

@Xinaf: A kényelem megront: szinte hiányolom a blog.hu-ról a like gombokat... :)

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2012.07.28. 00:18:44

@Majdénmegmondom:
Még megtörténhet, bár remélem, nem jutunk el eddig... pl. nem ír többet... meg ilyesmi...

Malkav 2012.08.01. 15:33:09

Hogy ez em volt előbb is... kár. De tanulságos és összefoglalja Xinaf mondandóját. :D

www.youtube.com/watch?v=AArr8gObS3A&feature=relmfu
süti beállítások módosítása