Utolsó kommentek

A gyerekekről

2012.09.08. 18:00 | Xinaf | 8 komment

Címkék: vallás idézet filozófia boldogság

 "Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket, és ne tiltsátok el tőlem őket, mert ilyeneké az Isten országa."

Márk evangélista írja le ezt a fenti mondatot. Konkrétan Jézus mondja. 
Nővéremmel nemrég dumáltunk erről, és ő mondta, hogy ennél a mondatnál Jézus NEM a jól öltözött, jól nevelt, értelmiségi családok gyerekeiről beszél. Azokat engedték hozzá jönni, senkinek sem lett volna azok ellen kifogása. Persze, nem arról van szó, hogy az Úr ne szeretné a jól szituált gyerekeket (de hülyén hangzik ez a szóösszetétel, basszus...), sokkal inkább arról, hogy ő hívja és várja a rossz gyerekeket is!
Az Evangélium szava örök érvényű. Nem csak a 2000 évvel ezelőtti embernek szól, hanem a mai embernek is, 2012-ben. És az utánunk jövő nemzedékeknek. 
Jézus tehát MINDEN gyereket hív! Igen, a fülig koszos, lopáshoz szokott cigánygyereket is! Az Osho által agymosott szülők gyerekeit is! A fogyatékosokat, a viselkedés zavarosokat, a kezelhetetleneket, a bűnözőket... 
Böjte Csaba azt mondta egyszer: "Az Isten selejtet nem teremt!"

Az Úr tehát ma is hívja őket. Ezért fontos, hogy ne zavarjuk ki a templomból őket, sőt, a pap is legyen számukra megközelíthető! Erről egy nagyon szép történetet lehet olvasni EZEN A LINKEN, ami pont egy templom előtt lézengő kisfiú, és az őt megszólító pap beszélgetéséről szól. Engem nagyon meghatott.

Az Ortodox egyházakban (és némely keleti Katolikus egyházban is) a kisgyerekeket áldoztatják, kb. 7 éves korukig. Ez is onnan ered, hogy a gyerek még minden esetben bűntelen! És ki lenne méltóbb a testébe fogadni az Istent, mint egy tökéletesen bűntelen gyermek? Néri Szent Fülöp ismert mondása volt, hogy "Legyetek jók, ha tudtok! Ha nem tudtok, ne legyetek jók, csak bűnt ne kövessetek el!"  

Prohászka Ottokár volt az a püspök, aki térdet hajtott gyerekek előtt, mert "Én már nem lehetek több, belőlük még bármi lehet!"

Cserkészvezetőként rengeteg féle gyerekkel találkozom. Van köztük okosabb, butább, jótermészetű, rosszindulatú, érdeklődő, elhanyagolt, tanulékony, naiv, viselkedési zavaros, rosszul nevelt, de autista és enyhe fogyatékos is. Nem számít! A gyerek az gyerek. 

Sokszor hallottam én ezt az "engedjétek hozzám" dolgot, de azért a legtöbb ember, és sajnos sok pap is hajlamos meghátrálni, ha nem egy jó családból származó gyereket lát. 

Két képpel zárnám a bejegyzést. Mindkettő megmutatja, hogy szerencsére van olyan pap, de még olyan püspök is, akinek nem derogál akár a szegénységben élő cigánygyereket is magához engedni. Számomra az ilyen pillanatok mutatják meg, hogy Krisztus urunk tanítása a mai napig élő, lélegző tanítás! És engedtessék meg, hogy most mindkét példám görögkatolikus legyen!

Sója Miklós.jpg
A képen Sója Miklós atya látható, (és a hodászi nép) aki a cigánypasztoráció kvázi megteremtője Magyarországon. Lefordította cigány nyelvre Aranyszájú Szent János liturgiáját, és az evangéliumot. Hodász és Kántorjánosi településeken a mai napig is végeznek cigány nyelven Szentiturgiát.

Sója Miklós.jpgFülöp gyerekekj.jpg
A blog olvasói egészen biztosan felismerik Kocsis Fülöp püspököt. Figyelem, ez nem egy beállított kép a sajtónak! Fülöp püspök nem a mai kor liberális álszentségével áll hozzá a cigánykérdéshez, hanem még számomra is meglepően nagy szeretettel. Bár vannak, akik szerint a püspök atya szegregál, és árt a cigányságnak...

Szerencsére még sok-sok példa van rá, hogy vannak még emberek, akiknek a legkoszosabb, legneveletlenebb gyerek is gyerek. Ezeket a nagy és szent embereket látva érzem azt, hogy van még remény. Mit remény... hiszen Krisztus általuk is egyik győzelmet a másik után aratja! Mert ők, és sokan mások is, csak egy dolgot néztek: hogy aki hozzájuk, és rajtuk keresztül Jézus Krisztushoz közeledik, az egy gyerek! 
Ilyenkor egyébként olyan jó görögkatolikusnak lenni!

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr404763287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Carlota 2012.09.08. 19:37:43

A gyermek minden közösségben, etnikai népcsoportban és társadalmi helyzetben gyerek. S annyi lehetőség áll előtte!Annyi mindent elérhet, annyi minden lehet. Ezért olyan szép ez a mondat: "Engedjétek hozzám jönni a kisgyerekeket." Ők fogékonyak lehetnek Krisztusra.
A történet amit belinkeltél pedig gyönyörű. :)

Mogyee 2012.09.09. 01:36:07

Ismertem már a történetet, amit belinkeltél - tán még mezenewsee régi blogjáról. Mindegy, ez most egyáltalán nem fontos...

Tudod, hogyan állok a gyerekek kérdéséhez. Mind cserkészvezetőként, mind magánemberként bolondulok értük. Persze, a gyerekek energiavámpírok, ez így igaz. De közben annyival többet kapunk tőlük! Gondoljunk csak bele. Milyen gyszerű, és mégis milyen csodálatos egy kisgyermek ártatlan, naiv szemén keresztül a világ, amit még nem rontott meg a felnőttek bizalmatlansága és önzése... A kisgyerekeknél természetes a hátsó szándékok nélküli barátság, és nem kiváltság. Éppen a mai nap néztem meg egy filmet, a címe: "A csíkos pizsamás kisfiú". Zokogtam rajta. Nem akarom lelőni a poént, hogy miért... legyen elég annyi, hogy szívbemarkoló két kisfiú szemszögén kersztül, az ő ártatlan lelkükon át szemlélni egy háború értelmetlen borzalmait. Megrendítő... de ugyanakkor csodálatos.

Szeretek kisgyerekek közelében lenni, mert olyankor egy kicsit én is azzá válok. És itt nem csak a "jó" gyerkekeket értem. Szinte már betegesen vonzódom a nehezen kezelhető, problémás kölykök és fiatalok felé. Valahogy feltuningol, ha valaki olyasvalakiben hihetek, akiben senki más... mert csak ennyire van szükség. Hinni bennük. Ez minden gyereknek kivétel nélkül kijár. Csak hinnünk kell bennük, mert ahogy te is idézted, belőlük még bármi lehet! Ők a jövőnk, egyértelműen. És a mi felelősségünk, hogy mindent megadjunk nekik, amivel felépíthetik ezt a jövőt. És ami talán a legfontosabb... sosem szabad lenézni egy gyermeket. Mert tőlük tanulhatunk a legtöbbet.

Mindig elszomorodom, amikor azt látom, hogy egy gyereket pusztán a pillanatnyi viselkedése alapján ítélnek meg... Pedig rossz gyerek nincs. Csak szeretethiányos. A cserkészmunkánkban látszik ez a leginkább - ha szereteted, megszelídíted. Ha szereted, megtanul szeretni. Ha szereted, és hiszel benne... övé a világ.

Köszönöm ezt a bejegyzést! Nagyon jól esett olvasni, és újra átgondolni mindezeket :) Végezetül pedig egy másik olyan idézet, aminek nagyon igaza van:

"Ítélet helyett... szeressétek a gyerekeket!"

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2012.09.09. 20:10:57

@Carlota: @Mogyee:
Sajnos sokan tökre jó szándékúak, csak elfelejtik, hogy a gyerek nem egyenlő kis méretű felnőtt. És így is lehet rosszul bánni gyerekkel... Pedig csak jót akartak.
A másik, amit viszont rühellek, amikor politikában vagy a reklámokban, vagy a koldulásban, tehát a "gyerek, mint szerethető valami" stílusban manipulálják az embereket. Pont, mert a gyerekek ártatlanok, nagyon csúnyán vissza lehet ezzel élni.

Carlota 2012.09.09. 23:15:21

@Xinaf: @Mogyee: Hogy ez mennyire igaz! Ha rosszat tesznek imádják egyenrangúként kezelni őket, egyébként meg átnéznek rajtuk. Ó, nem egy ilyen emberrel találkoztam, akik oly könnyen ítélték meg a gyerekeket. Pedagógusok között is! Nagyon bosszant, mikor látom egy gyermek hibázott, s a felnőtt aki ezen rajtakapta szidja, mint a bokrot, ahelyett, hogy elmagyarázná neki, miért, miben hibázott. Szó mi szó, a gyerekek tényleg energiavámpírok (főleg a legkisebb húgom:P), de ignorálni őket a világ legostobább dolga. Annyi mindent megláthat az ember más szemszögből. Nem csak nekik jó, ha foglalkozunk velük, szeretjük őket, hanem nekünk is.

mezeinewsee 2012.09.10. 11:20:51

Kicsit hosszú, de a témához kapcsolódik, és amúgy is az egyik kedvenc versem :).

Vád- és védőbeszéd

Én, Mécs, Isten szavának trombitája
s mint költő, élő lelkiismeret:
szétkürtölöm most minden égi tájra,
hogy vannak züllött ifjú emberek,
kikből nem lesz se szent, se honfi hős!
S e fiúkért valaki felelős!

A kis királyfit rajongástul égve
nagy mesterek védték a bűn elől,
grófok, bárók s a pápa őszentsége
is érdeklődött hogyléte felől
- s ezekre nem vigyázott lelki csősz!
E fiúkért valaki felelős!

E fiúknak nem volt gyerekszobájuk,
hol mese-forrást rejtnek a zsaluk,
lakásuk volt egy rossz szagú muszáj-lyuk,
hol több család csókolt, pörölt, aludt!
Vagy ólban nőttek s rájuk tőrt az ősz.
E fiúkért valaki felelős!

Vagy műhelyekben, forgáccsal, csirizzel
kavart habarcs volt álom-malterük.
Az ételükben ember-jóság-ízzel
nem találkoztak, bár az ég derűt
szült, mert Istennel viselős!
E fiúkért valaki felelős!

Pofozta őket mester, gazda, béres
s rugdalta a kikent, kifent segéd:
sokszor volt lelkük s hátuk alja véres,
bőrük tetveknek vacsora s ebéd.
A csontjuk vitriolos s nem velős.
E fiúkért valaki felelős!

Csak ezt hallották mindég: ,,te gazember'',
s ha többen voltak, akkor: ,,csőcselék'',
irigy ebek a dús koncokkal szemben
s a háborúban ágyútöltelék!
Üvöltni kell, bár közhely, ismerős:
e fiúkért valaki felelős!

Nem tudnak semmit ők a Bibliáról
s hogy van Madách, Faust, lélek-asztagok!
S csak annyit tudnak az Isten fiáról,
hogy elítélt minden gaz gazdagot!
Kinél szurony s arany van: az erős!
E fiúkért valaki felelős!

Rothasztó testi-lelki rossz koszokból
nem hámozta ki senki kincsüket
s zenghet a jóság száz angyal-torokból,
fülük az ég szavára már süket.
Szívük gennyes, szemük nézése bősz.
E fiúkért valaki felelős!

Ezeknek az lesz majd a messiásuk,
ki forradalmat, pénzt és nőt ígér,
a Múlt hulláján tánc lesz, kurjongatásuk
világ-lángok között a Holdig ér.
Jön a Halál, a mindent elnyelős:
ítélet lesz s valaki felelős!

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2012.09.12. 07:54:13

Off, és csak futtában, mert megyek gyerek-felvigyázni: a Néri Szent Fülöp-idézetben a második 'ne' helyett 'nem'-et írtál.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2012.09.12. 20:57:44

@Alister:
Köszi:) De remélem azért más is megmaradt benned az elolvasásakor :D Vagy éppen azért olvastad el, hogy erőt gyűjts belőle a vigyázáshoz? :D

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2012.09.12. 21:10:30

@Xinaf: Persze, nem csak ennyi maradt meg bennem. :) És a gyerek is élt még, és én se kaptam ideg-összeroppanást, amikor eljöttem, szóval azért ment a dolog. :)
süti beállítások módosítása