Utolsó kommentek

Rövid gondolat az ökumenizmusról

2012.10.14. 22:44 | Xinaf | 11 komment

Címkék: vallás érdekesség

A vallás a kereszténység, az egyházak csupán ezen vallásnak a különböző felekezetei. 

Fülöp és Siluan püspök.jpg

A képen Kocsis Fülöp, hajdúdorogi megyéspüspök (görögkatolikus), és Siluan Manuila  a magyarországi román ortodox egyházmegye püspöke.

Nagyon tetszik ez a kép, már csak azért is, mert első ránézésre közel megállapíthatatlan, melyikük is az ortodox, melyik a katolikus :)

Másfelől, örülök, ha párbeszéd van az egyházak között. Alapvetően én támogatom az ökumenizmust, amennyiben az egymás megismerését, és a hasonlóságok felkutatását szolgálja. Azt nem szeretem, mikor "ki tud nagyobb fényűzést csapni" dologba megy át. Meg nem is az a cél, hogy eltiporjuk a saját hagyományainkat, és erőszakkal egy kaptafára építsük fel a kereszténységet! Legyünk minél színesebbek, minél sokfélébbek, hogy mindenki megtalálhassa a maga lelkiségét! (Halkan jegyzem meg, hogy ez lenne a görögkatolikusok feladata is, hogy a keleti lelkiségnek teret adjanak a Katolikus Egyházon belül. Persze, latinizálódhatunk is, csak akkor előtte szervezzünk ide egy melkita, vagy egy malabár, esetleg egy kopt vagy örmény kaotlikus közösséget, hogy a keleti lelkületűeknek is legyen hova menniük. Vagy menjünk egyenesen át az ortodox egyházak valamelyikébe? Ők valószínűleg szeretettel fogadnának... Nagy szerencse, hogy a püspökeink felismerték ennek fontosságát, és visszatértek az ősi, keleti gyökereikhez...)
Tehát örüljünk a különbségeknek, és keressük a hasonlóságokat!

ökumenikus.jpg

(A kép a 2010-es ökumenikus imahét alkalmával készült. Résztvevők, balról jobbra: Fabiny Tamás - evangélikus püspök, Bölcskei Gusztáv - református püspök, Bosák Nándor - római katolikus püspök, Kocsis Fülöp - görögkatolikus püspök, Seregélyes István - nyugalmazott római katolikus érsek) 

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr974848674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Carlota 2012.10.15. 22:09:28

Szívemnek nagyon kedves témája ez, bár ezt te tudod jòl. Nagy álmom, hogy egy nap a keresztény felekezetek eljussanak odáig, hogy meglássák, mi mindannyian Krisztus Egyházához tartozunk. Ùgy gondolom, hogy fontos az, hogy mindenki a saját lelkiségét kövesse, s asszerint kövesse Krisztust, de amellett lényeges az is, ahogy te fogalmaztad, közelítsük az álláspontokat. Ha majd Krisztus ìtélőszéke elé járulunk, nem hiszem, hogy az alapján fogja megítélni az embert, hogy milyen szertartásban tudott közelebb kerülni Hozzá. Csak az fog számítani mennyire hitt és szeretett. Ez persze csupán az én hitem. :)

mezeinewsee 2012.10.16. 09:48:12

Mit szólnátok, ha tartanánk egy teljesen ökumenikus, taize-s lelki napot?

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2012.10.16. 19:07:41

@mezeinewsee:
Egyszer kipróbálhatjuk, de nem vagyok meggyőződve, hogy nekem ez bejövős lesz, az én, már majdnem ortodox szinten keleti lelkemmel. De egyszer mindenképp "kipróbálnám", hátha rákapok az ízére :)

Carlota 2012.10.16. 20:30:08

Nekem nagyon tetszik az ötlet, de tényleg jó lenne ezáltal közelebb kerülni Istenhez és egymáshoz. Úgyhogy minél hamarabb! :) Szerintem még neked is tetszene Xinaf. :)

Mogyee 2012.10.17. 19:39:09

@mezeinewsee: Felőlem mehet :) Énekeket is szívesen viszek, a taizés énekek nagyon szépek (és egyik sem eretnek ;)). Xinaf, menne az neked is, ne félj :)

Carlota 2012.10.17. 21:58:15

@Mogyee: Köhmm...köhmm... Ezt pont itt kellett?!?!(*gyilkosannézmogyeera):)

Mogyee 2012.10.17. 22:00:03

@Carlota: Nos, általában tudom, ha beszóltam, de ezúttal velem az ártatlanság vélelme... mit vétettem???

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2012.10.17. 22:27:49

@Mogyee: Az eretnek són kapta fel a vizet :)
@Carlota: Némely kaotlikus dalnak vannak olyan szövegei, amik az eretnekség határait súrolják, Mogyee erre értette. :) Semmi rosszra nem gondolt. :)

Carlota 2012.10.17. 22:50:33

@Mogyee:@Xinaf: Ezesetben egy szót nem szóltam. De amúgy nem kaptam fel a vizet, tudjátok, ez olyan Carlotas gyilkos nézés. Csak vicceltem:)

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2012.10.18. 16:15:43

@Carlota: Gondoltam :) Egyébként nem is kell ehez katolikus dalt keresni, az eretnekség felekezeten felüli. A gitáros énekes bejegyzésemben ott van az egyik kedvencem:
"Szótlan a föld, könnybe fúltak dalai
Meg kell ma váltani újra"
Szerintem, ha valaki komolyan a föld újbóli megváltását fennhangon emlegeti, bármelyik keresztény felekezet kiveti magából...

Carlota 2012.10.18. 21:42:09

@Xinaf: Uhhh, ez úgy tényleg kemény... :S
süti beállítások módosítása