Utolsó kommentek

Különbségek: Roma és Cigány

2007.09.08. 23:14 | Xinaf | 1 komment

Címkék: filozófia rasszizmus

A minap villamossal voltam kénytelen közlekedni. Békésen áldogálok a megállóban, mikor azt tapasztalom, hogy egy olyan 5-6 éves cigányfiucska cigaretát kéreget. Különösebben engem ez nem érdekelt, kéregessen, ha akar. Akart. Viszont nem tőlem.
Üldögélt a megálló egyik padján egy nagyobb társaság is. Hozzájuk is odament az ifjuúr, és persze tőlük sem kapott cigit. Na nem azért, mert cigány, hanem mert ennyi idős gyereknek az ember nem ad, még akkor sem, ha a "tesójának kell". A kissrác közölte az egyik lánnyal, hogy "Ne hazudjál már!", mikor az az utolsó szálára hivatkozott, és odavillantott elé egyet az öngyújtójával. Ekkor a csaj pasija felpattant, torkonkapta félkézzel a gyereket, megemelte, és közölte vele, hogy állítson magán. Elengedte, és kezdődött a cirkusz. a kisrác nem mérte fel az erőviszonyokat, hogy nincsenek itt a testvérei, és hogy most senki nem fogja megvédeni... már hárman fogták le a srácot, mert a kisfiu igen szellemes "román geci", meg hasonló kedvességeket üvöltött felé. Persze jött a válasz is: "Takarodj innen, te büdös cigány!" Zengett az egész környék. Jött a villamos. Felszálltam, a társaság is, és magam se hittem volna, de a kisgyerek is, a másik ajtónál. És persze folytatta a beszologatást. Na, a csaj pasija bedurvult. a következő megállónál lepatant a villamosról, odarohant a másik ajtóhoz, ismét torkon kapta hátulról a cigánygereket, lehajította a combinoról, de úgy, hogy pattant a földön. Az még utána is jópofákat beszólt.
Érdekessége a történetnek, hogy a villamos utasai anyival reagálták le a dolgot, hogy "Hagyd, nem éri meg!"
Nade miért is írom én ezt a történetet ezzel a címmel? Magyarországon nagyon megerösödött a cigányellenesség. Nagyon kegyetlen lépés a világtól, hogy sok tisztességes roma származású ember szív azért, mert egy nagy rétege a cigányságnak agreszívan viselkedik. Ahogy egy ismerősöm mondta: "Ha egy sötét sikátorba szembe jön velem öt néger, vagy öt zsidó, vagy öt arab, valószínüleg fel se tünik. De ha öt cigány, akkor felmegy bennem a pumpa." Mindenki tegye a szívére a kezét: Nem igaz? Azonban én a magam részéről továbbra sem tartom magam rasszistának. Senkit nem ítélek meg a bőrszíne alapján. Főleg, mivel magam is kreol vagyok, vicces is lenne.
De egy szerencsétlen rumungló cigány, akinek már a dédnagyapja is zenész volt, ő maga is az, miért kell szívjon, és elviselje a gyűlöletet és a megaláztatást ezek miatt a tetvek miatt? Értsük meg: A cigány és a roma kifejezést muszáj külön választani! Attól, hogy valaki cigánynak (romának) születik, még lehet belőle igazi, aranyember, pontosan úgy, ahogy fehérek között is vannak gyáva tetvek. Akik ugyanúgy többen mennek egyre, ugyanúgy valódi ok nélkül. Szélsőséges példa, de vegyük a skinheadeket! Ők is vagy sokan vannak, vagy az áldozat gyengéb náluk. Tenni kell valamit, mert a dolog elfajul, és nagyon megjárjuk mi is, és a becsületes romaszármazásuak is. De amíg nem ismerjük be a cigánybűnözés létét, addig ez esélytelen.
Egyetértek a felírattal "cigány vagyok, nem bűnöző". Nem ezen múlik. Kis tolerancia kellene, ennyi! Le a rohadt rasszizmussal! De nem csak a cigányokat érinti kellemetlenül, hanem minket is, hiszen sok cigány pl. tisztán Magyar vagy rocker ellenes.
Ma utaztam trolin, és szó szerint halottam a következő mondatot egy cigány csaj szájából: "Mekkora magyar vagy te!" a dúrva, hogy szitokszóként használta...
Én azt szeretném, ha senkinek nem kéne félelembe élnie. Se a családomnak, szereteimnek és nekem, se annak, aki barna bőrrel születik. Mert a dolog kétpolusú...

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr59160665

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

D.István 2008.11.24. 15:20:36

SAJNOS EZ VAN MAGYARORSZÁGON,DE NEM CSAK MAGYARORSZÁGON , sok olyan cigány van aki buta,primitiv,de sajnos vannak akik nem is akarnak meg változni,ezt tapasztalat alapján mondom.ÉN MAGAM IS RUMUNGLÓ VAGYOK DE SZERENCSÉRE OLYAN CASALÁDBAN NŐTTEM FEL AKIK MEGTANITOTTAK ARRA HOGY TISZTESSÉGES EMBERKÉNT ÉLJEK ÉS DOLGOZZAK.
süti beállítások módosítása