Utolsó kommentek

Riport a Kossuth térről

2007.11.22. 01:12 | Xinaf | komment

Címkék: politika hétköznapok élménybeszámoló

Hamár házifeladatnak kaptam egy riport készítését, gondoltam nem találhatnék jobb témát a Kossuth téren lévő tüntetésnél. Íme, olvassátok!

Egy régi jóbarátommal érkeztem a Kossuth térre, 2007 november 21.-én. Már távolról is hallatszott a hangos zene, és mindenhonan zászlós emberek özönlöttek. Fel is vetődött mindketőnkben a gondolat, hogy esetleg már el is késtünk. Félig igazunk lett, félig nem. A hivatalos demonstrációt valóban lekéstük. Félnyolc környékén értünk a térre, ahol kis tábortüzek köré gyűlt csoportok, perec vagy popcorn árusok, és a kordon elött tömörülő zászlók (árpádsávos és nemzetiszínű is) fogadott. Átlagéletkor olyan 30-ra tehető, a fiatal megdöbbentően kevés, főleg öregeket és középkorosztályt látni. Van itt mindenféle szerzet, skinheadek, rockerek, vagy éppen nyugdíjasok. Kicsit Sziget fesztivál utánérzés fogott el, csak itt több a nemzeti, vagy annak mondott jelkép. Kicsit beljebb sétálva ráakadtunk a nemzeti média különböző termékeinek árusítóhelyére: egy szakálas bácsi árulja a különböző folyóiratokat, könyveket. Körülöttünk a fő téma a zsidók és a cigányok. Innen-onnan felharsan a szállóigévé vált "Gyurcsány takarodj!", "Elkúrtad!" rigmus, de a jobban fülelő néha kivehet egyéb skandált szöveget is. A tömeg befele sűrüsödik, a kordon felé. Itt a fiatal is több. Rengetegen érkeztek síppal, amit nem is mulasztanak el rendszeresen fújni.
Enyhe fejfájással indultunk ismét hátra. Ahogy nézelődök, egy rendörök által kisért tűzoltókocsit pillantok meg. Közelebb érve megtudtam: egy Gyurcsány Ferencet ábrázoló bábut gyújtottak fel, ezt oltják a lánglovagok. A tömeg határozottan felháborodik a rendőrök láttán. Felharsan az "ÁVÓ!", ÁVH!" kiáltások, sőt! Egy idősebb úr egyenesen azt kiáltja: "Eladtátok a lelketeket!" Majd miután a tűzoltó a kisérettel együtt távozik, a tömeg érdeklődése a bábu maradványára, egy fél lábra öszpontosul. Egy alak kiválik a bámoszkodók, fényképezők, kamerázók sorából, és belerug. Néhányan leköpik, poénok röpködnek a levegőbe. Kisebb focimeccs alakul ki.
Ismét beljebb megyünk. A tömeg mintha nőt volna az elmúlt pár percben. A hangulat is forróbb. Több a kormány és kormányfőt kritizáló kiabálás, és a tömeg is határozottan hangosabb. A pódiumról hangszóróval hergelik az embereket. Oldalt egy nagy, vörös transzparens tünik fel, rajta a fehér felírat: "Munkát-Kenyeret!" És jobb szélén egy apró H betü egy körben. Egy benfentestől megtudtam, hogy ők nem mások, mint a HM, ami annyit tesz: "Hungarista Mozgalom". Innentől viszonylag állandósul a program. Az emberek beszélgetnek, kiabálnak, szídják a rendszert, a kormányt, a politikusokat. A legtöbbet persze Gyurcsány Ferenc kapja. Majd nyolc környékén érkezik a változás: hangosbemondón felszólítják a tömeget: hagyjanak fel a tevékenységükkel, és oszoljanak szét, különben tömegoszlatásra kerül a sor. Innentől illegális az itt tartózkodás.
Az eddig viszonylag békés tömeg kétfelé válik. Az egyik fele eliszkol a térről, a másik fele benyomul a kordonhoz. Sípolás, üvöltés. Mi az árkádok alá vonolunk. Egyik saroktól a másikig keressük a "közeledő rendöri erőt", de sehol nem találjuk. Késöbb jövünk rá, hogy a kordon mögött vannak. Majd egyszercsak megindulnak. A tüntetőket egyszerűen kiszorítják. Repül pár fáklya, talán még füstbomba is. A hangosbemondó üvöltve szólít fel a távozásra. Eldurran az első könygázgránát. Majd petárdák pukannak.
Hazafelé veszem az utat. Még sokáig hallom a hangosbemondót, a szirénát, az egyéb zajokat. Gond nélkül eljutok az Oktogonhoz, ahol elválok a cimborámtól. Irány a földalatti.
Itt minden nyugodt. Sehol semmi baj. A Hősök terénél kiszálok, és sétálok a Dózsa György út mentén. Látom a villogó szirénás rendőautókat és a csapatszálítókat. De ez engem már nem érint. Elvégeztem a dolgom, láttam amit akartam. Hamarosan haza is értem.

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr22237713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2007.11.22. 01:20:09

Most komolyan. Van olyan ember, akinek nem egy kén-/só-/urán-/stb. bányában a helye, egy csákánnyal vagy lapáttal a kezében, lehetőleg a falhoz láncolva, aki azt hiszi, hogy a tüntetgetésekkel bármit elérhetnek?

Niklász · http://univerzum.blog.hu 2007.11.22. 02:36:13

Gratulálok, nekem nagyon tetszett a riportod.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2007.11.22. 14:22:55

Alister:
Tüntetni alkotmányos jog. Más kérdés, hogy van olyan amiért érdemes és van amiért nem. Arra pont jó, hogy megmutassák az emberek: valami nem tetszik nekik. Érdekesség: maga a tüntetés kimondottan baloldali eszköz. Nálunk ez is a feje tetejére állt.

Niklász:
Üdv a blogomon, és köszönöm az elismerő szavakat!

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2007.11.22. 17:26:23

Persze, azt tudom, hogy joguk van rá. De ha nem érnek el vele semmit, akkor minek? Nem azt mondom, ha mondjuk a népesség 80%-a tüntetne, akkor lenne esélyük, de így... A golyó is kár beléjük.

Viki 2007.11.28. 19:24:03

Sajnos olyan országban élünk, hogy tüntetésekkel nem lehet elérni semmit!
És úgy érzem ez így is fog maradni! Mert itt sajnos nem a nép az úr!

hazaffy · http://mondjonle.blog.hu 2007.11.28. 19:53:38

Alister: a 80%-ból kiindulva: nem gondolod, hogy esetleg mégse azt az 5%-ot kellene elmarasztalni, aki ott van, hanem a többi 75-öt? (Ezek szerint persze saját magaddal együtt, ami mindig nehezebb)...

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2007.11.28. 21:42:00

Hazaffy: Eh, tegyük fel, tüntetünk. Tegyük fel, lemondanak. És aztán? Ki jön helyettük? Hogy fogalmunk sincs? És mi a garancia, hogy aki jön, az jobb lesz? Hogy semmi? Akkor?

Viki: Légy erős -sehol sem a nép az úr. Csakhogy tudd.

Viki 2007.12.03. 12:37:48

Tudom Alister! Képletesen értetem!
süti beállítások módosítása