Utolsó kommentek

Népszavazás, következmények, vélemény

2008.03.10. 22:39 | Xinaf | 1 komment

Címkék: politika hétköznapok

No, megvolt a népszavazás. Elsöprő többséggel söpörte el a nép a vizitdíjat, a korházi napidíjat, és a tandíjat. Több, mint 3 millió igen szavazat, több mint félmillió nem ellenében. Nézzük akkor elöszőr átfogóan, majd sorban is:
Elrontott reform. Ennyivel lehet jellemezni a dolgot. A képlet egyszerű volt: Most fizettek, de késöbb majd jobb lesz! Mi pedig fizettünk, és jobb ugyan nem lett, de a költségvetésbe persze már bele lett számítva, stb. És az emberek, akiknek a fejlett országokhoz mérten pofátlanul kicsi a fizetése, akik pofátlanul magas árakat kellet fizessenek, ezt valahogy nem értékelték. És most bontsuk sok kis darabra, mondjuk háromra!

Vizitdíj:
A képlet adott: az ember 300 ft-ot befizet a rendelőben. Sok mindent lehetett hallani, miért is van erre szükség: hogy az emberek ne járjanak unalomból orvoshoz, hogy az orvosokat támogassuk, hogy megszünjön a hálapénz. Ennek a következménye azonban nem volt ilyen szívderítő: Az emberek nem jártak unalomból orvoshoz, sőt! Volt aki akkor se ment el, ha kellet volna. (Pl.: én a rossz térdemmel. Inkáb mentem gyógytornászhoz, hogy megnézze, mint hogy a szakorvos tegye ezt vizsgálatonként 300 ft-ért.) Ezenkívül TÉNYLEG van olyan réteg, akinek ez a 300 ft is megterhelő. Persze lehet dögöljön meg a köcsög kisnyugdíjast játszani, csak ne nevezzük ezt szocialista kormányzásnak vagy reformnak. (Tényleg láttam már vizitdíjat kéregető nyugdíjast.)
Hogy az orvosokat támogattuk? Volt akit igen. Voltak olyanok, akik nem kapták meg, mert a korházuk sápot húzott. Volt olyan, aki a betegei helyet fizette, mivel ezt kötelező volt szedni, de nem ment mindenkinek. Hogy mi lesz az orvosokkal? Nem kellet volna minden támogatást megvonni tőlük azzal a felkiáltással, hogy a vizitdíjból pótolják.
A reform fejlődést jelent, nem azt hogy az emberek fizetnek mint a köles, és semmi nem javul
Ja,  a hálapénz! Elárulom: nem szűnt meg. Csak többe került 300 ft-tal. A hálapénzt nem az ellátásért adjuk, hanem azért hogy ki lásson el, és milyen színvonalon.
Mert hálapénz nélkül is megszülhet az ember kedves felesége. De ha hálapénzt is fizet a specialistának, akkor jobb körülmények között, jobb bánásmóddal. Nem hiszük el? Nem egy ismerősöm járt már így. És ezt miért is törölné el a vizitdíj?

Korházi napidíj:
Eljövend a reformok ideje, és eljövendnek a korházbezárások. Sokkal kevesebb a szabad ágy, így be lett vezetve a napidíj, hogy ne foglalják ingyen az emberek a helyet a másik elől. Ez fantasztikus. Az unokanővéremet is gyorsan hazaengedték: hétfőn még ő és az újszülött gyermeke is élet-halál között lebegett, szerdán mindketőt hazaengedték. Nem szabad foglalni mások elől a helyet!
Ezek után nem pofátlanság pénzt kérni az emberektől? És aztán gyorsan hazaküldeni őket? Hányok az olyasmiktől, hogy a a lepedőt is a betegnek kell vinni a korházba! Mert nem jár ám a rohadék betegnek minden ingyen! De mire is van szüksége egy fekvőbetegre a boldogsághoz? Természetesen széfre! Már látom ahogy a nyugdíjjas Gizi néni elfelejti a kódot, és hívni kell a szakembert, hogy kinyissa a széfet...
Nem volt javulás, csak a hírek, hogy kik haltak meg azért, mert a reform miatt nem tudták hol kell ellátni a beteget. Belső hasi vérzéssel elesett egy ember a Blahán, elvitték Pomázra a pszichiátriára... éljen a reform. És ezek után higyjük el, hogy a befolyt összeg fejlesztésre megy? Ez egyszerű rablás volt. De ha az ágyak olyan foglaltak, miért kellet több korházat bezárni? Igen, isszuk a levét, de nem napidíjjal.

Tandíj
Magyarországon az első diploma ingyenes. Ismét. Mert a tandíj alat az első diploma lehetett ingyenes. Sajnos a tandíj nem növelte egy picivel sem a színvonalat. A legjobb 15% valóban ingyen tanult. Tehát azok, akik ének-zene, rajz, és egyéb szakokra jártak. Ugyanis ott aki tehetséges, rosszabb esetbe lesz hármas. És a matematika, fizika, jog, nyelv, és hasonló szakok? Ja, bocs, ti fzessetek?
Jó duma volt, hogy ettől a gyermekek jobban fognak tanulni, mert érzik a pénz súlyát. Sajnos mivel a kedves szülő fizette, ugyanúgy nem érzik a pénz súlyát, tehát semmivel nem veszi komolyabban a tanulást. Viszont még a jó tanulóknak is kb. 100.000 ft-ot kellet évente/félévente befizetni. Tehát a diploma megszerzése félmillió körüli összeg. Vajon ez így tényleg helyes volt?

A szocialiszmus eszméjébe ez a sok befizetni való nem fér bele. A színvonal ugyanolyan szar maradt mint volt. Csak nekünk, átlagembereknek drágább lett.
Fontos kiemelnem, hogy nagyon emberként lépet fel a kormány: nem ment szembe a népakarattal, EZZEL IS BIZONYÍTVA, HOGY NEM ÉLÜNK DEMOKRÁCIÁBAN! Még 2009-ig se kell várni, a hírek alapján már áprilistól életbe lép a döntést. Kalapom emelem a kormányunk felé, aki méltósággal válalta (többé-kevésbé) a döntést.

És akik nem mentek el szavazni? Szerencsére ilyen kevés volt. Ez a kettős állampolgársággal kapcsolatban bejött, mármint hogy lebeszélték az embereket a szavazástól. Csakhogy akiket a legkevésbé sem érdekel a határon túliak sorsa, azt is érdekli hogy kell-e fizetnie! Méghozzá olyan dologért, ami nem javul:S
Szerintem nem elmenni ezekben a kérdésekben a következő okok miatt lehetet:
- Nem politizál, szarik az egészre, érdektelen.
- Párt vagy oldal lojalitásból. Vannak akik meggyőződéses baloldaliak vagy kormánypártiak, vagy egyszerűen képtelenek FIDESZ-es javaslatra szavazni.
- Nem tudott rá időt szakítani. Nem sok ilyen volt, de azért akadt.
- Fél hogy rosszabb lesz ezután, mint eddig, de nem akar arra szavazni, hogy fizessen.
- Egyéb ok. (elöttem jelenleg ismeretlen)

Sajnos vannak közszájon olyan pletykák, miszerint újra be lesz minden vezetve, csak más néven. Ebben nem hiszek, mivel ez demokrácia. Mint írtam, a kormány tudomásul vette a döntést. Nem fognak nyílvánvalóan szarni a nép fejére. Ha mégis, az is jó! Legaláb biztosan elbuknak egy választást. Mert sok hívüknek nem tetszene, ha egy ügydöntő népszavazást ennyire nem vennének komolyan. Ez demokráciánk egyik alapelve.

Mindenkitől elnézést, hogy ismét politizálok.

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr54375244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.03.11. 00:39:59

Jajj, nem is tudom, hol kezdjem...

...és hogy folytassam, hogy ne legyen belőle sértődés? Oké, a saját portámon kemény hangot ütöttem meg, de ugye ez a saját porta lényege. Ebből most vagy egy kilométeres komment lesz némileg cirkalmas stílusban, vagy egy saját bejegyzés, ismét a kemény hang és a napalmozás jegyében (esetleg cirkalmas saját bejegyzés). De semmi esetre sem most, mert az ilyesmit jobb 100%-osan (ha már üvöltök, legalább ne hülyeséget jeligére)
süti beállítások módosítása