Utolsó kommentek

Könyvajánló! Szilvási Lajos: Egymás szemében

2008.04.28. 21:48 | Xinaf | 12 komment

Címkék: kritika

Nem is tudom, hol kezdjem. Ez egy kicsit más tipusú bejegyzés lesz, mint a többi... úgy értem lelkibb.
A blog, ami internetes naplót jelent, köszönőviszonyba sincs azzal a füzettel, amit fiatalon az ember naplónak nevez. A naplóba bekerülnek azok a személyes dolgok, amiket nem mutatunk meg másnak. A napló magunknak készül, és a pillanatnyi képet örökíti meg rólunk. Amik akkor voltunk, amikor írtuk.
A blog arra való, hogy a személyes, de azért nem túl személyes gondolatokat megosszuk a társadalommal, ismerősökkel, stb. Egy képet adunk magunkból másnak. A különbséget nem kell gondolom magyarázzam. De miért is kezdtem el a napló és a blog közti különbségek taglalásába, amikor egy könyvajánlót ígértem?
Mert a mű két naplóból áll. Fábián Attila és Ventus Tamara naplójából. Két 17 éves "teenager" az 1975-ös esztendő Magyarországából. Felváltva olvashatjuk írásaikat, Attila-Tamara sorrendben, mindig ugyanazt a napot a másik szemszögéből.
Maga a történet nem egy oscárdíjas alkotás. Mindkettő leírja az életét, majd találkoznak, megismerkednek, összejönnek, szakítanak a pletykák miatt, újra összejönnek, stb. Viszont itt nem is ez a lényeg.
Ahogy a cím is mutatja: egymás szemében láthatjuk őket. Mindkét nézőpontot ugyanazon a cselekményszálon át. Minden elismerésem Szilvásinak, aki hiteles megerösítés szerint is remekül ír egy 17 éves lány nevében. Saját magam igazolom, hogy egy 17 éves srác nevében is.
És a könyv szórakoztató, olvasatja magát. Kicsit idegesítő pár dolog, pl hogy a mű szereplői műveltebbek, mint én! ezenkívül nem értem tökéletesen a 70-es évek szlengjét, és a hányinger kerülget attól, hogy mindenki meggyőződéses kommunista, aki épteni akarja a rendszert, még akkor is ha a gonosz fasiszták, kapitalisták és szocialisták mindent megtesznek ez ellen. De ez már a kor szellemisége, az agymosás akkortájt remekül működött.
Mindenkinek ajánlom a könyvet, aki titokban érez magában késztetést arra, hogy betekintsen azokba a lelki gondokba, amikkel minden egészséges lelkü ifju leány vagy úriember bír, vagy bírt egykoron. Ahogy felnövünk, elveszítjük a képességünket arra, hogy mi is érezzük amit ők éreznek, és amit a naplóikban rögzitettek is.
Tamara is Attila nem rosszabb vagy jobb másnál. Vannak rossz tulajdonságaik, és némelyeket ők is észrevesznek, akárcsak mi. A többit mások veszik észre, akárcsak a mi esetünkben.
Lehet furcsálkodni, de nekem ez a kedvenc könyvem. 3 év alatt legaláb 20 alkalommal forgattam a kezembe, és soha nem untam. 3 kiadás is megfordult nálam, mert azok a könyvek, amik fontosak, igencsak el szoktak tünni
Említettem már az egyik elöző bejegyzésemben ITT hogy bizonyos dolgok mennyit jelentenek nekem. Ez a könyv, az Egymás szemében a tökéletes példa. Nem várom el, hogy mindenkinek tetszen, de azt igen, hogy mindenki elfogadja, hogy nekem tetszik.
Ventus Tamara és Fábián Attila idén lennének 50 évesek, ha léteztek volna. Boldog születésnapot Szeplős, boldog születénapot Szélkisasszony!

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr67446138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rébék · http://rebekah.blogol.hu/ 2008.08.07. 14:49:30

épp most fogom elkezdeni..

loggoll 2008.08.27. 18:17:50

Tudtad hogy a szerzőnek ősszel meg fog jelenni egy új regénye, A vincellér? A halála miatt nem tudta teljesen véglegesíteni, még dolgozott volna rajta egy kicsit. Eddig nem adták ki, de most előkerült a fiókból...

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2008.08.27. 21:51:49

Nem tudtam, de örülök az infónak! Köszi:)

Kimber 2008.09.16. 20:29:50

Imádom ezt a könyvet. Én is elolvastam már jópárszor, de még mindig élmény ha olvasom. Annyira jó. Van egyéniségük meg határozott véleményük, nem ilyen "nyúlós" alakok mint a mostani 17évesek. Tökre Tamarának érzem magam amúgy miközben olvasom, vagy úgy néha néha az életben.
Na most lehet hogy hülyének nézel amúgy... lehet nem.

kalash74 2008.12.22. 08:25:00

Én most olvastam el ezt a könyvet és imádom... Annyira elszomorodtam, amikor végigolvastam... Mindig ez van, ha jó könyvet olvasok...:) Úgy olvasnék még erről a két kitalált lélekről...Nagyon hasonlítanak rám, énis az ő korosztályukba tartozom...Megjött a kedvem a napló íráshoz :)

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2008.12.22. 16:15:12

Őszintén örülök, hogy másoknak is ennyire tetszik ez a könyv! Már megérte megírnom a kritikámat!

ancsahair 2009.06.13. 06:49:37

17 éves voltam,mikor olvastam Szilvási Lajostól az Egymás szemében c. regényét..Azóta rengeteg könyvet el olvastam /köztük Szilvási összes regényét/,de ez a kedvencem!Nem tudom,hányszor el olvastam el!
És,igen,én is írok azóta naplót!
Ez a regény....nem lehet le írni...:) Imádni való!!És a végén mindig sírok,pedig már annyiszor el olvastam.Igazi tini lányoknak való.olvasmány.Aki szereti a szerelmet /és ki nem/ olvassa el!

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2009.06.13. 21:11:36

Mindig öröm látni, hogy nem vagyok egyedül az ízlésemmel!

loggoll 2009.07.03. 15:43:01

Sok év után most újra megjelent a könyv:
alinea.hu/egymasszemeben.php

AamYLyEehH 2010.10.25. 16:10:28

Most érek a könyv végére..nagyon de nagyon tetszik/tetszett.. egyszerűen alig lehet letenni:).. kár hogy nincs folytatása.. vagy van csak én nemtudok róla?!: )

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2010.10.25. 16:27:10

@AamYLyEehH:
Nincs, amennyire én tudom. De ennél a műnél úgy érzem, jobb, ha mindenki maga alkotja meg, mi lesz a vége...
Boldog szerelem, és házasság?
Egy szerencsétlen kapcsolat, és válás?
Gyors szakítás, és örök elválás?
Mindenki ahogy érzi!

blue angel 2013.12.21. 14:58:19

16 eve olvastam eloszor, 15 evesen. Azota vagy 100-szor, annyira szeretem.
süti beállítások módosítása