Utolsó kommentek

Che Guevara, a commandante

2008.08.10. 21:24 | Xinaf | 1 komment

Ismét pár nap szünet következik, mivel szerény személyem hittantáborba megy szerdáig. Azért nem hagylak titeket blog nélkül, íme egy bejegyzés, amit addig is olvasni lehet:
A világ egyik ismert, és sokakat megosztó személye Che Guevara, a Commandante. Az egyik fél szerint tömeggyilkos terrorista, mások szerint hős forradalmár. Boncolgassuk kicsit ennek az embernek az életét, tetteit, aztán ki-ki maga hozzon róla ítéletet.

"Ernesto Rafael Guevara de la Serna, ismertebb nevén Che Guevara, vagy egyszerűen Che orvos, politikus, marxista forradalmár, gerillavezér, kubai miniszter. Bár Argentínában látta meg a napvilágot, Fidel Castro 1959-ben „született” kubai állampolgárnak nyilvánította."
(Wikipédia)

Ötgyerekes családban született, késöbb orvosnak tanult. A híres kubai forradalomban eredetileg orvosként, aztán gerillaként, és a végén szellemi vezetőként tevékenykedett. Sok ember kivégzését vezette avagy hajtotta végre, egy olyan forradalomban, amit eredetileg még az USA is támogatott, késöbb igyekezett megakadályozni. Ennek a nézetváltásnak az oka, hogy az "elnyomás elleni küzdelem" ideologiai háttereként a komunista eszmét adta Fidel és Raul Castroval együtt. Fidellel állítólag jó barátságot ápolt, bár egyes pletykák vagy vélemények azt rebesgetik, hogy nem csak eszmei okokból ment Boliviába forradalmat kirobbantani, hanem tudta, hogy jó eséllyel nem látná a felső vezetés szívesen tovább kubában, és meghalni nem igazán akart.
Mivel Fidel a kubai bank elnökévé, majd gazdasági miniszterré tette, óriási hatalmat kapott a kezébe. Egy az egyben sztálini rendszert kívánt bevezetni, több jelentős emberrel is találkozott, felszólalt az ENSZ-ben... szóval kavarta a szart, ami az ingoványos területen járó kubának (lásd példának az amerikai embargót), amúgy sem hiányzott. Fidel egyfajta "gulyáskomunizmust" akart kiépíteni, ezt Che ellenezte, végül egy levélben lemondott a tisztségéről, sőt, kubai állampolgárságáról is. A levél hangneme nagyon barátságos volt, így a lassan egyértelművé váló ellenséges viszonya Fidellel pl. ma sincs a köztudatban.Harcolt Guineában, Angolában, és Kongóban, majd kis időre ismét megjelent Kubában is. Innen Bolíviába indult. Bolíviában elárulták és elfogták amerikai katonák, egyes pletykák szerint Fidel információi alapján. Nem bántak vele rosszul, de pár óra után felsőbb parancsra kivégezték.
A jelleméről: magát másokkal és magával szemben is kegyetlen parancsnoknak tartotta. Nem volt kenyere az alakoskodás, ami a szívén, az a száján. Mindig nyíltan kommunistának tartotta magát, az elveihez örökkön ragaszkodott. Alapvetően jót akart a népnek, mivel őszintén hitte, hogy a komunizmus a világon a legelegjobb, amit csak halandó ember elérhet. Valószínüleg sose hitte volna el, hogy egyes "kapitalisták által elnyomott parasztok" köszönik szépen nem kérnek belőle... Bár ő ezt hevesen tagadná, de igazi anarchista volt. Sehol nem tudott megnyugodni, örökké lázadó, az ösztönök embere.
Hogy gyilkos volt-e? Ha gyilkos az, aki a háborúban öl, akkor igen. Ha gyilkos az, aki egy eszméért öl, akkor igen. Ha gyilkos az, aki egy szebb világért öl, akkor igen. Összefoglalva: ha gyilkos az, aki akár civileket is megöl, hogy egy egész társadalom boldogan élhessen utána, akkor igen.
Hogy hős volt-e? Ha hős, aki ráerölteti másokra az ő eszméjét, akkor igen. Ha hős az, aki térdig gázol a vérben, mindezt egy szebb világért, akkor igen. Ha hős az, aki mindenhova elmegy lázadásokat szítani, akkor igen.
Hogy mi az én véleményem Ernesto Che Guevara-ról? Egy olyan férfi volt, aki jót akart. Jót akart, de sok rosszat cselekedett. Örülök, hogy nem egy helyen és egy korban élek vele. Úgy érzem, nem kell az egekig felmagasztalni, hiszen ennek ő örülne a legkevésbé. Ő, aki mindig is a kapitalizmus ellen küzdött, ha látná a sok Che Guevaras pólót, kendőt, pulóvert, stb-t, hát egészen biztosan nem lelkesedne. Viszont a sárba tiporni sem lenne szerintem szabad. Nála sokkal véreskezűbb embereket is hősként tisztelnek ma (bizonyos körökben Hitlert, Szálasit, de hogy populáris példát mondjak: honfoglaló őseink a dicső kalandozások alatt azért raboltak, fosztogattak, nőket erőszakoltak, gyujtogattak...) Természetesen nem állítom, hogy Che Guevara jó ember volt, de azért nem őt emelném ki, ha háborús bűnösöket kéne felsoroljak.
Mindenki alkosson képet róla maga, de szerintem ne viseljünk Che Guevara pólót, és ne lépjünk fel agreszíven, ha más viseli. Szóval ezért megverni valakit sokkal nevetségesebb, mint hordani...

"Ha megremegsz a felháborodástól, valahányszor igazságtalanság történik a világban, az elvtársam vagy!"
(Che Guevara)

A bejegyzés trackback címe:

https://xinaf.blog.hu/api/trackback/id/tr76609776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.08.11. 02:01:19

Tudod, az jut erről eszembe, hogy az egyik ember szabadságharcosa a másik terroristája: aki nekünk hős, az másnak talán bűnöző...

Hogy ne csak a levegőbe beszéljek: a számunkra Petőfi, Bem, Görgey, stb nemzeti hősök - de a "sógorok" szempontjából csak koszos árulók, akik kihasználták a forradalmi tébolyt és fellázadtak a törvényes uralkodójuk ellen. Vagy mondjuk Gavrilo Princip a szerbeknél nemzeti hős, de nekünk csak egy mocskos kis terrorista, aki meggyilkolta a trónörököst és ezzel nem mellékesen megadta a kezdőlökést az elyő világháború néven ismert vérengzéshez...
süti beállítások módosítása